Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



25. Dani makedonske kulture u Osijeku [2022.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65697
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.05.2022. 14:00 
Naslov:  25. Dani makedonske kulture u Osijeku [2022.]
27.05.2022. 18:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jubilarni dani kulture kojima MKD "Braća Miladonovci" već četvrt stoljeća promovira makedonski jezik i kulturu u našem gradu, ove godine počinju poezijom i to nagrađivanom pjesnikinjom iz Makedonije, Lidijom Dimkovskom i premijerom dokumentarnog filma "160. obljetnica Zbornika braće Miladinov" (režija: Antun Balog)

Lidija Dimkovska je dobitnica nagrade "Braća Miladinov" za najbolju stihozbirku na makedonskom jeziku između dva festivala Struških večeri poezije za 2021. Njenu knjigu "Granično stanje" predstavit će 27. svibnja 2022. godine u Osijeku, u Knjižari Nova, početkom u 18.00 sati. Knjigu je izdala nakladnička kuće "Ili-Ili" iz Skopja i sedma je po redu ove pjesnikinje koja je za svoj dosadašnji rad dobila dvije međunarodne pjesničke nagrade i to, "Kup besmrtnosti", za desetogodišnji pjesnički opus festivala "Liriconfest" u Velenju u Sloveniji, te nagradu "Naim Frasheri" koju dodjeljuje Festival poezije Naim Days u Tetovu. Njene pjesme i proza prevedeni su na više od 20 jezika. Na hrvatskom jeziku su joj objavljeni romani “Skrivena kamera,” “Rezervni život", "Non-Oui” i priče "Kad smo napustili Karla Liebknechta", a uskoro iz tiska izlazi i njena knjiga poezije "Kako je to".

Makedonski književnik Goce Smilevski o zbirci "Granično stanje" je rekao da su "pjesme iz nove zbirke Lidije Dimkovske izravan odgovor na goruća pitanja koja postavlja aktualni trenutak, povijest i sadašnjost, poput migracija, porast ksenofobije, nestanak čovječanstva i solidarnosti, ali i neizvjesnosti postojanja... to su pjesme hrabrosti i nepomirljivosti, iskrenosti i beskompromisnosti, osobine koje su oduvijek bile karakteristike Dimkovske poetike."

Osječkoj publici pjesnikinja Dimkovska i njenu stihozbirku će predstaviti Julijana Mladenovska-Tešija, filozofkinja i članica MKD "Braća Miladinovci" te Bruno Koić, pjesnik.

U sklopu večeri bit će premijerno prikazan i kratki dokumentarni film "160. obljetnica Zbornika braće Miladinov" (režija: Antun Balog) u kojem govore hrvatski nadbiskupi, mons. Srakić nadbiskup u miru, i mons. Hranić nadbiskup đakovačko-osječki, te drugi istaknuti znanstvenici, iznoseći manje poznate podatke o tome kako se temeljna knjiga makedonskog jezika i pismenosti, "Zbornik narodnih pjesama" Konstantina i Dimitrija Miladinova, pripremala i prepisivala u Đakovu te tiskala u Zagrebu, 1861. godine, podrškom velikog hrvatskog biskupa J. J. Strossmayera.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: