Ja bih voljela biti kremirana..nekako mi je čišće i ne treba ti plac na groblju koji je postao bogatstvo...
A prije toga trančirajte me, i izvadite mi i plombe ako su vam od ikakve koristi, sve vam nesebično dajem....
a budući sam to ovako javno obznanila bolje da idem odmah zaključati vrata, jer lovci na organe su možda već stigli...
sva sreća pa sam životno osigurana, obitelj će mi zaraditi neke pare, eto svi će imati koristi od mene...
_________________ Ona njemu:
"Bilo bi lijepo da si malo uzbuđen."
On njoj:
"Bilo bi uzbudljivo da si malo lijepa."
malo da se podsjetimo kako se donira i uzimaju organi
_________________ Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup.
Slazem se s Feltom, postoje produktivni pojedinci i oni neproduktivni. Svi oni zajedno cine drustvo u kojem zivimo.
Ukoliko neproduktivnoga mozemo uciniti produktivnim,ili produktivnog produktivnijim, a naustrb neproduktivnosti drustva, uvijek cu birati tu opciju.
Iako vidim da neki josh vjeruju da im dusa zivi u organima; brijao sam da je to umrlo sa starim egipcanima...
_________________ "We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan
bazooka_joe je napisao/la:
Slazem se s Feltom, postoje produktivni pojedinci i oni neproduktivni. Svi oni zajedno cine drustvo u kojem zivimo.
Ukoliko neproduktivnoga mozemo uciniti produktivnim,ili produktivnog produktivnijim, a naustrb neproduktivnosti drustva, uvijek cu birati tu opciju.
Iako vidim da neki josh vjeruju da im dusa zivi u organima; brijao sam da je to umrlo sa starim egipcanima...
O kakvoj ti produktivnosti pričaš? Pa nisu ljudi strojevi da im se mijenjaju dijelovi samo da bi radili.
Uz sve dužno poštovanje, mislim da ljudi imaju puno pravo odlučiti žele li darivati svoje organe ili žele da svi njihovi organi odumru s njima. Osobno sam za spremna svoje organe darivati, a nadam se ukoliko bi trebalo članovima moje obitelji ili meni, da bi bilo još takvih ljudi.
Ono što sam htjela problematizirati je ideja u ovom postu:
francika je napisao/la:
I sad zamisli slučaj da ti se ne daj Bože nešto desi i da naletiš na nekoga tko odlučuje o tvom životu, a on je slučajno švercer ljudskim organima. Što misliš da li će tebi spašavati život ili će se potruditi da osigura tvoje organe svom klijentu.
Jel ti misliš da se o svemu vodi evidencija i da se papiri o nelegalnim transplantacijama ne mogu zagubiti. Jel ti misliš da predsjednik vlade ili države ne bi primao mito za lobiranje svojih klijenata kako bi postao milijunaš a pri tom uništio državu na čijem je čelu. Misliš li da bi takav imao grižnju savjesti nakon toga. Ne bi imao. Takvi ljudi nemaju razuma. Zašto onda ne bi postojali i liječnici bez razuma. Ja ih znam hrpu.
Po tome ispada da nas takav obrazac može spasiti od švercera organima. To bi bilo točno samo pod uvjetom da ti šverceri organima poštuju zakon. Nekako mi je teško zamisliti da će se osoba kojaje spreman nekoga ubiti da bi mu oduzela organe puno obazirati na papir na kojem je ta nesretni slučajni donor iskazao da to ne želi biti. U takvoj nekoj situaciji čini mi se vjerojatnijim da službenih zapisa o uzimanju organa neće biti (samo mali ili malo veći rez, a ako pustimo mašti na volju, mogu uvijek iskemijat nužno potrebnu obdukciju kojom se taj rez prikriva). Dakle, smatram da švercere organima neće zaustavit takva izjava, u nekom idealnom društvu taj problem bi riješila policija.
Ova izjava (o nedarivanju) po meni može koristiti samo u službenim, legalnim procedurama - u kojima svi koji sudjeluju poštuju zakon. Oni koji su naumili nekoga ubiti da bi se dočepali organa, sigurno se neće zaustaviti kad vide da je ta osoba potpisala da ne želi biti donor (a istovremeno u ovom kvazi - scenariju ima organ koji se savršeno poklapa s potrebitim).
U svijetu su poznata dva načina pristanka na neki postupak - aktivni (osoba kaže i potpiše da želi sudjelovati ili npr. dati svoje organe) i pasivni (osoba je informirana - što smo svi mi jer postoji propis o ovome - i ukoliko ne želi dati organ, treba se o tome izjasniti). Pasivni postupak osigurava da osobe kojima "je tlaka" otići po donorsku karticu samo zbog toga ne "propadnu" kao potencijalni donori.
Uostalom, koliko se moglo čuti po medijima, liječnici, unatoč propisima, pitaju članove obitelji i ukoliko se obitelj usprotivi ne uzimaju organe (iako tad zapravo protuzakonito postupaju pa bi ih neka druga obitelj čiji član umre jer zbog takvog postupka ne dobije organ možda mogla i tužit).
studiozakvalitetuzivota je napisao/la:
...pasivni (osoba je informirana - što smo svi mi jer postoji propis o ovome - i ukoliko ne želi dati organ, treba se o tome izjasniti).
Mislim da je problem što većina ljudi nije u to upućena i nemaju pojma da su potencijalni donori organa ukoliko se ne izjasne drugačije - što baš i nije pošteno.
A one fore da liječnici nemaju vremena objasniti pacijentima o ovoj tematici... Što se onda ne tiskaju plakati s tim i stavljaju u čekaonice, ordinacije, po Domu zdravlja, bolnici...umjesto svih onih reklama za kojekakve lijekove i sl.?
Ah, da...pa na tim plakatima i lijekovima koji se promoviraju netko ubire lovu, a zašto bi upozoravali ljude da su potencijalni donori ukoliko se drugačije ne izjasne, i time gubili pare od farmaceutskih tvrtki? I istovremeno bi ljudi bili više upućeni u određene stvari, ali očito im tako što nije u cilju.
Za sve se nađe način, naravno, onome kome je u cilju...
_________________ Ace Ventura: I'm ready to go in, Coach, just give me a chance. I know there's a lot riding on it, but it's all psychological. Just gotta stay in a positive frame of mind.
Stella1989 je napisao/la :
[quote="studiozakvalitetuzivota Što se onda ne tiskaju plakati s tim i stavljaju u čekaonice, ordinacije, po Domu zdravlja, bolnici...umjesto svih onih reklama za kojekakve lijekove i sl.?
Koliko ja znam takvi plakati postoje,a i brošure....
uostalom danas su bar informacije dostupne sa svih strana....
iako mislim da nitko nebi išao uzeti nečije organe, a da se ne pita obitelj...
pa nisu organi igračke..i ovo ni izbliza nije tako jednostavna stvar.....
_________________ ......mama zar si lagala kad si govorila da dobro uvijek pobjeđuje
i kad ne znaš kojim putem treba putem ljubavi
i da smo ispred Boga isti svi.......
fear of the dark je napisao/la:
Koliko ja znam takvi plakati postoje,a i brošure....
uostalom danas su bar informacije dostupne sa svih strana....
iako mislim da nitko nebi išao uzeti nečije organe, a da se ne pita obitelj...
pa nisu organi igračke..i ovo ni izbliza nije tako jednostavna stvar.....
Nisa bila često u bolnici, Domu zdravlja, hvala Bogu...ali kad sam bila NI JEDNOM nisam vidjela ništa o ovoj tematici - u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi. Ako postoji, možda da više ustraju u tome, a ne da svaki put na plakatima vidim neke lijekove i slične gluposti koje (dosta) koštaju.
Na brošurama sam jedino viđala one fore o spolno prenosivim bolestima i trudnoći. O doniranju organa - nikad.
_________________ Ace Ventura: I'm ready to go in, Coach, just give me a chance. I know there's a lot riding on it, but it's all psychological. Just gotta stay in a positive frame of mind.
Džaba je ustrajati...to mora biti odluka svakoga ponaosob.....
ima toga, a bude i dan posvećen tome kao i za sve drugo.. pa se raspravlja, informira i slično...
_________________ ......mama zar si lagala kad si govorila da dobro uvijek pobjeđuje
i kad ne znaš kojim putem treba putem ljubavi
i da smo ispred Boga isti svi.......