Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U osječkom ZOO vrtu u istom danu uginula dva pelikana!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.12.2020. 13:17 
Naslov:  U osječkom ZOO vrtu u istom danu uginula dva pelikana!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nešto manje od dva mjeseca nakon što je osječki Zoološki vrt morao eutanazirati lavicu zbog navodnog neprikladnog liječenja, početkom prošlog tjedna ondje su u istom danu uginula dva pelikana, piše portal Telegram.hr.

Osoba upućena u rad osječkog ZOO vrta rekla je novinaru Telegrama kako su pelikani uginuli od gladi uslijed neadekvatne ishrane zbog promjene vrste ribe koju su dobivali.

Naime, pelikani u osječkom ZOO vrtu ranije su bili hranjeni babuškama, no, onda su ih počeli hraniti šaranima bezljuskašima, a pelikani su tu hranu navodno odbijali. Nadležne su upozoravali kako pelikani odbijaju tu vrstu ribe, no odgovoreno je kako će jesti čim dobro ogladne. Očito, pticama ta vrsta ribe nije odgovarala, pa su dva pelikana (od ukupno pet koliko ih je bilo u ZOO-u) prošlog tjedna u istom danu uginula.

U Zoološkom vrtu Osijek potvrdili su uginuće pelikana, no tvrde kako uzrok još nije poznat. ”Tkivo navedenih životinja uzorkovano je i poslano na analizu. Nakon završetka postupka analize i prikupljanja svih relevantnih medicinsko-biokemijskih podataka, dostavit ćemo vam dokumentaciju iz koje će biti jasno iščitati uzrok uginuća”, stoji u odgovoru Telegramu.

Uprava ZOO-a negira da bi promjena u ishrani pelikanâ mogla biti uzrok njihovog uginuća. “Prehrana pelikana nije odstupala od prehrane navedene u naputcima za držanje navedene vrste u zoološkim vrtovima. Odbacujemo tvrdnje da je uginuće pelikana povezano s vrstom ribe koja je životinji ponuđena, odnosno insinuacije da su pelikani hranjeni na neodgovarajući način”.

Što se tiče upozorenja nadležnima da pelikani odbijaju hranu, iz uprave ZOO-a to demantiraju: ”Timaritelji nisu prijavili nikakvo odstupanje od uobičajenog cikličkog ponašanja pelikana koje i inače varira ovisno o godišnjem dobu. Rukovodstvo RJ Zoološki vrt i timaritelji su u stalnoj komunikaciji, a prehrambeni meniji se prilagođavaju sezonskim i fiziološkim potrebama životinja u konzultaciji s nutricionistom”.

Novinar Telegrama u dopisu je upitao je li točno da su se nakon uginuća dva pelikana u istom danu preostala tri počeli hraniti papalinama, no nije dobio konkretan odgovor. Rečeno je tek kako se “prehrana ostalih pelikana provodi prema meniju utvrđenom za navedenu vrstu koju preporučuju i nutricionisti većine drugih zooloških vrtova u Europi”, iako Telegram neslužbeno doznaje da su se od prošlog vikenda preostalim pelikanima ponovno počele davati babuške.

Nakon Telegramovog otkrića i objave dramatičnog videa o patnjama kojima je bila izložena lavica koja je danima grizla vlastitu šapu, sve dok je nije posve oglodala, iz ZOO vrta su odlučili eutanazirati tu životinju. Tada je objašnjenje bilo kako je lavica stara i kako nastavak daljnjeg liječenja ne bi dao rezultate.

Međutim, iz udruge Prijatelji životinja nisu tako mislili pa su protiv Uprave Zoološkoga vrta u Osijeku nadležnom državnom odvjetništvu početkom studenoga podnijeli kaznenu prijavu.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: