Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Reakcija Gradonačelnika Vrkića na izjave Župana Anušića o odgovornosti Grada Osijeka za najezdu komaraca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.08.2020. 15:04 
Naslov:  Reakcija Gradonačelnika Vrkića na izjave Župana Anušića o odgovornosti Grada Osijeka za najezdu koma
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Radi istinitog informiranja građana i stvaranja cjelovite slike u javnosti, dužan sam reagirati na neistinite tvrdnje župana Ivana Anušića da je Grad Osijek odgovoran za najezdu komaraca, dok ostatak općina i gradova unutar Osječko-baranjske županije (uz nekoliko iznimaka) ne radi svoj posao, odnosno ne tretira komarce. Grad Osijek jedina je jedinica lokalne samouprave koja u potpunosti provodi tretmane komaraca prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije: od larvicidnih do adulticidnih tretmana, i sa zemlje i iz zraka. To su lako dostupne i provjerljive činjenice.

Anušićeva izjava da je odgovornost zbog najezde komaraca ,,posebno na Gradu Osijeku, jer nisu ništa napravili niti su dovoljno prskali komarce'' - u potpunosti je suprotna s realnom situacijom na terenu. Župan, dakle, ili laže ili nije upoznat s činjenicama, stoga ih želim javno iznijeti.

Naime, tijekom 2020. godine, zaključno s danom 24. kolovoza, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izdao je Gradu Osijeku ukupno 27 preporuka za larvicidne i adulticidne tretmane na području Grada Osijeka, na ukupnoj površini od 22.024,50 ha. Grad Osijek odradio je apsolutno sve preporuke, osim jedne izdane za larvicidni tretman na području Halaševa, a koja je zbog izrazito nepristupačnog terena djelomično odrađena. Za sve preporučene, odnosno provedene tretmane u 2020., Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dao je Gradu Osijeku pozitivno mišljenje! Za ove tvrdnje posjedujemo dokaze, tako da je županovo nesnalaženje lako provjerljivo.

Posebno je čudno takvo županovo nesnalaženje uzmemo li u obzir da cijelim sustavom kontrole komaraca na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije upravlja Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije – pod nadležnošću upravo župana Anušića. Radi se, konkretno, o monitoringu, procjeni stanja, izdavanju preporuka za tretmane, praćenju izvođača na terenu, kontroli učinkovitosti i stručnome nadzoru.

Anušić - umjesto da je kontrolirao, kako je i obećavao, što rade gradovi i općine u ''njegovoj'' županiji te pridržavaju li se preporuka Zavoda – prebacuje odgovornost na druge, i to baš na Grad Osijek koji je kao investitor u cijelosti i na vrijeme, dakle još u siječnju, ispunio sve svoje obveze propisane Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Strateškim smjernicama kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji 2019.-2024.

Ponavljam, Grad Osijek jedini u Osječko-baranjskoj županiji provodi sustavnu kontrolu komaraca, o čemu svjedoče brojni dokumenti. Ukoliko je župan zainteresiran, rado ćemo mu ih proslijediti na proučavanje. Ovako ostavlja dojam da namjerno obmanjuje javnost, slično kao i kada poziva na ''dizanje aviona'', koje smo četiri puta podigli tamo gdje nam zakon dozvoljava.

Do današnjega dana u 2020., Grad Osijek uložio je 2.218.210,00 kuna u larvicidne i adulticidne tretmane komaraca na površini od 21.980,50 ha. Od toga je sedam larvicidnih tretmana na površini od 39,50 ha u vrijednosti 5.826,25 i 18 adulticidnih tretmana - 16 sa zemlje na površini od 16.771 ha u vrijednosti 1.404.571,25 kn i četiri iz zraka na površini 5.170 ha u vrijednosti 807.812,50 kn. Trošak usluge monitoringa i stručnog nadzora Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije bio je 221.821,00 kn. Prema tome, u kontrolu komaraca na području Grada Osijeka u 2020. ukupno smo do sada uložili 2.440.031,00 kn.

Pozivam župana da na isti, transparentan način pokaže javnosti koliko su preporuka od Zavoda za javno zdravstvo zaprimile ostale općine i gradovi u Osječko-baranjskoj županiji te što su učinile, kako i koliko su tretirale, osobito jer je je bio najavio da će kontrolirati pridržavaju li se Strategije borbe protiv komaraca. Temeljem te iste Strategije najavio je i osnivanje Javne ustanove koja će se baviti isključivo problemom komaraca. Niti je osnovao ustanovu niti je u stanju kontrolirati gradove i općine u svojoj nadležnosti. Nažalost, ispada da je u stanju širiti dezinformacije i prebacivati odgovornost na druge.

Grad Osijek, kako smo već i najavili, nastavlja s tretmanima komaraca na području Osijeka. Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, večeras i sutra navečer izvode se adulticidni tretmani komaraca sa zemlje u cijelome gradu. Dana 24. kolovoza tretira se 2000 ha površine istočnog dijela grada, a 25. kolovoza 2000 ha površine zapadnog dijela grada. Pozivam sugrađane da izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice. U slučaju kiše i vjetra, tretmani će se provesti sljedećeg vremenski povoljnog dana. - priopćio je gradonačelnik Ivan Vrkić.





Foto: Cacan/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
morgan
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3963
Lokacija: gone to North Pole
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.08.2020. 16:50 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Komentar na prskanje protiv komaraca iz Vojvodine:

"Prskanje komaraca prethodnog vikenda, dalo je određene rezultate, tako da sada komaraca ima još više, plus su još besniji.
Podjebali su ih sa nekim jeftinim sranjem, pa su podigli i one mamurne, koji nisu imali u planu da izađu ovog vikenda.
Sad ujedaju kao terijeri.
Za vrijeme Tita, kad sam ja bio klinac, preleti onaj avion iz 2. svjetskog rata, sav u rupama, obarali ga i Nemci i Rusi i lovci iz okolnih sela jer im tera divljač, u njemu budženi motor od Lade Samare, a kad pusti onaj "trag" iz krila, druže ono je bio neki bugarski suzavac, pomešan sa wc sanitarom i nekim zaplenjenim švapskim bojnim otrovom.
Mi deca odma 'vatamo maglu brzinom Bolta, jer ako ti ta špekcija padne na glavu, odmašćuje kosu, ubiva vaške i perut i izvlači ti pramenove.
Ovi manje iskusni koji pogledaju gore, imaju kokošije slepilo do kraja raspusta.
Posle par dana otpadnu ti trepavice i počneš da nalaziš obrve u tanjiru.
Taj majstor pilot se spusti u brišući let, dva metra iznad bandera, jasno ga vidimo da je izbacio lakat kroz prozor, dere Zrenjaninsko pivo i čujemo ga da peva hitove Radeta Jorovića.
On nadleće, za par sekundi padaju komarci, muve, zolje, izvrću se miševi, pacovi, živina, sitna stoka i ostala nejač.
U povratku pusti još jedan mlaz da očisti kerove i mačke od krpelja i buva.
Tako dva puta u toku leta, i odma je utamanio i viruse, to nam je ujedno bila vakcinacija protiv gripa, lepre, kuge, šuge i crvenog vetra.
Posle toga, par dana oporavljamo pluća i ostale delove tela, vrapci se navarili, istripovali da su belorepi orlovi, napadaju koze i mačke iz vazduha, golubovi mrnjauču dok lete, deca svetle u mraku, baba se dva dana mačuje sa saobraćajnim znakom ispred kuće.

Tako da... jes' bilo malo zajebano, al' jebiga, nema komaraca!"

_________________
Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.08.2020. 23:43 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Citat: › "...najavio je i osnivanje Javne ustanove..."

Kaže Laurence Peter, autor poznatih Peterovih načela, parafraziram:
Ukoliko (oni koji nisu sposobni riješiti neki problem) imaju sredstava, onda traže još ljudi. Kad dobiju još ljudi, onda im nedostaje sredstava, i tako unedogled.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
voditelj_smjene
Offline
Ukupno postova: 121
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.08.2020. 23:47 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Troše se novci na gluposti i luksuz zato nema izgovora i kuš!

P.s. ...Molim nek se ostavi sa strane koja kuna za tretiranje korova na novom trgu u tvrđi.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: