Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Trebaju li maske nositi osobe koje su preboljele COVID-19, ili one koje su se cijepile?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.12.2020. 13:15 
Naslov:  Trebaju li maske nositi osobe koje su preboljele COVID-19, ili one koje su se cijepile?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Maske će biti obvezne i za osobe koje su preboljele koronavirus, ali i one koje su se cijepile. Podsjetimo, uvele su se kazne za prekršitelje, odnosno osobe koje ne nose maske, i za nepravilno nošenje maske.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Maske se moraju nositi u svim zatvorenim prostorima, no one postaju obavezne i na javnim mjestima na otvorenom tamo gdje nije moguće održati metar i pol razmaka.

U javnosti se često postavlja pitanje trebaju li osobe koje su preboljele COVID-19 nositi maske u situacijama koje su propisane odlukama Stožera civilne zaštite i preporukama epidemiološke struke ili ne? Također, uskoro ćemo započeti s cijepljenjem pa se u javnosti često stjecanje imuniteta cijepljenjem smatra situacijom nakon koje nije potrebno nositi masku.

Odgovor je – TREBAMO, dakle maska se OBVEZNO nosi u svim situacijama koje je propisao nacionalni stožeri HZJZ svojim Odlukama i preporukama, bez obzira na to što smo preboljeli bolest. Naime, još uvijek se ne zna kakav je utjecaj stečenog imuniteta na mogućnost transmisije, odnosno prenošenja bolesti na druge. Temeljem sadašnjeg znanja i znanosti činjenica jest da imunost na bolest ne sprječava mogućnost da se virus naseli na sluznicu nosa i grla i da se kapljicama ili aerosolom prenese na druge osobe.

Dodatni razlog za nošenje maski je zaštita od širenja drugih virusnih i bakterijskih infekcija dišnog sustava. Time se smanjuju izostanci s posla zbog respiratornih infekcija opterećuje sustav dijagnostike i liječenja te čuvaju zdravstveni kapaciteti za najpotrebnije. Također je važno da maske nosi što više građana radi jačanja solidarnosti i svijesti o važnosti ove protuepidemijske mjere.

Zbog svega navedenog osobe koje su preboljele COVID-19 moraju nositi maske i to primarno da bi zaštitile druge osobe, a sekundarno da bi zaštitile sebe.

Obveza nošenja maske ne odnosi se na pojedine osobe koje uslijed zdravstvenog stanja i značajki razvojne dobi ne mogu nositi masku ili mogu nositi masku samo uz određena ograničenja.
- priopćili su iz HZJZ-a.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 08.12.2020. 14:50 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Slažem se da treba nositi maske. I čujem da će se kažnjavati oni koji ih ne nose.
No ima i duga strana medalje. Jednokratne maske su prije početka epidemije koštale u ljekarnama 40 lipa za komad. Danas koštaju oko 1kn u trgovačkim centrima. Kao što se brine za nošenje maski i kažnjavanje ta ista ekipa se trebala pobrinuti da se kazne i oni koji danas prodaju maske po dva i pol puta većoj cijeni.
Maska danas ima status kruha, mora ju svatko imati. Zamislite da su pekari podigli cijenu kruha u epidemiji dva i pol puta.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: