Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 18. 02. 2019.
Kino Urania [14....
CineStar Osijek ...
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
GISKO: Svečano u...
uto 19. 02. 2019.
Kino Urania [14....
CineStar Osijek ...
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
GISKO: Informati...
sri 20. 02. 2019.
Kino Urania [14....
CineStar Osijek ...
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
Humanitarna udru...
čet 21. 02. 2019.
Sokol centar: Dr...
Kino Urania [21....
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
GISKO: Karnevals...
pet 22. 02. 2019.
Centar za pružan...
Kino Urania [21....
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
PsihOs fest - &q...
sub 23. 02. 2019.
Osijek Open 2019...
Kino Urania [21....
10. Zimska škola...
Festival jezika ...
PsihOs fest - &q...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama


Gourmet priča Slavonije, Baranje i Srijema - Michelin u Osijeku


Što je život bez dobre hrane i kapljice vina? Neki bi rekli tek puko preživljavanje. Okupljanje oko stola važan je trenutak jer je znak okupljanje obitelji, zajednice, prijatelja i onih koji će to tek postati. I u Slavoniji, Baranji i Srijemu okupljanje oko stola svečani je i sveti trenutak. Posebno za domaćina koji uvijek daje ono najbolje što ima svom gostu. Najbolju perinu, salenjak, vino ili kulen. To zna svatko tko je barem jednom posjetio Slavoniju. Kultura obilja i toplo gostoprimstvo desetljećima su dio tkiva ljudi ovog kraja. Ovdje je “slow food” način života. Uvijek je bilo i ostalo važno podijeliti bogatstvo malih stvari koje život znače s drugim. Stoga smo ljude, proizvode i krajolik koji čini ovaj šareni kutak Hrvatske povezali u zajedničku priču o hrani i vinu u novom gourmet ruhu.

Tijekom desetak dana, od 17. do 28. listopada 2018. pozivamo vas na avanturu otkrivanja starih i novih okusa, mirisa i krajolika Slavonije, Baranje i Srijema. Gourmet priču započinjemo 17. listopada u osječkom Muzeju okusa Michelin & Slavonija Gourmet radionicom, u kojoj će Udruga kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije pokazati kako pripremiti tapas na slavonski i kako tradiciju prikazati suvremenim stilom. Bit će to i prilika za novo finale Svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske ovaj put odigrano kroz gourmet natjecanje francuskog Michelin* chefa Lionela Levya i chefa Hrvatske nogometne reprezentacije i nositelja srebrne medalje iz Rusije 2018. Tomice Đukića, ujedno i chefa Hotela Osijek. Dan poslije, 18.listopada, pod motom „od polja do stola“ na osječkoj će tržnici Udruga kuhara Osječko-baranjske županije pripremati svježi ručak za sve posjetitelje ukazujući tako na važnost veze između lokalnih OPG-ova i ugostitelja.

Gourmet priča Slavonije, Baranje i Srijema nastavlja se dalje od 19. do 28. listopada u restoranima s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Tih dana restoran vinarija Josić, Zimska luka Hotela Osijek, restoran Waldinger, Krčma kod Ruže, Hotel Patria, Hotel Đakovo, restoran Sokak, Kuća Dida Tunje i drugi ponudit će posebne menije po promotivnoj cijeni od 75,00 kn i 120,00 kn. Već tradicionalni događaj koji je Osijek pozicionirao na mapu enološke turističke ponude Hrvatske „Večer vina i umjetnosti“ upotpunit će Gourmet doživljaj u subotu 20.listopada.

Savršen je to spoj više inicijativa vezanih uz vino, hranu i domaće proizvode u jedan novi sadržaj kojim se predstavlja eno-gastro ponuda Slavonije, Baranje i Srijema. Svojim će gostima Gourmet priča Slavonije, Baranje i Srijema ponuditi upravo ono što očekuju od ove regije, ali i ponešto više. Jer priču o hrani i vinu ispričat će vrhunski kuhari budeći tradiciju u namirnicama koje stoljećima hrane Slavonce, Baranjce i Srijemce čineći ih danas izvrsnim domaćinima.

Organizator programa Gourmet Slavonija, Baranje i Srijem je Turistička zajednica Osječkobaranjske županije, suorganizatori Udruga kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, a partneri su Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, EU projekt Gourmet Hrvatska - Ministarstvo gospodarstva/Wyg savjetovanje i partneri, EU Camarg projekt/JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Tržnica d.o.o. Osijek, Muzej okusa i Metro Cash & Carry Hrvatska.

PROGRAM GOURMET SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM
1. Michelin&Gourmet Slavonija - cooking show i druge radionice za ugostitelje Vrijeme i mjesto održavanja: 17.10. srijeda / 10.00h - 15.30h / Muzej okusa, Osijek Kulinarske i vinske radionice za ugostitelje i ugostiteljsko osoblje s područja Slavonije, Baranje i Srijema te ostale zainteresirane; teme interpretacija tradicije, tapas na slavonski način, sezona na meniju, estetika hrane, slatka Slavonija; vina Slavonije i Podunavja; kulinarsko finale Francuska-Hrvatska: francuski Michelin chef Lionel Levy, chef Hotela Osijek i Hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić (Rusija 2018.); partner Udruga kuhara Osječkobaranjske županije - Ivan Đukić, Andrej Kristek; vino - Mihael Tomić, Taste of Croatia / EU projekt Gourmet Hrvatska (Ministarstvo gospodarstva; Wyg savjetovanje)

2. Cooking show na osječkoj tržnici u suradnji s Tržnicom Osijek Vrijeme i mjesto održavanja: 18.10. četvrtak / 10.00h - 12.30h / Tržnica Osijek Udruga kuhara Osječko-baranjske županije priprema svježi ručak za građane uz promociju filozofije "od polja do stola", kratkih lanaca opskrbe i povezanosti s turizmom / EU projekt CAMARG (JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije)

3) Vinska manifestacija "Večer vina i umjetnosti" Večer vina, jazza, otvorenih galerija i ateljea. Vrijeme i mjesto održavanja: 20.10. subota / 18.00h - 00.00h / Kazamat-Tvrđa, Osijek

4) Gourmet tjedan Slavonija, Baranja i Srijem / tjedan restorana Vrijeme i mjesto održavanja: 19.10. - 28.10.2018. / restorani s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije: Restoran vinarija Josić, Zimska luka/Hotel Osijek, Restoran Waldinger, Krčma kod Ruže, Hotel Đakovo, Restoran Sokak, Kuća Dida Tunje i drugi. Ponuda menija s potpisom po nižoj i višoj cijeni menija (75,00kn/120,00 kn) s vinima Slavonije i Podunavlja kao dvjema službenim vinskim regijama.

 Stranica prilagođena ispisu
10-22-2018 10:06:56 pm :: akoide
Što je to gourmet i kako se čita. Ja sam, nekad pismeni Hrvat, sada postao polupismen. Nekad sam imao lijep hrvatski jezik a danas? Za ovu riječ morao sam posegnuti za rječnikom stranih riječi, ali ne u hrvatskom, nego pazite sad, u engleskom jeziku. Dakle to je francuska riječ koju su preuzeli Englezi, a mi je snobovski uzeli iako imamo od davnina svoju riječ -sladokusac. Ali što će nam ta ružna hrvatska riječ koju svi odmah razumiju, kad nam je pri ruci ta lijepa francusko engleska riječ. Tko sam sebe ne poštuje, neće ga poštivati ni drugi.