Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Održan I. EFOS Business Forum: Stručnjaci raspravljali o potrebnim koracima i aktivnostima u stvaranju održivog gospodarstva

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65792
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.03.2024. 9:39 
Naslov:  Održan I. EFOS Business Forum: Stručnjaci raspravljali o potrebnim koracima i aktivnostima u stvaran
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U organizaciji Ekonomskog fakulteta u Osijeku uspješno je održan prvi EFOS Business ForumOdrživa budućnost hrvatskog gospodarstva“. Forum je okupio istaknute stručnjake iz poslovnog, financijskog i akademskog sektora s ciljem rasprave o ključnim inovacijama i strategijama za oblikovanje zelene budućnosti hrvatskog gospodarstva te su svi okupljeni imali priliku saznati koliko, između ostaloga, klimatske promjene utječu na razinu i dinamiku cijena, kao i financijsku stabilnost.

Klimatske promjene djeluju na cijene i financijsku stabilnost, što znači da mogu izravno utjecati na postizanje naših osnovnih ciljeva – stabilnosti cijena i stabilnost financijskog sustava. Kako bismo pospješili klimatsku tranziciju u Republici Hrvatskoj od banaka tražimo da prepoznaju klimatske rizike u svojim portfeljima, a samim time i da podupru investicije povezane s prilagodbom klimatskim promjenama i suzbijanje štetnog djelovanja na klimu i okoliš. Kao pozitivan primjer ostalima, i mi unutar HNB-a poduzimamo različite aktivnosti da bismo ozelenili vlastito poslovanje te smo po prvi puta izračunali naš ugljični otisak i definirali vlastite ciljeve u pogledu našeg ugljičnog otiska. Pored toga, trenutno 7.5% naše financijske imovine ulažemo u vrijednosne papire s karakteristikama održivosti“, izjavila je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke.

Nakon uvodnog predavanja „Uloga financijskih institucija u ozelenjavanju gospodarstva“, koje je održala dr. sc. Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke, sudionici Foruma su se pridružili panel diskusiji naziva „Je li gospodarstvo u Hrvatskoj dovoljno zeleno i što možemo napraviti bolje?“. Na panelu su svoje stajalište iznijeli istaknuti stručnjaci: prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Stjepan Ergović, član Uprave tvrtke Nexe grupa, Vali Marszalek, ESG direktor iz tvrtke Mazars Hrvatska i Bruno Rechner, direktor i vlasnik tvrtke Rechner d.o.o. Tijekom diskusije naglašena je važnost suradnje između akademske zajednice, poslovnog sektora i financijskih institucija u ostvarivanju zelene budućnosti.

Završetak EFOS Business Foruma zapravo predstavlja početak novih poglavlja u razvoju održivog gospodarstva. Ponosan sam što smo imali priliku ugostiti istaknute stručnjake iz različitih sektora koji su svojim znanjem obogatili rasprave, a suradnja koja je procvjetala među sudionicima svjedoči o važnosti zajedničkog napora u ostvarivanju održivih ciljeva. Ujedno, raznolikost perspektiva i inovativni pristupi istaknuli su se kao ključni pokretači promjena. Radujem se budućim inicijativama i nastavku dijaloga koji će dodatno unaprijediti našu zajednicu i gospodarstvo“, istaknuo je prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

EFOS Business Forum predstavlja vrijedan korak prema ostvarenju održive budućnosti hrvatskog gospodarstva, potičući intenzivnu interakciju i suradnju među sudionicima iz različitih sektora. Ova inicijativa naglašava važnost raznolikosti u promišljanju i primjeni inovativnih pristupa, postavljajući temelje za daljnji napredak i razvoj održivih strategija unutar zajednice. U konačnici, događaj se pokazao kao izvor inspiracije i novih spoznaja, naglašavajući važnost suradnje i razmjene ideja u stvaranju održive budućnosti gospodarstva.





Tekst i foto: Maja Šekoranja

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: