Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatska volontira 2018.: Hrvatska se uspješno zavolontirala!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 43444
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.05.2018. 11:04 
Naslov:  Hrvatska volontira 2018.: Hrvatska se uspješno zavolontirala!
Od 21.05.2018. 16:00 do 26.05.2018. 15:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

[1.8.2018.] [VIDEO] Pogledajte zanimljiv video spot o ovogodišnjoj akciji Hrvatska volontira


[28.05.2018.] Hrvatska volontira 2018. okupila je 185 organizatora volontiranja koji su u preko 70 gradova uključili više od 4.400 građana volontera i proveli više od 300 društveno korisnih volonterskih aktivnosti u zajednici.

Volonteri nisu samo pomagači, oni su i pokretači i nositelji pozitivnih promjena, a brojni su primjeri koji ukazuju na to da volontiranje i samim volonterima donosi niz dobrobiti. Cilj nam je bio ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Volontiranjem zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu, kaže tema ovogodišnje manifestacije. Povezujemo se, pronalazimo sebi slične, upoznajemo druge i drugačije da bi naše različitosti i sličnosti pretvorili u snagu koja je potrebna za pozitivne promjene prema humanizmu i održivom razvoju.

Članice Izvršnog tima Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, organizatora manifestacije, osvrnule su se na provedbu manifestacije.

Izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, Jela Prgić Znika podsjetila je na važnost uključivanja različitih dionika u volontiranje: „Što je dobro za tebe, usrećit će i druge, a s kolegama sreća je još veća“ – riječi su koje smo uputili širom lijepe naše, potičući brojne građane i organizacije da se uključe u svibanjski tjedan volontiranja. Sretni smo jer se zaista puno njih i uključilo i darovalo tisuće sati svoga vremena. Sve su brojnije akcije osnovnoškolaca i srednjoškolaca, raste broj volontera i među našim starijim sugrađanima, a i sve veći broj tvrtki prepoznaje dobrobiti promocije volontiranja među zaposlenicima. Sve ove akcije i angažman građana pokreću dobru energiju i vode u smjeru izgradnje boljih i snažnijih zajednica u kojima živimo.“

Nives Ivelja, direktorica Udruge "MI" – Split i Predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva osvrće se na značaj i dosege volontiranja u društvu: Volontiranje je ukorijenjeno u ljudsku prirodu jer nam daje da sudjelujemo, suosjećamo, doprinosimo ili utječemo. Volontiranje je i u našoj tradiciji stoljećima, u različitim oblicima i organizacijskim formama. Zadnjih desetljeća uspostavljeno je u sustavu i društvu kao dostupan i siguran rad za opće dobro. "Hrvatska volontira" potvrđuje i da je široko prihvaćeno i da se stalno razvija. Naša zajednička manifestacija zaista odražava kvalitetnu infrastrukturu i suradnju volonterskih centara, organizatora volontiranja, podržavajuće uprave na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, poslovnog sektora, kao i budno oko medija. Volontiranje u takvim uvjetima je prijatnije i privlačnije nama građanima u svim razvojnim fazama i društvenim ulogama. Korist koju donosi zaista više nije teško prepoznati. Ostaje nam samo naći prave načine za izmjeriti je i predstaviti skeptičnima. A do tada neka "Hrvatska volontira"!

Marta Hauser, voditeljica Volonterskog centra Rijeka Udruge SMART podsjetila nas je na snažan utjecaj koji volontiranje ima na povezivanje ljudi: „Ono što nas svake godine jako veseli i motivira da nastavimo promovirati vrijednosti volonterstva, jest kako se u samo tjedan dana angažira ogroman broj organizacija i volontera, u našim manjim i većim zajednicama, kako bi drugima poklonili svoje vrijeme, znanje i vještine. U tom tjednu, ali i tijekom cijele godine, volonteri ostavljaju snažan trag u onima kojima su pomogli, cijeloj našoj zajednici, pa i svijetu. Osim toga, spajamo i naizgled nespojive svjetove - udruge, ustanove, gradove i županije, tvrtke i građane koji im daju povjerenje i volontiraju u njihovim aktivnostima. Stvaranjem međusobnog povjerenja, uvažavanjem i slavljenjem naših različitosti, prepoznavanjem onoga u čemu smo slični zaista možemo biti veći, činiti više i kreirati zajednice u kakvima želimo živjeti.

Volonterski centar Osijek podsjeća na važnost ovogodišnje teme i odgovornost i pravo svakog građanina da se aktivno uključi u kreiranje solidarne, povezane i humane zajednice: "Rezolucijom Opće skupštine UN-a, na kraju Međunarodne godine volontera (IYV) 2001. god., volonterstvo je prepoznato kao društveni fenomen važan za ukupni društveno-ekonomski razvoj. Ova rezolucija dala je brojne preporuke o modelima promocije i podrške volonterstvu vladama, tijelima Ujedinjenih naroda, nevladinim organizacijama i drugima. Na toj ideji, manifestacija "Hrvatska volontira!" omogućava brojnim organizacijama da pokažu najrazličitije oblike i boje svojih volonterskih programa i velikog, ali često nevidljivog, doprinosa kvaliteti života u zajednicama u kojima djeluju. Volontiranje, naravno, nije lijek za sve probleme današnjeg svijeta. Ipak, razvijeno volonterstvo bitna je sastavnica svake strategije otvorenih demokratskih društava, koja prepoznaju da se napredak ne može mjeriti samo ekonomskim pokazateljima i da pojedinci nisu motivirani samo vlastitim interesom, već i duboko ukorijenjenim vrijednostima i uvjerenjima." Lejla šehić Relić, izvršna direktorica

Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. organizira manifestaciju Hrvatska volontira koja je i ove godine uključila velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje.

Tekst: Volonterski centar Osijek


"Hrvatska volontira" na Brezin način - Zemlja diše bez plastike


U prva dva dana manifestacije "Hrvatska volontira" provedeno je više od 170 volonterskih aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj!


[07.05.2018.]Hrvatski centar za razvoj volonterstva, u suradnji s partnerskim organizacijama, osmu godinu zaredom organizira tradicionalnu manifestaciju „Hrvatska volontira“ kojom potiče što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima i time promovira vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca!

„Hrvatska volontira“ ove će se godine održati od 21. do 26. svibnja 2018. te će povezati ljude i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora. Uključit će se veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje će kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje.

Ovogodišnjom manifestacijom želimo posebice naglasiti važnost volontiranja u socijalnoj skrbi i pružanju socijalnih usluga. Međutim, kao i do sada okupit ćemo sve sektore u vidu međusektorske suradnje, te također povezati djelatnike raznih tvrtki s neprofitnim organizacijama iz civilnog i javnog sektora.

Kroz kratki pregled prošlogodišnje manifestacije, ističemo da je sudjelovalo 55 gradova i 156 organizatora volontiranja, koji su organizirali čak 269 volonterskih aktivnosti. Ono što je jako bitno istaknuti jest da je zabilježeno čak 4.059 volontera, dok ove godine očekujemo još veći broj uključenih građana koji će svojim volonterskim doprinosom pokazati u kakvom društvu žele živjeti, a ujedno pridonijeti svojoj zajednici i biti uključeni u društveno djelovanje.

Sloganom ovogodišnje manifestacije „Volontiramo = zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu“ želimo naglasiti da čineći dobro za sebe, usrećujemo i druge ljude, a ako volontiramo zajedno s kolegama kroz program tvrtke, tada nam može biti još ljepše i veselije.

ŠTO JE DOBRO ZA TEBE,
Volonteri nisu samo pomagači – ljudi koji pomažu drugom čovjeku ili društvu u cjelini, oni su pokretači i nositelji pozitivnih promjena, a brojni su primjeri koji ukazuju na to da volontiranje i samim volonterima donosi niz dobrobiti. Volonterskim djelovanjem poboljšavamo i razvijamo osobne, socijalne, organizacijske i profesionalne kompetencije i širimo vlastiti krug kontakata čime izravno utječemo na osobni razvoj i veću zapošljivost. Znanja i vještine stečene volontiranjem uvelike mogu koristiti u daljnjem profesionalnom i osobnom životu. Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju da nas volontiranje čini sretnijima, zdravijima i snažnijima.

USREĆIT ĆE I DRUGE,
Volontiranjem utječemo i doprinosimo stvaranju humanije i aktivnije zajednice te sretnijeg i zdravijeg društva koje prihvaća, uključuje i cijeni različitosti među svojim pripadnicima.

Volontiranjem u sustavu socijalne skrbi, donosimo osmijehe i veselje na mnoga lica i razne dobrobiti za najranjivije skupine i osobe kojima je potrebna naša podrška. Djeca, mladi, osobe s invaliditetom i teškoćama, starije i nemoćne osobe – svi naši sugrađani koji su nerijetko u nepovoljnom položaju i riziku od socijalne isključenosti iznimno cijene svaki naš volonterski doprinos te zajedno s nama, volonterima, zajednicu čine povezanijom, inkluzivnijom i sretnijom. Volontiranjem usrećujemo i osnažujemo sve ljude s kojima volontiramo.

A UZ KOLEGE, SREĆA JE JOŠ VEĆA!
Volontiranje poslovnog sektora – volontiranje zaposlenika primjenjivo je na sve poslovne organizacije, bez obzira na njihovu veličinu, lokaciju, područje djelovanja. Opredjeljenjem za društvenu odgovornost u svom poslovanju, tvrtke preuzimaju veću odgovornost za razvoj i utjecaj na zajednice u kojima djeluju, a volontiranje zaposlenika predstavlja jedan od najsnažnijih izraza i kanala društveno odgovornog poslovanja. Kroz poticanje svojih zaposlenika na volontiranje, tvrtke ostvaruju brojne prednosti – osim jačanja reputacije i imidža te jačanja povjerenja zajednice, iznimno doprinosi jačanju međuljudskih odnosa i bolje radne atmosfere među kolegama.
Ovime ističemo da volontiranje donosi dobrobiti svim uključenim stranama, da se može volontirati na različitim projektima i u različitim oblicima te da zajedničkim djelovanjem možemo postići bolje rezultate. A kada smo usmjereni zajedničkom cilju, tada stvaramo sretnu i snažnu zajednicu.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
  Skoči u forum: