Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GlinArt festival gline i čovjeka 2024.

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66033
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.04.2024. 7:36 
Naslov:  GlinArt festival gline i čovjeka 2024.
Od 16.05.2024. 16:00 do 19.05.2024. 15:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jedinstveni GlinArt – festival gline i čovjeka, ove će se godine po treći put održati u Osječko-baranjskoj županiji i to od 16. do 19. svibnja. Za sve ljubitelje zemljane arhitekture i prirodne gradnje, Udruga Fantast i Baranja Alternativa, koji se od 2018. godine bave društveno-kulturnom promidžbom hrvatske regije Baranja, zajedno sa svojim partnerima, složili su poseban program ovog proljeća. Festival će se održati na dvije lokacije, u Osijeku i u Kneževim Vinogradima u Baranji. Događaj započinje u četvrtak, 16. svibnja 2024. godine s 2. Međunarodnom konferencijom o zemljanoj gradnji i arhitekturi u srcu suvremene arhitekture na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku, nakon čega slijede tri dana radionica, učenja i zabave u Kneževim Vinogradima. Festival je doprinos organizatora u očuvanju baranjske graditeljske baštine i kulturnog nasljeđa na suvremen i atraktivan način. Spaja se tradicijski građevinski materijal s modernom estetikom, tehnologijom i udobnošću današnjeg života. Cilj festivala je nastaviti tradiciju i očuvati kulturnu baštinu kraja u odnosu na zemlju, povezati je sa suvremenim, održivim i društveno prihvatljivim načinom gradnje i života. Tijekom festivala, kroz različite aktivnosti u teoriji i praksi, bit će objašnjen široki raspon upotrebe lokalne zemlje u kontekstu gradnje. U fokusu ovogodišnjeg festivala i konferencije su posebno žene koje se, svaka iz svoje stručne perspektive, bave tim temama. Pored prikaza provedbe inicijalne analize i metoda sanacije postojećih zemljanih kuća, bit će izrađivane klupe od nabijene zemlje i keramika tehnikom valjčića. Posjetitelji koji ne stignu sudjelovati na radionicama, moći će u nedjelju, na dan otvorenih vrata, posjetiti i pridružiti se šetnji kroz Kneževe Vinograde te obilasku prikaznih zemljanih objekata. Partneri koji sudjeluju u ostvarivanju GlinArt festivala gline i čovjeka 2024. su, uz Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku, Blatologija iz Srbije i Moving Udruga iz Novog Marofa, a manifestacija se organizira uz podršku Općine Kneževi Vinogradi, Osječko-baranjske županije, Turističke zajednice Baranje i Turističke zajednice OBŽ, uz goste iz Slovačke, Austrije i Mađarske. Sve informacije o događaju mogu se pronaći na društvenim mrežama na profilu Udruge Fantast.

[Program]

2. Međunarodna konferencija zemljane gradnje i arhitekture
Četvrtak, 16. svibnja 2024.
Na konferenciji će inozemni i domaći građevinski stručnjaci, majstori, poduzetnici i znanstvenici govoriti o tradicionalnoj i suvremenoj zemljanoj arhitekturi i gradnji prirodnim materijalima.

Jednodnevna konferencija namijenjena je vlasnicima zemljanih kuća, institucijama koje se bave očuvanjem kulturnog nasljeđa, studentima arhitekture i građevinarstva, majstorima, zanatlijama i svim zaljubljenicima u graditeljsku baštinu i gradnju prirodnima materijalima. Predavači su domaći i strani iz Austrije i Srbije. Dva predavanja su na engleskom, dok su ostala na hrvatskom/srpskom.

Edukacijske radionice
[Lokacija: Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek]

Petak, 17. i subota, 18. svibnja 2024.
Naredna dva dana, u petak i subotu, slijede stručne radionice. Radionice će se odvijati u malim grupama i bit će radno intenzivne. Obnovit će se unutarnje zemljane zidove jedne obiteljske kuće od nepečene zemljane cigle, a na drugoj radionici izraditi suvremene varijante zemljanih podova. Dalje će se sudionici pozabaviti s izradom vanjske klupe od nabijene zemlje sa zelenom površinom, istražiti i izmisliti zemljane fasadne reljefe, provoditi inicijalnu analizu jednog zemljanog objekta te izrađivati keramiku.

Radionice vode iskusni domaći i strani majstori i majstorice iz Srbije, Slovačke, Mađarske i Austrije. Polaznici će naučiti dijagnosticirati trenutačno stanje, obnoviti vanjski zid sa zemljanom i vapnenom žbukama pripremljenom od lokalnih materijala te izraditi pod od zemljane glazure.

Dan otvorenih kapija
[Lokacija: "Kuća na Derjanu", Glavna 175, Kneževi Vinogradi]

Nedjelja, 19. svibnja 2024.
Zadnjeg dana, u nedjelju se u Kneževim Vinogradima otvaraju kapije i dvorišta. Posjetitelji će moći vidjeti radove izvedene na radionicama, te dobiti priliku za razgovor s majstorima i majstoricama. Tko želi može provesti ugodno nedjeljno popodne uz šetnju kroz selo, na kojoj se posjećuju nekoliko domaćinstva i dvorišta uvijek u potražnji za divnim zemljanim kućama i gatorima.

[Lokacija: "Kuća na Derjanu", Glavna 175, Kneževi Vinogradi]





Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: