Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

HZJZ objavio detaljne upute: pogledajte kako će izgledati vožnja u tramvaju / odlazak u kafiće i trgovine

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 51376
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.04.2020. 9:39 
Naslov:  HZJZ objavio detaljne upute: pogledajte kako će izgledati vožnja u tramvaju / odlazak u kafiće i trg
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je najnovije preporuke za sve djelatnosti koje, kako smo već pisali, od ponedjeljka počinju ponovno raditi.

Preporuke su podijeljene u 14 skupina, a sadrže detaljne upute za ugostiteljske objekte, javni prijevoz, muzeje, trgovine i druge djelatnosti.

1. Upute za ugostiteljske objekte:
Upute za ugostiteljske objekte (restorani, konobe, kleti, catering objekti i objekti jednostavnih usluga) kažu kako je po novom zabranjeno usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.

Preporuča se postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi sigurnosni uvjeti i mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

Također se preporuča plaćanje beskontaktnim karticama, a ako gost plaća gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), a ukoliko to nije moguće prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

Vlasnik ugostiteljskog objekta mora osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasne upute o tome stave na sva vidljiva mjesta. Na vidljivim mjestima također je potrebno istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.

Preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz od izlaza.

Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati stroge protuepidemijske mjere.

Više informacija možete pročitati ovdje.



2. Preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski

Više informacija možete pročitati ovdje.



3. Preporuke za sprječavanje infekcije u prostorijama svih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti:
- Ograničiti broj stranaka koje istovremeno borave u objektu
- Osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za sve osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice sa strankama
- Osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama
- Osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke stranaka i obavijesti za stranke te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju
- Nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

Više informacija možete pročitati ovdje.



4. Preporuke za provođenje državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika tijekom epidemije koronavirusa
- Tko ima, a tko nema pravo pristupiti ispitu
- Ispitni prostor i dolazak kandidata
- Anketiranje kandidata
- Dopuštanje ulaska kandidatima
- Održavanje ispita
- Čišćenje prostora nakon ispita
- Nošenje maski

Više informacija možete pročitati ovdje.



5. Preporuka za trening športaša i športašica I. I II. kategorije
- Na koga se odnosi
- Uvjeti koje treba zadovoljiti
- Evidencija
- Preporuke za postupanje u vezi s treninzima

Više informacija možete pročitati ovdje.



6. Preporuke i upute o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima
- Što kraći boravak u skupinama u zatvorenom
- Fizička distanca od 2 m u svim smjerovima
- Maske za lice
- Prozračivanje, čišćenje i dezinficiranje
- Dezinfekcija ruku

Više informacija možete pročitati ovdje.



7. Preporuke za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim nezaraznim bolestima
Starije osobe i osobe s kroničnim bolestima trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite, kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika

Više informacija možete pročitati ovdje.



8. Preporuke za rad brzobrodskih linija i trajekata za prijevoz putnika
- Preporuke za provođenje općih higijenskih mjera
- Preporuke za rad brzobrodskih linija
- Preporuke za rad trajektnih linija
- Uputa za korištenje dezinficijensa za ruke

Više informacija možete pročitati ovdje.



9. Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima
- Higijena vozačkog mjesta
- Vožnja s maskom
- Higijena ruku
- Kontakt s putnicima
- Tjelesna udaljenost.

Više informacija možete pročitati ovdje.



10. Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika tramvajima
- Higijena vozačkog mjesta
- Vožnja s maskom
- Higijena ruku
- Kontakt s putnicima
- Tjelesna udaljenost.

Više informacija možete pročitati ovdje.



11. Preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima
- Ograničiti broj stranaka koji istovremeno borave u objektu
- Osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za sve osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice sa strankama
- Osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke stranaka i obavijesti za stranke te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju
- Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

Više informacija možete pročitati ovdje.



12. Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu
- Higijena kabine strojovođe
- Higijena ruku
- Kontakt s putnicima
- Tjelesna udaljenost.

Više informacija možete pročitati ovdje.



13. Preporuke za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima
- Ograničiti broj posjetitelja koji istovremeno borave u prostoru
- Osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za sve osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s posjetiteljima
- Osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama
- Osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke posjetitelja i obavijesti za posjetitelje te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju
- Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

Više informacija možete pročitati ovdje.



14. Preporuke za sprečavanje infekcije u trgovinama
- Ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini.
- Osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s kupcima
- Osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama
- Osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijesti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju
- Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

Više informacije možete pročitati ovdje.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: