Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Puštena u promet proširena i moderno osvijetljena staza na Biljskoj cesti

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.09.2020. 13:57 
Naslov:  Puštena u promet proširena i moderno osvijetljena staza na Biljskoj cesti
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Urbana aglomeracija grada Osijeka od sad je bogatija za 3.61 kilometar obnovljenih biciklističkih staza prema Bilju i Tenji. Naglašeno je to na otvorenju biciklističko-pješačke staze na Biljskoj cesti, koja sad uz još bolju povezanost, nudi udobniju i sigurniju vožnju svim biciklistima. Naime, uz to što je na većem dijelu proširena na 4 metra i što je uz prometnu Biljsku cestu postavljena odbojna ograda koja štiti bicikliste od izlijetanja vozila, velika novost je moderna javna rasvjeta koja se pali na senzore kako ne bi bila bespotrebno uključena ako nema prometa.

Kvalitetnija povezanost i s javnim gradskim prijevozom


- Došli smo do kraja ovog projekta u okviru naših integriranih teritorijalnih ulaganja realizacijom radova u predviđenom vremenskom roku. Tako smo kompletnu infrastrukturu biciklističkih staza prilagodili Pravilniku o biciklističkoj sigurnosti, a upravo je to ono što nas je u svemu vodilo – da Osječankama i Osječanima, stanovnicima našeg sportskog grada, omogućimo sigurnije sudjelovanje u prometu korištenjem ovog prirodnijeg, ležernijeg i zdravijeg prijevoznog sredstva na dva kotača – rekla je na otvorenju Žana Gamoš, osječka dogradonačelnica, naglašavajući kako je u svemu tome omogućena i kvalitetnija povezanost svih sudionika biciklističkog prometa s osječkim javnim gradskim prijevozom.

Biciklističke staze grada Osijeka bit će još prometnije

- Kroz projekt smo rekonstruirali dvije dionice biciklističko-pješačkih staza: 2 kilometra na Tenjskoj cesti i 1.61 kilometar ovdje na Biljskoj. U okviru ovog ITU mehanizma je u urbanoj aglomeraciji Osijek prijavljeno otprilike 40 kilometara biciklističkih staza, a nadamo se kako ćemo i u idućem programskom razdoblju imati mogućnost prijaviti daljnju obnovu i izgradnju nove biciklističke infrastrukture, posebno prema svim izlazima iz grada – otkrio je Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka, dodajući kako su na Biljskoj cesti uređena i dva pješačka prijelaza, kao i dva prijelaza za poljoprivredne strojeve, koji do sada nisu bili prisutni na ovoj dionici. U tom kontekstu, Kukić je ukazao i kako je dobra vijest što Općina Bilje nastavlja s rekonstrukcijom ostatka ove biciklističko-pješačke staze, a dovršetak tih radova se može očekivati do kraja ove godine.

Bicikl je postao poželjno prijevozno sredstvo, stoga smo paralelno s ovim projektom, počeli s realizacijom projekta E-mobilnost grada Osijeka, u okviru kojega uređujemo sustav javnih bicikala koji će omogućiti 175 bicikala za korištenje u našem gradu”, zaključio je naposljetku Kukić, zadovoljan što će ukupno 45 kilometara biciklističkih staza na području grada Osijeka od sada biti još prometnije.

O projektu
Projektom Biciklističke staze grada Osijeka predviđena je rekonstrukcija dvije biciklističke staze na području grada Osijeka, na dionicama Biljska cesta i Tenjska cesta, ukupne dužine 3,61 km. Cilj intervencije na Biljskoj cesti, dužine 1.61 kilometara, prilagodba je postojeće biciklističke infrastrukture zakonskim zahtjevima, kako bi se povećala sigurnost biciklista na dionici Osijek – Bilje, te omogućila fleksibilna veza prema linijama javnog prijevoza u Gradu Osijeku. Na Tenjskoj cesti predviđa se rekonstrukcija postojeće biciklističke staze u duljini od 2,004 m s ciljem dugotrajnog uređenja i poboljšanja stanaj biciklističke staze bez izmjene tehničkih elemenata, osiguranja sigurnosti, stabilnosti i trajnosti te povećanja sigurnosti prometa.

Ukupna vrijednost projekta, čiji je nositelj Grad Osijek, iznosi 3.916.147,84 kune, od čega je iznos sufinanciranja Europske unije 3.271.042,58 kuna. Projekt traje 24 mjeseca, od 3. rujna 2019. do 3. rujna 2021., a sufinancirane je iz Europskog fonda za regionalni razvoj EU.







Tekst i foto: Marko Mandić

Pročitajte i..
Intenzivirani radovi na rekonstrukciji biciklističke staze od Osijeka do Bilja
Biciklistička staza između Osijeka i Bilja će se proširiti, osvijetliti i ograditi
Općina Bilje uskoro započinje radove na svom dijelu biciklističke staze prema Osijeku

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
pirko
Offline
Ukupno postova: 115
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.09.2020. 20:30 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jos kada bi se sjetili obnoviti koju prometnicu, a da nije 600. puta Divaltova, gdje bi nam bio kraj?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.09.2020. 21:19 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Imali smo biciklističku vezu Divaltova-Vukovarska Trpimirovom ulicom koja je iz nepoznatog razloga ukinuta izgradnjom kružnih tokova. To baca sumnju na stvarnu brigu o biciklističkim stazama u Osijeku.
A toj mojoj sumnji ide u prilog i najava kupovine javnih bicikala iako je prošli takav pokušaj bilo potpuni fijasko.
Sve je to, čini mi se, više da se potroše EU novci i da se netko uslika.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: