Početna konferencija pilot-projekta „
Mojih pet minuta“, koji je dio šireg projekta „
Inovativne socijalne usluge - Odmor od skrbi“, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda plus održat će se u
utorak, 17. lipnja 2025. godine, s početkom u
11:00 sati, u prostorima
Male svečane dvorane na 1. katu
Filozofskog fakulteta u Osijeku (Lorenza Jagera 9).
Projekt „
Mojih pet minuta“ dio je šireg projekta „
Inovativne socijalne usluge - Odmor od skrbi“, sufinanciranog sredstvima
Europskog socijalnog fonda plus. Nositelj projekta je
Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek „JA kao i TI“ u partnerstvu s
Domom za odrasle osobe Lobor-grad.
Sve je krenulo osluškivanjem potreba zajednice i prepoznavanjem potreba roditelja njegovatelja. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prepoznalo je potrebu za uvođenjem nove usluge – odmora od skrbi. U skladu s tim, 16. travnja 2025. godine, ministar
Marin Piletić uručio je ugovore u okviru pilot projekta „Inovativne socijalne usluge – Odmor od skrbi“, vrijedne gotovo
5 milijuna eura i sufinancirane iz Europskog socijalnog fonda plus.
Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek „JA kao i TI“,
Mira Leko-Ćurčić, potpisala je ugovor vrijedan
127.747,03 eura, kojim je započela provedbu projekta odmora od skrbi. Cilj projekta je kroz 18 mjeseci pružiti podršku roditeljima njegovateljima koji skrbe o članovima obitelji s razvojnim teškoćama ili invaliditetom – kroz inovativne usluge poput: mobilnih timova, kratkotrajnog boravka izvan kuće, savjetovanja i psihosocijalne podrške. Projekt doprinosi prevenciji institucionalizacije, većoj uključenosti osoba s invaliditetom u zajednicu i kvalitetnijem životu cijele obitelji.