Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

"Od polja do stola" - članovi Udruge kuhara jučer na tržnici pripremali svjež obrok za posjetitelje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 42567
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.10.2018. 12:53 
Naslov:  "Od polja do stola" - članovi Udruge kuhara jučer na tržnici pripremali svjež obrok za pos
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer su na osječkoj tržnici u sklopu manifestacije Gourmet Slavonija, Baranja i Srijem pod motom „Od polja do stola“ članovi Udruge kuhara Osječko-baranjske županije pripremali svježi ručak za sve posjetitelje. Namirnice su birali sa štandova tržnice ukazujući tako na važnost veze između lokalnih OPG-ova i ugostitelja.

Brojne su Osječanke i Osječani tako imali priliku kušati jela s menija Tomice Đukića, glavnog kuhara Hotela Osijek kao i Hrvatske nogometne reprezentacije.

Sve države EU potiču svoje lokalne proizvođače jer tako potiču njihov razvoj i konkurentnost, kao i očuvanje ruralnog prostora kroz njihov ostanak na selu, a upravo su na tu temu danas razgovarali i panelisti na osječkoj Tržnici. Kako povezati lokalne proizvođače, zašto su važni kratki putevi lanaca opskrbe te o važnosti promocije i brendiranja domaćih proizvoda u skladu sa svjetskim trendovima govorili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, direktor Tržnice Igor Medić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić, profesorica Snježana Tolić i dizajner Ante Vekić.



Veliku ulogu u prodaji lokalnih proizvoda imaju kratki lanci opskrbe, odnosno da poljoprivredni proizvod uz što manji broj posrednika dođe do potrošača. Stvaranju kratkih lanaca opskrbe doprinijet će Regionalni distribucijski centar za voće i povrće koji Županija planira izgraditi, a koji će okupljati male lokalne proizvođače i pripremati njihove proizvode za daljnju distribuciji ili ih distribuirati direktno u naše škole, dječje vrtiće, domove za stare i nemoćne, bolnici ili druge ustanove. Time ćemo omogućiti da zdravstveno ispravna hrana s polja naših OPG bude što prije na njihovom jelovniku.

- Jedna od mjera kojom Županija želi potaknuti razvijanje zdravih prehrambenih navika već od školske dobi je provedba projekta „Školski obrok za sve“. Ovaj projekt uključuje besplatnu prehranu za sve osnovnoškolce, a započelo se i s uvođenjem kuhanog obroka u školama. Namirnice od kojih će se spravljati školski obroci nabavljat će se s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, prvenstveno s područja Osječko-baranjske županije čime će osim osiguravanja zdravstveno ispravne hrane učenicima pomoći i opstojnosti lokalnih proizvođača zdrave hrane - kazao je župan Anušić.

O brendiranju istočne Hrvatske kao gastronomske regije govori upravo i ova manifestacija, jer Slavonija, Baranja i Srijem uistinu imaju što za ponuditi. Autohtona, tradicionalna i kvalitetna hrana te vrhunska vina s naša četiri vinogorja zaslužuju bolju promociju na čemu će i Turistička zajednica županije kao i Osječko-baranjska županija i dalje intenzivno raditi.





Tekst i foto: OBZ.hr

Najava: Gourmet priča Slavonije, Baranje i Srijema [2018.]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: