Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 01. 03. 2021.
Plesni klub &quo...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [25....
Online predavanj...
Humanitarna akci...
uto 02. 03. 2021.
GČ Jug II: Akcij...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [25....
Muzej likovnih u...
Humanitarna akci...
sri 03. 03. 2021.
Županijska razin...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [25....
Humanitarna akci...
čet 04. 03. 2021.
Humanitarna akci...
pet 05. 03. 2021.
Humanitarna akci...
sub 06. 03. 2021.
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Posljednjih dana u Osijeku i okolici povećana je brojnost komaraca koji su u grad stigli iz Kopačkog rita, izvještava Slavonska televizija.

U ponedjeljak provedeni monitoring pokazao je kako na području grada nema ličinki komaraca, no velik je broj odraslih jedinki koje su došle iz obližnjeg parka prirode. Iako je metoda CDC-klopki na 15 postaja pokazala kako brojke nisu ni približno visoke kao prošle godine kada se hvatalo i 40.000 komaraca u 12 sati, ipak su znatno veće od dopuštenih.

Prema riječima voditelja Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo OBŽ Hrvoja Bekine, najveće zabilježene brojnosti su na području Kopačkog rita - 5700 komaraca. Slijede Nemetin s 3675, Vinogradska ulica 2200, Tenja s 430 te Josipovac s 233 komarca. Sve što je iznad 200 komaraca u klopci smatra se da je previše i Zavod izdaje preporuke za tretiranje.

Na dvadeset i jednoj postaji provedena je metoda čovjek-aspirator kojom se mjeri brojnost uboda u 15 minuta. Najgora je situacija u Bilju gdje ima oko 150 uboda komaraca u 15 minuta, a 15 komaraca je granica. Što se tiče Osijeka, najviše ih ima u Sarvašu - 82, Podravlju 67, Tenji 56, a najmanje u centru, Bosutskom naselju i Retfali – 19.

U skladu sa time izdane su preporuke za aviotretmane zelenog pojasa koji će se provesti u četvrtak i petak. Prvi dan će ići kod Sarvaša i Nemetina. Drugi dan će ići Pampas, Višnjevac, Josipovac i preko od Tvrđavice šuma Halaševo. U isto vrijeme će ići i tretman cijelog grada sa zemlje, izjavio je Bekina.

Inače, prvo tretiranje odraslih komaraca sa zemlje obavljeno je u subotu predvečer kada je u grad stigla prva generacija odraslih komaraca. Tretirani su istočni i sjeverni dijelovi Osijeka - Sarvaš, Klisa, Donji grad, Tvrđa, Sjenjak, Podravlje i Tvrđavica.

Od 19 sati kreću tretmani istočnog dijela grada: aviotretman će obuhvatiti zeleni pojas kod Sarvaša i Nemetina, a u gradu će se provesti tretmani sa zemlje. Prekosutra se tretira zapadni dio grada: avion se diže iznad zelenog pojasa kod Pampasa, Višnjevca, Josipovca, Tvrđavice i Halaševa, dok u gradu idu tretmani sa zemlje.

Podsjećamo vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, sugrađane da izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, te pčelare da zatvore svoje košnice. U slučaju kiše i vjetra, tretmani će se provesti sljedećeg povoljnog dana.
- objavaio je grad Osijek u priopćenju.

[klik za uvećanje]


[klik za uvećanje]


[klik za uvećanje]


[klik za uvećanje]


Tekst: Osijek031.com
Foto: Cacan/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
07-08-2020 08:21:07 am :: NameNo
"Inače, prvo tretiranje odraslih komaraca sa zemlje obavljeno je u subotu predvečer kada je u grad stigla prva generacija odraslih komaraca. Tretirani su istočni i sjeverni dijelovi Osijeka - Sarvaš, Klisa, Donji grad, Tvrđa, Sjenjak, Podravlje i Tvrđavica."

Za ovo ostalo ne znam, ali u Tvrđavici su očito tretirali nekim nevidljivim i nečujnim vozilima.
Ali ne sumnjam da su pare pobrane kao da je zaista tretirano.
07-08-2020 01:12:47 pm :: akoide
Očito je da nismo sposobni kvalitetno uraditi tretman ličinki ledenim granulama, kao što se to već godinama sa uspjehom radi u razvijenim zemljama.
Dakle odabrana ekipa stručnih ljudi (sa fakulteta biologije ili slično) trebaju odrediti lokacije za postavljanje granula, tvrtka izvođač koja je odabrana mora te granule postaviti prema uputi navedenih stručnjaka. Ovi pak trebaju prekontrolirati "štih probama" jesu li granule postavljene pravilno, u odgovarajućim količinama i na sva tražena mjesta. Ako nema kontrole granule završe u prvom šipražju, a novci su uzalud potrošeni. Također navedena stručna ekipa treba provjeriti jesu li nabavljene granule ispravne ( da im nije istekao rok i slično) , jer su izvođači spremni na svakakve marifetluke da se domognu novaca uz što manje troškova. Još jedna nezavisna kontrola mora držati na oku i te stručnjake, da im ne padne na pamet da naprave "dil" sa tvrtkom izvođačem i podijele novce.
Izvorna govornica stru...
Povoljno nudim uslugu ...
NA JEDNOM MJESTU PONUD...
Samojed štenci, izuzet...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:140

Registrirani online (): Nitko