Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Liječnici nemaju obrasce, organ će morati dati i oni koji to ne žele!?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Stella1989

Ukupno postova: 2929
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 29.12.2010. 16:28 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

fear of the dark je napisao/la:
Džaba je ustrajati...to mora biti odluka svakoga ponaosob.....
ima toga, a bude i dan posvećen tome kao i za sve drugo.. pa se raspravlja, informira i slično...

Očito ne dovoljno. Mislim da ova tematika zaslužuje više pozornosti, jer kako si i sam rekao, ovo ni izbliza nije tako jednostavna stvar. Wink

Ukupno postova: 13
Spol: Nebitno Nebitno
Naslov:  

Stella1989 je napisao/la:
Koliko ja znam takvi plakati postoje,a i brošure....
uostalom danas su bar informacije dostupne sa svih strana....
iako mislim da nitko nebi išao uzeti nečije organe, a da se ne pita obitelj...
pa nisu organi igračke..i ovo ni izbliza nije tako jednostavna stvar.....

Nisa bila često u bolnici, Domu zdravlja, hvala Bogu...ali kad sam bila NI JEDNOM nisam vidjela ništa o ovoj tematici - u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi. Ako postoji, možda da više ustraju u tome, a ne da svaki put na plakatima vidim neke lijekove i slične gluposti koje (dosta) koštaju.

Na brošurama sam jedino viđala one fore o spolno prenosivim bolestima i trudnoći. O doniranju organa - nikad.

To o čemu pišeš bilo bi jako korisno za propagiranje darivanja organa. Ovako, postoji zakon o tome (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_12_177_3080.html , članak 22), a naša dužnost kao građana ove zemlje je biti upoznati sa zakonima koje ona ima (ili kako se to voli reći, nepoznavanje zakona nije opravdanje za njegovo kršenje). Dakle, svi preduvjeti informiranja nužni za pasivni pristanak su ispunjeni, a sad ono što bi bilo lijepo je sasvim druga priča.

Apropos napisa o reklamama farmaceutskih tvrtki - mislim da ukoliko se ovako nastavimo koristit raznima "blagodatima" farmacije uskoro nitko od nas neće imati nijedan organ koji je nakon smrti u takvom stanju da se može donirati.

Ukupno postova: 1794
Spol: Muško Muško
Naslov:  

francika je napisao/la:
Nažalost po našim zakonima mogu te slobodno ubit i izvaditi organe i neće odgovarat za ništa.

srećom da papir (tipkovnica) svašta trpi, jer da je od nekog mekšeg materijala, nestala bi pod ovakvom provalom "ingenioznosti"...

Post Postano: 29.12.2010. 16:32 
Naslov:  

studiozakvalitetuzivota je napisao/la :

Apropos napisa o reklamama farmaceutskih tvrtki - mislim da ukoliko se ovako nastavimo koristit raznima "blagodatima" farmacije uskoro nitko od nas neće imati nijedan organ koji je nakon smrti u takvom stanju da se može donirati.

Ni ne koristim ih, tj. zaobilazim sve tablete i sl. farmaceutske "blagodati". Wink

Ako me nešto baš jaaako boli, popijem Lupocet ili Neofen, ali jako rijetko. Ne volim se kljukati tabletama i lijekovima.

Ukupno postova: 1099
Post Postano: 29.12.2010. 16:33 
Naslov:  

Stella1989 je napisao/la :
Džaba je ustrajati...to mora biti odluka svakoga ponaosob.....
ima toga, a bude i dan posvećen tome kao i za sve drugo.. pa se raspravlja, informira i slično...

Očito ne dovoljno. Mislim da ova tematika zaslužuje više pozornosti, jer kako si i sam rekao, ovo ni izbliza nije tako jednostavna stvar. Wink

Zalužuje,ali opet ljudi su ti koji daju završnu riječ.....
o tome se treba raspravljati, informirati
ali na koncu ljudi su ti koji moraju promijeniti stvari u svojoj glavi i gledati tu tematiku na taj način...
ne može se nikoga natjerati na ništa..
i ovo uistinu mora biti svojevoljno....ili ako obitelj odlučuje...mora i njihov odgovor biti potvrdan...
tako da je tu uistinu i samo do odluke pojedinca...

osijek031.com smile osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
francika

Ukupno postova: 2791
Post Postano: 29.12.2010. 16:37 
Naslov:  

Stella1989 je napisao/la :
[quote="studiozakvalitetuzivota Što se onda ne tiskaju plakati s tim i stavljaju u čekaonice, ordinacije, po Domu zdravlja, bolnici...umjesto svih onih reklama za kojekakve lijekove i sl.?

Varaš se, nigdje takvi plakati ne postoje. Postoje samo licemjerni plakati gdje se ljude zavarava, jer ih se poziva da budu donori a već jesu donori i bez da se uopće izjasne da li žele biti što je propisano zakonom. I ti si također izmanipuliran tim plakatima.
Čemu pozivati ljude da budu donori kad već jesu donori osim ako im se ne žele zamazati oči kako ne bi otišli potpisati da ne žele biti donori.
Nemam ništa protiv da se ljudi pozivaju da potpišu da budu donori, ali onda treba promijeniti Zakon o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja ("Narodne novine" 177/04 i 45/09) u kojem treba pisati da ljudi trebaju od svoga liječnika tražiti donorsku karticu ako žele biti darivatelji organa.
Ovako kako se sada radi gdje su svi donori po zakonu, samo se bezveze troše naši novci iz državnog proračuna i to kako bi lagali ljude i pravili od njih budale da ne bi otišli potpisati da ne žele biti donori jer ih dovode u zabludu da nisu donori. Koliko je samo novca potošeno na plakate i TV reklame da bi se ljudi dovodili u zabludu. To se totalno komercijaliziralo. Prvi smo u svijetu po darivanju organa. Al zaboli me. Ako Hrvati hoće biti stoka sitnog zuba neka budu.

studiozakvalitetuzivota
Post Postano: 29.12.2010. 16:55 
Naslov:  

francika je napisao/la :

Čemu pozivati ljude da budu donori kad već jesu donori osim ako im se ne žele zamazati oči kako ne bi otišli potpisati da ne žele biti donori.

Ovako kako se sada radi gdje su svi donori po zakonu, samo se bezveze troše naši novci iz državnog proračuna i to kako bi lagali ljude i pravili od njih budale da ne bi otišli potpisati da ne žele biti donori jer ih dovode u zabludu da nisu donori. Koliko je samo novca potošeno na plakate i TV reklame da bi se ljudi dovodili u zabludu. To se totalno komercijaliziralo. Prvi smo u svijetu po darivanju organa. Al zaboli me. Ako Hrvati hoće biti stoka sitnog zuba neka budu.

Šteta što "te zaboli" jer očito je da ti je stalo do ovog pitanja po načinu na koji pišeš. Ovo što sam gore izdvojila ima smisla. Čini mi se dobrom osnovom za građansku inicijativu ili projekt neke udruge u cilju informiranja javnosti. Meni je osobno stalo da moja obitelj zna moj stav, proučila sam ovo i informirala svoju obitelj. Ali moguće je da donorske kartice nekoga tko ne želi biti donor navedu na krivu ideju. Da sam protiv darivanja organa i da je ovakva situacija - možda bi pokrenula takvu građansku inicijativu. Ovako, s mojim stavom, mislim da ne bih postigla efekt informiranja o zakonu nego propagiranja darivanja organa.

francika

Post Postano: 29.12.2010. 17:07 
Naslov:  

studiozakvalitetuzivota je napisao/la:
francika je napisao/la :

Šteta što "te zaboli" jer očito je da ti je stalo do ovog pitanja po načinu na koji pišeš. Ovo što sam gore izdvojila ima smisla. Čini mi se dobrom osnovom za građansku inicijativu ili projekt neke udruge u cilju informiranja javnosti. Meni je osobno stalo da moja obitelj zna moj stav, proučila sam ovo i informirala svoju obitelj. Ali moguće je da donorske kartice nekoga tko ne želi biti donor navedu na krivu ideju. Da sam protiv darivanja organa i da je ovakva situacija - možda bi pokrenula takvu građansku inicijativu. Ovako, s mojim stavom, mislim da ne bih postigla efekt informiranja o zakonu nego propagiranja darivanja organa.

Ja sam protiv ovakvog zakona koji pogoduje kriminalcima. Baš zbog toga sam i tražio da ne budem donor, ali uz ovakav zakon ta moja izjava lako se može izgubiti i zato sam protiv toga zakona. Čim se taj zakon promijeni kako se ljude ne bi varalo, onda ću razmisliti pa možda promijenim svoju odluku i odem tražiti donorsku karticu. Uz ovakav zakon nema smisla tražiti donorsku karticu kad već jesmo donori ako se ne izjasnimo drugačije. Jedino ako želimo biti budale onda možemo ići tražiti donorsku karticu. Baš me zanima da li liječnici upozore svoje pacijente da su donori i ako ne traže donorsku karticu.

Post Postano: 29.12.2010. 18:01 
Naslov:  

Evo malo linkova iz medija. Naš sugrađanin Vanja Horvat prije godinu i pol dao je prijedlog Ustavnom sudu da zakon nije u skladu s Ustavom, ali nažalost "predstavnici" Ustavnog suda su odbili prijedlog jer očito da ne razumiju problematiku Ljudskog dostojanstva i korupcije kao što ni Naša vlada ne razumije, a baš ovakav zakon omogućava korupciju preko Naših pokojnika. Naši pokojnici su dio Naših duša, a ne skupi orginalni rezervni dijelovi. I ako netko misli da sa tijelima Mojih pokojnika može raditi što ga je volja grdno se vara, pa makar to bili i "predstavnici" Ustavnog suda.
Dakle Ustav nam osigurava dostojanstvo. Ako se sa Našim pokojnima može raditi što hoće pa čak i trgovati naravno da se krši Ustav. I to još plaćamo višestruko. Prvo plaćamo reklamu iz državnog proračuna kojom nas se dovodi u zabludu da nismo donatori ako ne tražimo donorsku karticu, a onda još i plaćamo te organe ukoliko imamo novaca a zatreba nekome od Naših bližnjih, i onda mi recite da to nije trgovina. A da ne govorimo o tome da su cijene na crnom tržištu - dobivanju organa preko reda višestruko veće. I zašto država ne plaća skupe operacije teško bolesne djece u inozemstvu nego se opet skupljaju donacije od građana i ako se ne skupi dovoljno ta teško bolesna djeca umiru, a za prijevoz organa državnim zrakoplovima i sve ostale popratne troškove koji su enormno veliki se ima novaca.
Zar su Naši liječnici toliko neobrazovni i nesposobni, a budući da smo prvi u izvozu organa trebali bi imati iskustva da operiraju teško bolesnu djecu za svoju plaću a ne da im se još dodatno plati, nego smo samo dobri kao rasadnik Ljudskih organa na kojem zarađuju kriminalci a mi gubimo dostojanstvo.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/ustav-omogucava-vadjenje-organa-svima-ne-zelite-li-ih-donirati-morate-potpisati-izjavu/432409.aspx

Zašto tu trgovinu Našim pokojnicima tj. dijelovima Naših duša ovi "predstavnici" Ustavnog suda omogućavaju. Ili su glupi ili su podmitljivi ili su i sami dio međunarodne trgovine organima.
http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/Ustav/C12570D30061CE53C12575A80032FADC?OpenDocument

Dakle zakon i dalje nije promijenjen i nije u skladu s Ustavom jer ne štiti Ljudsko dostojanstvo jer su Naši preminuli dijelovi Naših duša i oskrvljivanjem njihovih tijela krši se Naše pravo na Ljudsko dostojanstvo. Ili sam ja u zabludi jer smo mi još uvijek na razini životinja. Ispričavam se ako jesam, ali mislio sam da civilizacija ide prema naprijed a ne unazad.
http://www.24sata.hr/news/ustavni-sud-dopustio-da-se-uzmu-organi-bez-odobrenja-115077

Zadnja promjena: francika; 29.12.2010. 18:20; ukupno mijenjano 2 put/a.

Stella1989

Post Postano: 29.12.2010. 18:14 
Naslov:  

Nije uredu ovako kako je prema Zakonu.

Daleko poštenije bi bilo da oni koji žele biti donori - da se izjasne, a ne da su potencijalni donori i oni koji nemaju pojma da jesu.

Očito s razlogom nije tako. Ovako mogu secirati i vaditi organe praktički bilo kome, bez da su za života te iste osobe imale imalo pojma o tome.

Nemam ništa protiv dobrovoljnog darivanja organa, ali imam protiv kretenskog zakona o darivanju organa.

Ukupno postova: 3237
Post Postano: 29.12.2010. 18:45 
Naslov:  

francika je napisao/la :
Evo malo linkova iz medija. Naš sugrađanin Vanja Horvat prije godinu i pol dao je prijedlog Ustavnom sudu da zakon nije u skladu s Ustavom, ali nažalost "predstavnici" Ustavnog suda su odbili prijedlog jer očito da ne razumiju problematiku Ljudskog dostojanstva i korupcije kao što ni Naša vlada ne razumije, a baš ovakav zakon omogućava korupciju preko Naših pokojnika. Naši pokojnici su dio Naših duša, a ne skupi orginalni rezervni dijelovi. I ako netko misli da sa tijelima Mojih pokojnika može raditi što ga je volja grdno se vara, pa makar to bili i "predstavnici" Ustavnog suda.

lol
Liku, daj se pregledati! Smile I odrasti malo, zaboga, ovo je 21. stoljeće, da je sve išlo po planu - bili bi jebeni kiborzi do sada.
Al' uvijek ima ovakvih, duša ovo, duša ono... Jeb'la vas duša!

"We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan
francika

Post Postano: 29.12.2010. 18:53 
Naslov:  

studiozakvalitetuzivota je napisao/la:
Stella1989 je napisao/la:

Nisa bila često u bolnici, Domu zdravlja, hvala Bogu...ali kad sam bila NI JEDNOM nisam vidjela ništa o ovoj tematici - u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi. Ako postoji, možda da više ustraju u tome, a ne da svaki put na plakatima vidim neke lijekove i slične gluposti koje (dosta) koštaju.

Na brošurama sam jedino viđala one fore o spolno prenosivim bolestima i trudnoći. O doniranju organa - nikad.

To o čemu pišeš bilo bi jako korisno za propagiranje darivanja organa. Ovako, postoji zakon o tome (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_12_177_3080.html , članak 22), a naša dužnost kao građana ove zemlje je biti upoznati sa zakonima koje ona ima (ili kako se to voli reći, nepoznavanje zakona nije opravdanje za njegovo kršenje). Dakle, svi preduvjeti informiranja nužni za pasivni pristanak su ispunjeni, a sad ono što bi bilo lijepo je sasvim druga priča.

Nažalost nijedna struka u Hrvatskoj ne upoznaje građane sa zakonima već se od građana skrivaju zakoni, pa tako i ovaj zakon da su donori bez da su se dragovoljno izjasnili. Dužnost svakog liječnika je da svakog svog pacijenta upozna sa zakonom, a onda je na pacijentu da se izjasni. Ne želi se svaki pacijent izjasniti pa bi zakonom trebalo biti određeno da nitko nije donator ako se ne izjasni da to želi biti, jer šutnja ne znači pristanak.
Zakona ima "mali milion" i nije samo liječnička dužnost da upoznaju svoje pacijente već svih postojećih struka. Zato i postoje raznorazne inspekcije koje provjeravaju da li se struka pridržava zakona kako bi se spriječilo da pojedinci rade mimo zakona kako bi postigli veću zaradu na štetu građana.
Zakoni se donose da zaštite građane u svim segmentima djelovanja, a ovaj zakon o uzimanju organa nakon smrti bez pitanja šteti građanima jer se zakonskom zaštitom kriminalaca ugrožava ljudsko pravo na život i zdravlje, a isto tako oskrivljavanjem tijela pokojnika koji je i nakon smrti dio duše njegove rodbine uništava se njihovo dostojanstvo.

bazooka_joe

Ukupno postova: 3237
Post Postano: 29.12.2010. 19:02 
Naslov:  

francika je napisao/la:
Zakona ima "mali milion" i nije samo liječnička dužnost da upoznaju svoje pacijente već svih postojećih struka. Zato i postoje raznorazne inspekcije koje provjeravaju da li se struka pridržava zakona kako bi se spriječilo da pojedinci rade mimo zakona kako bi postigli veću zaradu na štetu građana.

Zaboravljaš da su sami inspektori vjerojatno korumpirani i dilaju po crnom tržištu!!!

francika je napisao/la:
...a isto tako oskrivljavanjem tijela pokojnika koji je i nakon smrti dio duše njegove rodbine uništava se njihovo dostojanstvo.

Ti znaš put duše nakon smrti?!
Upravo si obznanio kako imaš odgovore na pitanja koja milenijima muče ljudski rod!
Daj neki broj telefona, 060, nešto, da te nazovemo i pitamo!!!

"We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan
francika

Post Postano: 29.12.2010. 19:18 
Naslov:  

bazooka_joe je napisao/la:
francika je napisao/la:

Zaboravljaš da su sami inspektori vjerojatno korumpirani i dilaju po crnom tržištu!!!

francika je napisao/la:
...a isto tako oskrivljavanjem tijela pokojnika koji je i nakon smrti dio duše njegove rodbine uništava se njihovo dostojanstvo.

Ti znaš put duše nakon smrti?!
Upravo si obznanio kako imaš odgovore na pitanja koja milenijima muče ljudski rod!
Daj neki broj telefona, 060, nešto, da te nazovemo i pitamo!!!

Nisam to zaboravio, ali ima inspektora koji su i pošteni tj. "glupi".

Nisi dobro pročitao što sam napisao, a rekao sam da kad čovjeku umre netko drag, sjećanje na njega ostaje u njegovoj duši. Znači da je nečiji pokojnik dio njegove duše. Jel sad kužiš? Ubuduće dobro pročitaj prije nego se "prosereš" opet. Wink

Zadnja promjena: francika; 29.12.2010. 19:21; ukupno mijenjano 3 put/a.

studiozakvalitetuzivota
Post Postano: 29.12.2010. 19:19 
Naslov:  

francika je napisao/la:
Dakle zakon i dalje nije promijenjen i nije u skladu s Ustavom jer ne štiti Ljudsko dostojanstvo jer su Naši preminuli dijelovi Naših duša i oskrvljivanjem njihovih tijela krši se Naše pravo na Ljudsko dostojanstvo. Ili sam ja u zabludi jer smo mi još uvijek na razini životinja. Ispričavam se ako jesam, ali mislio sam da civilizacija ide prema naprijed a ne unazad.
http://www.24sata.hr/news/ustavni-sud-dopustio-da-se-uzmu-organi-bez-odobrenja-115077

Hm, pa ne vidim drugo nego da pokreneš inicijativu sličnu onoj koju je pokrenuo Vanja Horvat. Samo, mislim da ti, kao ni njemu, neće držat vodu ovi argumenti kakvi se nalaze u natpisima poput ovog u 24 sata jer su netočni - građani imaju pravo izbora i mogu odbit doniranje organa.

Po meni slijedeći podaci dobro pokazuju prednosti pasivnog pristanka:
http://www.dangoldstein.com/papers/DefaultsScience.pdf
- bitan je drugi graf koji pokazuje pristanke po različitim zemljama:
- zemlje sa zlatnim stupcima imaju propis da su donori samo oni koji iskažu da žele biti donori,
- zemlje s plavim stupcima imaju propis da su donori svi, a da oni koji ne žele biti donori se trebaju posebno oko toga izjasnit (propis kakav je sada u RH)

Visina stupca pokazuje broj donora - jasno je da kad ljudi moraju pristati da budu donori (zlatni stupci) samo manji postotak na to pristaje (njih do 30%). Kad moraju odbiti doniranje (plavi stupci) najniži postotak je 85%. Zemlje se razlikuju po razini informiranosti (npr. Nizozemska ima vjerojatno bolju promidžbu doniranja pa, i uz rigorozan zakon ima relativno visok postotak donora). Podaci u ovoj tablici odnose se na spremnost na doniranje, a ne na stvarni broj doniranih organa (tu su naravno frekvencije puno manje, ali i razlike među zemljama).

Jedan dio razlika u spremnosti na doniranje (graf sa zlatnim i plavim stupcima) smatram da treba pripisati kognitivnoj lijenosti - ljudi ne vole ulagati napor te će to učiniti ako im je do odluke stalo (npr. prije 2004 je bio drugačiji zakon, ako se ne varam i donorske kartice su ostaci iz tog vremena, iz osobnog iskustva znam da postoje od 2000. godine u RH). Stoga, kako Johnoson i Goldstein (2003) zaključuju, treba dobro odvagnuti za koje smjernice u postupanju se odlučiti - ukoliko je zakon ovakav kakav je sad na snazi u RH, netko tko nije dovoljno informiran ili mu se ne da potpisati odbijanje, će postati donor iako to ne želi. S druge strane, ukoliko osoba mora izjaviti da želi biti donor, bit će "izgubljeni" oni kojima se ne da otići potpisati. Možda bi najpravednije bilo da za svaku osobu nakon punoljetnosti liječnik opće prakse mora uzeti informaciju o tome - tj. da ništa nije propisano i da se svatko od nas mora izjasniti želi li ili ne želi biti donor.

Skoči u forum: