Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Perivoj kralja Tomislava: Obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66247
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.05.2024. 8:21 
Naslov:  Perivoj kralja Tomislava: Obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece
25.05.2024. 10:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ove subote, 25. svibnja 2024., u osječkom Drvenparku, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu će obilježiti Međunarodni dan nestale djece. Na manifestaciju “Gdje je moj medo?” koju će realizirati u suradnji s udrugama PLANtaža, Slama i plesnim studijem Shine, pozivaju sve roditelje i djecu da kroz zabavne aktivnosti i potragu za medvjedićem u labirintu od slame obilježe ovaj važan dan i podignu svijest o problematici nestale djece.

Događaj će se održati 25. svibnja u Drvenparku (Perivoj kralja Tomislava) s početkom u 10:00 sati i trajat će sve do 14:00. Sudjelovanje je besplatno i otvoreno za sve građane, a sve je prvenstveno osmišljeno kako bi zajednica saznala više o važnosti zaštite djece i mladih od rizika da postanu nestala djeca.

- Sadržajem zabavan, ali povodom vrlo osjetljiv događaj planira okupiti djecu i roditelje iz cijelog grada sa željom da uz interaktivno traženje izgubljenog medvjedića u labirintu od slame s djelatnicima i volonterima Centra nauče više o djelovanju Centra, tko su nestala djeca u Hrvatskoj, kako preventivno djelovati da ne dođe do nestanka i koji su rizici za nestanak djece. Vidimo potrebu za cjelovitim podizanjem svijesti o ovom problemu, pogotovo kada uzmemo u obzir podatke MUP-a za 2023. godinu u kojoj je zabilježeno 368 udaljenja djece iz obiteljskog doma i 2006 bijegova iz ustanova. To je ukupno 2374 djece koje je u jednom trenutku u Hrvatskoj nestalo - kažu iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, ističući da se radi o porastu od 67.4% u odnosu na prethodnu godinu.

Složite puzzle i pronađite medvjedića!
Događaj će sadržavati različite aktivnosti – slamnati labirint od 150 m2 za djecu i odrasle, zabavne igre na otvorenom, plesni nastup studija Shine uz pratnju DJ-a i chill out zonu. Centralna aktivnost samog Međunarodnog dana nestale djece u Osijeku biti će slaganje puzzli i spašavanje medvjedića u labirintu. Posjetitelji će tijekom boravka u u njemu zajedničkim snagama morati složiti 12-dijelnu slagalicu i pronaći plišanog medvjedića kod zaposlenika i volontera Centra. Da bi stvar bila izazovnija, medvjedić će u labirintu mijenjati svoju lokaciju kako bi simbolički uprizorio kompleksnost lanca trgovine ljudima, jednog od najgorih oblika eksploatacije djece koja nestanu.

Roditelji i djeca imat će prilike razgovarati sa zaposlenicima i volonterima Centra o tome kako prepoznati rizike kod djece koja mogu nestati i što napraviti u slučaju nestanka djeteta. Osim igre traženja i slaganje puzzli, posjetitelje čeka i nastup PS Shine uz glazbenu pratnju i igre na otvorenom poput badmintona, slacklinea, streličarstvo i ostalo.

Aktivnost se odvija u okviru Erasmus+ projekta Response. Nositelj projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a partner projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. Projekt je financiran sredstvima Europske unije.

Događaj “Gdje je moj medo?” i obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece podržavaju Unikom, Jamnica 1828 i Saponia.

Zašto se obilježava Međunarodni dan nestale djece?
Međunarodni dan nestale djece svake se godine obilježava 25. svibnja kako bi se podigla svijest o problemu nestale djece diljem svijeta, pružila podrška obiteljima i potaknulo zajednicu na aktivno sudjelovanje u zaštiti djece. Ovaj datum odabran je u znak sjećanja na Ethana Patza, šestogodišnjeg dječaka koji je nestao na taj dan 1979. godine u New Yorku. Njegov slučaj potaknuo je međunarodni pokret za zaštitu djece i poboljšanje postupanja s nestalom djecom.

Važno je znati da razlozi nestanka u Hrvatskoj najčešće nisu otmice, već se djeca za bijeg od kuće, doma ili udomiteljske obitelji odlučuju zbog problema mentalnog zdravlja (depresija, anksioznost, autizam, ADHD…), zlostavljanja u obitelji ili školi, neuspjeha u školi, ljubavi ili sportu ili pak zbog otežane adaptacije u ustanovi. Djeca koja nestanu pripadaju visoko rizičnoj grupi kojoj prijeti opasnost da budu zlostavljana, oteta ili eksploatirana najčešće kao radna snaga ili u svrhu prostitucije.

Pozivni centar za nestalu djecu - 116 000
Već više od deset godina ovaj Centar djeluje i kao pozivni centar za nestalu djecu putem broja 116 000 - besplatna telefonska linija dostupna 24 sata dnevno koja nudi besplatnu emocionalnu psihološku, socijalnu, pravnu i administrativnu pomoć i podršku nestalom djetetu i njegovoj obitelji. Naglašavaju kako je prvih 24 sata nakon nestanka djeteta najbitnije za potragu, a prva i najvažnija stvar je prijava nestanka policiji.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: