Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Cjepiva u ordinacije liječnika obiteljske medicine stižu u drugoj polovici siječnja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.12.2020. 13:10 
Naslov:  Cjepiva u ordinacije liječnika obiteljske medicine stižu u drugoj polovici siječnja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite priopćeno je kako je u posljednja 24 sata zabilježeno 316 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8036. Preminulo je 68 osoba, a oporavilo ih se 2245.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je kako je 14-dnevna incidencija 710,5 na 100.000 stanovnika, što nas stavlja na 23. mjesto od 27 zemalja članica EU. Kod sedmodnevne incidencije stojimo bolje, na 18. smo mjestu od 27 zemalja EU.

Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika nas stavlja na 19. mjesto od 27 zemalja. Nizak je i R-0 faktor: četverodnevna vrijednost je 0,40, a sedmodnevna 0,52.

Govoreći o početku cijepljenja u Hrvatskoj, Capak je istaknuo kako su tijekom jučerašnjeg dana do 19 sati cijepljena 443 zdravstvena djelatnika i 1711 stanovnika domova za starije.

Na pitanje koje najviše zanima građane Hrvatske, kada će cjepivo stići u ordinacije liječnika obiteljske medicine, Capak je ponovio kako je plan u prvoj fazi cijepiti zdravstvene djelatnike na prvoj crti borbe protiv covida i štićenike domova za starije. Nakon toga će cjepivo biti distribuirano liječnicima obiteljske medicine, no to neće biti prije druge polovice siječnja.

Pfizerovo cjepivo će se potrošiti na prvu skupinu prioriteta, a očekuje se da će do druge polovice siječnja doći i Modernino cjepivo koje može stajati 30 dana u običnom frižideru, što će olakšati rad liječnicima.

Capak je naglasio i to da, ako dođe više cjepiva, organizirat će se i punktovi za cijepljenje po ispostavama domovima zdravlja ili drugim adekvatnim mjestima, a organizirat će se i mobilni timovi za one koji nisu u stanju doći do obiteljskog liječnika na cijepljenje.

Capak je najavio kako će nove doze Pfizerovog cjepiva doći tijekom ovog tjedna, no još se ne zna točno kada. Doći će osam kutija, u svakoj je 975 doza. Idući tjedan dolazi još 18 kutija.

Kampanja za cijepljenje je već počela s medijskim istupima stručnjaka i skupovima, a medijska kampanja za koju će biti izrađene brošure, spotovi za TV i radio nije još započela. Jača medijska kampanja vezana uz cijepljenje krenut će početkom siječnja.





Tekst: Osijek031.com
Foto: OBŽ.hr


Pročitajte i..
Cijepljenje protiv koronavirusa započelo i u OBŽ
Sutra počinje cijepljenje protiv koronavirusa: u OBŽ stiže 645 doza cjepiva
Predstavljen plan cijepljenja protiv COVID-19 u Hrvatskoj

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 28.12.2020. 18:42 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Najvažnije je da se cijepe rizične skupine, tj. liječnici i starci. Za ostale nije toliko bitno. Čak se i ne bi morali cijepiti, ali pošto želimo iskorijeniti virus onda je dobro da se svi cijepe. A hoćemo li uspjeti iskorijeniti virus čak i ako se svi cijepimo? Možda da, a možda i ne.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: