Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] Danas se održava Kolona sjećanja - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65441
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.11.2020. 9:02 
Naslov:  [VIDEO] Danas se održava Kolona sjećanja - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pod geslom „Vukovar - mjesto posebnog pijetetaGrad Vukovar 18. studenog i ove godine obilježava obljetnicu bitke za Vukovar i okupacije tog grada.

Središnji događaj je svakako tradicionalna Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara. Ove godine, za razliku od prethodnih, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježava se u vrijeme epidemiološke krize.

Kako smo već pisali, na temelju posebnih preporuka nacionalnog Stožera odlučeno je da se svi tradicionalni programi održe i ove godine, no uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.



Tako neće biti organiziranih dolazaka, smještaja niti prehrane, a rad ugostiteljskih objekata ograničit će se na način da neće biti angažirani pokretni sadržaji, dok će ostali ugostiteljski objekti raditi do 21 sat. Sudionici su obvezni nositi maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru te se preporuča česta dezinfekcija ruku, stoga će Grad Vukovar osigurati jednokratne maske i dezinfekcijska sredstva na punktovima duž trase. Osobe koje sudjeluju u Koloni sjećanja kretat će se u skupinama od 25 osoba, na način da između skupina postoji razmak od 50 metara.

Program početka Kolone sjećanja ove godine neće se održati u krugu same bolnice, već u Županijskoj ulici ispred Nacionalne memorijalne bolnice u 10:30 sati. Kolonu predvode hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara.

U 12:15 sati kolona će doći do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovar gdje će se održati Molitva za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara, polaganje vijenaca od strane najviših državnih dužnosnika te sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata. Za vrijeme svete mise potrebno je pridržavati se mjera i stajati na označenim mjestima koja osiguravaju nužan razmak od dva metra između nazočnih.



Po povratku u grad heroj posjetitelji će imati priliku, ukoliko to žele, posjetiti još jednu vukovarsku znamenitost, nedavno obnovljeni i otvoreni Vodotoranj, jedan od najprepoznatljivih simbola obrane Vukovara u Domovinskom ratu.

Radovi na obnovi Vodotornja započeli su u svibnju 2017. godine, a završili su tek ove jeseni. Obnova Vodotornja je koštala 46 milijuna kuna od kojih je kroz donacije prikupljeno 39 milijuna kuna.

Posjet obnovljenom i preuređenom Vodotornju oko kojega se nalazi memorijalno područje, započinje memorijalnim stubama kojima se penje do memorijalne sobe iz koje se memorijalnom stazom uspinje do vidikovca. Na vidikovcu, pokraj jarbola s hrvatskim državnim stijegom, postavljene su stope pokojnih vukovarskih branitelja s Mitnice Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte koji su podizali zastavu na Vodotornju svaki put kada bi ona za vrijeme napada na Vukovar bila srušena. Uređeno je i područje oko Vodotornja s amfiteatrom s 100 sjedećih mjesta, dječjim igralištem i caffe barom.

Vukovarski Vodotoranj otvorit će svoja vrata za sve posjetitelje, naravno uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.







Tekst: Osijek031.com
Foto: Antonela Martinčević, Dino Spaić/Foto-arhiv031


Zadnja promjena: Redakcija 031; 18.11.2020. 11:21; ukupno mijenjano 2 put/a.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 18.11.2020. 10:28 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Proglašenje ovog dana za praznik je besmislica. Počast žrtvama da, dan sjećanja da, ali praznik?
Slično je i sa epitetom grad heroj. Ljudi mogu biti heroji ili kukavice, ali zgrade, cigle?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: