Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad i županija poslali pomoć potresom pogođenim područjem Petrinje, Gline i Siska

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.12.2020. 8:36 
Naslov:  Grad i županija poslali pomoć potresom pogođenim područjem Petrinje, Gline i Siska
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon razornog potresa magnitude 6,2 koji je jučer iza podneva pogodio područje Petrinje, Gline i Siska, nadležne službe iz cijele Hrvatske šalju svoje ekipe kako bi pomogli u saniranju posljedica, a građani se raspituju kako oni mogu pomoći stradalima.

Kako smo već pisali, jak potres magnitude 6,2 zatresao je u 12:19 Petrinju, a snažno se tresao i Zagreb. Poginulo je sedam osoba, od toga pet u Majskim Poljanama. U Petrinji je poginula 13-godišnja djevojčica. Najmanje 6 osoba je teško ozlijeđeno, 20 lakše, a 18 osoba je hospitalizirano. Materijalna šteta u Petrinji, Glini, Sisku i okolici tih gradova je ogromna, s velikim brojem objekata koji su potpuno uništeni.

Pomoć Petrinji pristiže iz cijele Hrvatske, pa tako i iz Osječko-baranjske županije i grada Osijeka odakle je u pomoć službama za spašavanje u području pogođenom potresom otišlo 16 vatrogasaca u dva vozila s opremom za traganje u ruševinama. Spremno je još 12 vozila s 40-ak vatrogasaca i opremom, ako bude potrebe.

Angažirao se i HGSS, pa su iz Osijeka otišle dvije ekipe s osam HGSS-ovaca obučenih za spašavanje iz potresa te jedan tim za spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite RH, podružnice Osijek.

Župan Ivan Anušić dao je nalog da se pripreme materijali za Odluku o financijskoj pomoći OBŽ Sisačko-moslavačkoj županiji.

Mnogi građani s ovog područja su se javili nudeći pomoć preko Crvenog križa, no iz osječkog Crvenog križa su poručili da se u ovom trenutku sve povlači iz Robnih rezervi i da za sada ne treba slati individualnu pomoć. Tijekom idućih nekoliko dana će se znati više, pa ako bude što potrebno, organizirat će se akcije pomoći.

"Hvala svima koji nam se obraćaju sa željom da daju vlastiti doprinos za pomoć ljudima na potresom stradalom području. Naše interventi timovi su u pripravnosti. Za sada vas molimo za strpljenje, ekipe Hrvatskog Crvenog križa su na terenu i nakon procjene potreba putem sredstava javnog priopćavanja obavijestit ćemo vas kako možete pomoći. Za sada to možete učiniti donacijom novčanih sredstava, stoga pogledajte uputu Hrvatskog Crvenog križa za pomoć potresom stradalom području", poručili su iz osječkog Crvenog križa. Crveni križ je objavio poziv za dobrovoljne darivatelje krvi jer je krv u ovom trenutku iznimno potrebna.

Za građane koji ipak žele konkretno pomoći, pokrenuta je i Facebook grupa Pomoć Petrinji i ostalim područjima pogođenima potresima, kojoj se u kratkom roku pridružilo više od 12 tisuća korisnika.

Pravne i fizičke osobe koje žele pomoći potresom pogođenim područjima, ponudu pomoći (s opisom pomoći) i kontakt podatke (telefon, mobitel ili e-pošta) mogu dostaviti na adresu e-pošte Ravnateljstva civilne zaštite: [email protected]

Inače, Ravnateljstvo civilne zaštite poručilo je građanima da se suzdrže od pojedinačnih dolazaka u potresom pogođenu Petrinju jer gužve koje nastaju otežavaju rad žurnih službi.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Google maps

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: