Još jedna u nizu
sramotnih presuda hrvatskog pravosuđa, koja ni s pravom ni s pravičnim suđenjem nema vaze, stigla je jučer iz
Slavonskog Broda.
Naime, požeško-slavonski župan
Alojz Tomašević nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora
od 10 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine zbog premlaćivanja supruge.
Uvjetna kazna zatvora znači da župan neće ni „
omirisati“ zatvor osim ako u roku od dvije godine ponovi isto kazneno djelo. Zakon o lokalnim izborima propisuje kako županu ili drugom lokalnom čelniku mandat po sili zakona prestaje vrijediti samo ako je pravomoćnom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jednog mjeseca.
I još jedna stvar: Tomašević se može
bez ikakvih problema ili posljedica vratiti na svoje radno mjesto župana.
Odluka suda izazvala je zgražanje onog normalnog dijela Hrvatske, a jedna od najoštrijih reakcija stigla je s Facebook stranice
Žane Gamoš, dogradonačelnice Osijeka, koja je na svom napisala:
„
Protestiram! Glasno i jasno! Na svim budućim sastancima i prigodama na kojima će nazočiti Zlostavljač, ja kao žena i zamjenica gradonačelnika NEĆU nazočiti. Moj grad, moj Osijek ne tolerira nasilje. Želim da i Hrvatska glasno i jasno slijedi moj grad i kaže NE zlostavljačima! Kakav primjer dajemo djeci, mladima?! Nepostojanje moralnih, ljudskih vrijednosti, nepravda, primitivizam "lokalnih siledžija"... sve to mlade tjera van. Želim da On i slični heroji budu jedini koji će biti u busevima koji voze iz Lijepe naše!“
Svaka čast dogradonačelnici na ovakom stavu i nadajmo se da će biti još lokalnih i državnih dužnosnika koji
neće pristati „sastančiti“ s uvjetno osuđenim nasilnicima i zlostavljačima.
Tekst: Osijek031.com
Foto: Žana Gamoš/Facebook