Nakon
odličnih rezultata Slavonaca na različitim
gastro natjecanjima i prošlogodišnjeg odlaska
Zlatnog ćevapa u Valpovo, Osijek je dobio priliku otvoriti jubilarno
5. Prvenstvo Hrvatske u roštiljanju uz PIK Vrbovec. Stanovnici grada na Dravi i njihovi gosti stoga su s veseljem dočekali nedjelju te na cjelodnevnom druženju u Tvrđi još jednom pokazali da
nisu samo pravi gurmani i veseljaci, nego i vrhunski domaćini.
Okupljanje je počelo već u ranim jutarnjim satima, a među šestoricom timova odmah se istaknuo
Valpovački kotlić Željka Turalije koji je na slavonske kvalifikacije došao obraniti prošlogodišnji plasman u finale te osvajanje jednine gastro nagrade koja je postala legenda. Osim njih, za prolaz dalje u Tvrđi su se borili vilicu o vilicu lokalni znalci
EwoB team Dominika Osmeričića, BBQ Pik Masters Marine Obšivač, Anđelko Ribić i njegova ekipa Virotvitica1234, Medicinari Stjepana Maričića Makija iz Piškorevaca te Bračne vode predvođene
Darijom i Novelom Bučanovića iz Bilja.
Dok su se vješti natjecatelji okretali
ćevapčiće, vratinu, kobasice, junetinu i ražnjiće na žaru kako bi impresionirali gastro sud u sastavu
Dario Lide, Marko Lucić i Tomislav Đukić, Osječani su uživali u
koncertu grupe Vigor i nagradnim igrama koje su samo za njih pripremili partneri natjecanja. Veliko zanimanje izazvao je i jedinstveni performance voditeljice
Martine Validžić koja se u popularnom
SUV-u Dacia Duster humoristično osvrnula na svoje (i općenito ženske) vozačke sposobnosti.
Smijeha
nije nedostajalo ni pri pranju roštilja (zadnjem zadatku za natjecateljske ekipe), a za ozbiljne teme bio je zadužen chef
Dario Lide koji je za posjetitelje pripremio 2 jela iz kuharice 24sata koju su svi zainteresirani i dobili besplatno.
Ipak, najsvečaniji trenutak ove nedjelje u Osijeku bilo je proglašenje pobjednika, ekipe Valopovački kotlić koja je zajedno s grupom Vigor na pozornici slavila do
kasno u noć. Svoju tajnu uspjeha oni su skromno pripisali iskustvu, a da li će im ono biti dovoljna da u finalu na zagrebačkom Bundeku ponovo ugrabe Zlatni ćevap vidjet ćemo 18. lipnja. Drugi mjesto pripalo je Bračnim vodama, dok su Medicinari, najveseliji tim na natjecanju, bili treći.
Nakon Osijeka kvalifikacije 5. Prvenstva Hrvatske u roštiljanju nastavljaju se u Zagrebu 14. svibnja na Jarunu.
Tekst i foto: Irena Jelić
Najava: Tvrđa: 5. Prvenstvo hrvatske u roštiljanju [2016.]