Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Unatoč aviotretiranju komaraca, njihova brojnost oko Osijeka i dalje raste

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.07.2020. 9:12 
Naslov:  Unatoč aviotretiranju komaraca, njihova brojnost oko Osijeka i dalje raste
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo već pisali, prošlog vikenda (10.-11. srpnja) obavljeno je aviotretiranje komaraca, kao i tretiranje sa zemlje, na području Osijeka i okolnog gradskog pojasa.

Međutim, ako ste očekivali kako će to donijeti olakšanje te da ćemo bar privremeno moći zaboraviti na leteće napasnike, prevarili ste se. Situacija nakon zaprašivanja je, čini se, još gora nego prije.

Tako je 13. srpnja (ponedjeljak), dan nakon zaprašivanja, Zavod za javno zdravstvo OBŽ-a proveo monitoring odraslih komaraca na području Grada.

Monitoringom odraslih komaraca metodom čovjek-aspirator bila su obuhvaćena područja Brijesta, Briješća, Cvjetnog naselja, Iktusa, Podravlja, Centra, Bosutskog naselja, Sjenjaka, Retfale, Višnjevca, Josipovca, Tenje, Klise, Donjeg grada, Vinogradske ulice, Nemetina, Sarvaša, Uskih njiva, Pampasa.

Uzorkovalo se i metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 15 postaja. Uzorkovanjem metodom CDC-klopki obuhvaćena su područja Josipovca, Pampasa, Halaševa, Đavolje grede, Vinogradske, Nemetina, Sarvaša, Višnjevca, Podravlja, Tenje, Klise, Cvjetnog naselja, Iktusa, Retfale i Sjenjaka.

Na svim postajama utvrđene su povećane brojnosti jedinki odraslih komaraca. Najveći broj jedinki utvrđen je na postaji Nemetin (8219 jedinki komaraca tijekom 12 sati), Đavolja greda (5864 jedinki) i Sarvaš (5271 jedinka).

Prije tretiranja, na postaji Đavolja greda utvrđene su 5732 jedinke komaraca, a u Nemetinu 3675 jedinki, što znači da se nakon zaprašivanja njihov broj na nekim lokacijama više nego udvostručio.

Istog dana proveden je monitoring ličinki komaraca na području Grada Osijeka na 20 postaja. 10 postaja bilo je suho, na 10 postaja bila je prisutna voda. U tijeku je i monitoring ličinki komaraca na području Osječko-baranjske županije na 300 postaja.

Zbog povećanih brojnosti komaraca izdana je preporuka prema Gradu za provedbu adulticidne dezinsekcije komaraca iz zraka i sa zemlje. Jučer (15. srpnja) aviotretiranje je provedeno na području Sarvaša, Nemetina i Podravlja te sa zemlje od Ulice kneza Trpimira prema istoku. Danas (16. srpnja) provest će se aviotretiranje na području Pampasa, Višnjevca, Josipovca i Halaševa te tretiranje sa zemlje od Ulice kneza Trpimira prema zapadu.







Tekst: Osijek031.com
Foto: Cacan/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
NameNo
Offline
Ukupno postova: 32
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.07.2020. 10:31 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Otkrit ću vam tajnu, komarce treba tretirati insekticidom a ne svetom vodom. Ali, sveta voda je očito jeftinija a i prolazi kod investitora koji to plaća novcem građana i zaradu vjerojatno dijeli sa izvođačem.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lega DGO
Offline
Ukupno postova: 10
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.07.2020. 14:26 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pa naravno da ih ima kada niste prskali ili špricali nikakvo sredstvo za njihovo suzbijanje ...gledam avion kako leti uz Dravu no iza njega ništa ne izlazi, avio tretiranje nula bodova...samo lažu sve nas a sebi pinka u džep....sve do jednog ostavit gole u parku navečer pa da vidiš...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: