Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Muzej Slavonije Osijek: Međunarodni dan muzeja [program, 2024.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66184
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.05.2024. 10:57 
Naslov:  Muzej Slavonije Osijek: Međunarodni dan muzeja [program, 2024.]
18.05.2024. 10:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Međunarodni dan muzeja obilježit će se u subotu, 18. svibnja 2024. u Muzeju Slavonije.

Muzeji su dinamične baštinske ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. Potencijal baštinskih ustanova je u pružanju sveobuhvatnog edukativnog iskustva s ciljem podizanja svijesti o važnosti osiguravanja jednakog pristupa kvalitetnom obrazovanju, razvijanja inkluzivnog demokratskog društva kao temelja za gradnju održive budućnosti koja podrazumijeva i racionalno gospodarenje prirodnim resursima.

Muzej Slavonije obilježava Međunarodni dan muzeja 2024. predstavljanjem 39. broja Osječkog zbornika, vodstvom za građanstvo u izložbi Čovjek iza glazbe. Stvaralački opus Julija Njikoša., otvorenjem prigodne izložbe amaterskih radova polaznika kiparskih radionica.

Prigodno u subotu 18. svibnja 2024. godine u muzejskoj suvenirnici u Muzeju Slavonije muzejske publikacije se mogu kupiti po cijeni nižoj za 30%.

Ulaz u Muzej Slavonije je besplatan.
Radno vrijeme Muzeja je od 10 do 18 sati.

[Program]

10:00 sati - Izložba amaterskih radova polaznika kiparskih radionica
Otvorenje izložbe amaterskih radova polaznika kiparskih radionica u sklopu programa Doktori za baštinu održanih prigodno u sklopu izložbe Zbirka skulptura i natpisa autora Grgura Marka Ivankovića. Izložba predstavlja radove djece i mladih, ali i članova Udruge za promicanje kvalitete života starijih osoba Klub 60 + iz Osijeka. Izložbu će predstaviti voditeljica programa viša kustosica Jesenka Ricl.

12:00 sati - 39. Osječki zbornik
Predstavljanje 39. Osječkog zbornika, stručno-znanstvene publikacije Muzeja Slavonije, zasigurno je jedna od najdugovječnijih muzeoloških publikacija u nas koja kontinuirano izlazi od 1942. godine. Najnoviji broj donosi radove sa znanstvenog kolokvija Znanost u funkciji kulturne baštine realiziranog u suradnji Muzeja Slavonije i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 18. svibnja 2023. godine. Osječki zbornik će predstaviti prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, izv. prof. Jasminka Najcer Sabljak i dr. sc. Marina Vinaj.

13:00 sati - Vodstvo za građanstvo u izložbi Čovjek iza glazbe. Stvaralački opus Julija Njikoša
Izložbom Čovjek iza glazbe. Stvaralački opus Julija Njikoša obilježava se stota godišnjica rođenja Julija Njikoša, osječkog melografa i skladatelja koji je čitav svoj život posvetio glazbi i njezinim nositeljima. Širok opus Njikoševa djelovanja pokriva skladanje i aranžmane za, prije svega tamburaške, orkestre i zborove, ali i sakupljanje tradicijske glazbene građe „na terenu“. Kroz svoj je profesionalni i privatni rad obišao stotinu mjesta u Slavoniji, Vojvodini i drugim dijelovima Hrvatske, zabilježio više od 4000 napjeva, i razgovarao s gotovo 1000 didaka i baka koji su mu kazivali i pjevali – kako je to bilo nekada. Posjetitelje će kroz izložbu provesti autorica Katarina Dimšić, kustosica Etnografskog odjela.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: