Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sena Krupić "Neću stati, jer ne želim stati i ne mogu stati. Žalit ću se na ovakvu presudu"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.05.2020. 9:49 
Naslov:  Sena Krupić "Neću stati, jer ne želim stati i ne mogu stati. Žalit ću se na ovakvu presudu"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo pisali završeno je suđenje Branislavu Smiljaniću (22) iz Tenje koji je 21. prosinca prošle godine automobilom naletio na glumca osječkog HNK Aleksandra Bogdanovića koji je uslijed ozljeda zatim izgubio život, a Smiljanić i njegova djevojka su pobjegli s mjesta nesreće ne obavijestivši o tome ni Hitnu pomoć ni policiju. Smiljaniću je izrečena kazna od sedam i pol godina zatvora.

Supruga, Sena Krupić se o svemu detaljno oglasila i na svom Facebook profilu. Objavu prenosimo u cijelosti:

Život Aleksandar Bogdanović = 7,5 godina

Ako Kazneni zakon propisuje za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, pitam se što je počinitelj u ovom konkretnom slučaju morao napraviti da dobije takvu kaznu. Činjenica je da je izazvao prometnu nesreću, i da je u potpunosti kriv za nju. Prije nego što je sjeo te noći u automobil, pristao je da postane ubojica jer je znao da nije osposobljen upravljati skoro dvije tone teškim automobilom, da nema položen vozački ispit i da mu je zabranjeno sudjelovati u prometu. Znao je da je već ranije prouzročio tešku prometnu nesreću u kojoj samo pukom srećom nikoga nije ubio i da je višestruko kažnajvan za vožnju bez vozačke dozvole. Sve je to znao prije nego je te noći uzeo ključeve automobila. Nakon toga je, na potpuno ravnom dijelu ceste, brzinom značajno većom od dopuštene, na pješačkom prelazu udario Aleksandra, nije kočio, niti se zaustavio, već je produžio dalje ostavivši ga u lokvi krvi.

Pitam pravne stručnjake, kakve su to okolnosti koje se trebaju ostvariti da se za ovakvo djelo dobije maksimalna zatvorska kazna? Tim više jer je ono počinjeno s takvim stupnjem bahatosti i nepažnje da je njegovo postupanje izjednačeno s namjerom. Ova prometna nesreća izazvana je s neizravnom namjerom jer se vozač sam i svjesno doveo u situaciju u kojoj nije bio sposoban izbjeći prometnu nesreću i pristao je na sve posljedice takve vožnje. Pristao je da će možda, zbog svoje neosposobljenosti, na ulici ubiti nečiju kćerku, sina, brata, sestru, majku, oca, baku ili djeda. Pristala je i njegova zaručnica Magdalena Skroza, na takve posljedice kada mu je dala ključeve. I takve posljedice su se neminovno ostvarile. Jer se moraju ostvariti.

Ovo nije bila obična prometna nesreća, u kojoj redovno obučen vozač počini pogrešku i u trenutku nepažnje se dogodi tragedija. Ovo je prometna nesreća u kojoj je počinitelj djelovao kao ubojica s namjerom, a automobil nije bio prometno sredstvo nego oružje izvršenja.

Pitam ponovo pravne stručnjake, kakve su se to okolnosti kod počinitelja trebale ostvariti da bude kažnjen sa maksimalnom zatvorskom kaznom. Ja te razloge ne vidim, a sigurna sam i da ne postoje, činjenica vožnje bez vozačke dozvole zaustavlja svaku raspravu o olakotnim okolnostima. U trenutku sjedanja u automobil bez vozačke dozvole, sa svješću da je već ranije izazvao tešku prometnu nesreću, počinitelj si je oduzeo svako pravo da ga se pokuša razumjeti. Već tada on je pristao da za nekoliko sati postane ubojica.

2019. godine izmjenjen je Kazneni zakon i postrožene su zakonske kazne za izazivanje prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom, a koje su počinjene sa neizravnom namjerom. Zakon je dao mogućnost sucima da ovakve prometne nesreće koje su zapravo ubojstva kažnjavaju strogo jer je stupanj bahatosti koji je u njima sadržan toliko visok da standardne kazne nisu proporcionalne počinjenom djelu. Sudovi bi tu priliku morali koristiti jer ovakve kazne, kakva je izrečena u našem slučaju, samo su poticaj neodgovornim ubojicama u prometu. Blage kazne razlog su zbog kojih se počinitelj i usudio voziti automobil bez vozačke dozvole. Sudovi koji ne djele pravdu, a čak niti pravo, riskiraju vječni prezir građana. Ovo jučer nije bila pravda, koliko god 7.5 godina zvučalo nekome puno. Aleksandru i nama je oduzeto 40 godina života s njim. Ovo jučer čak nije bilo ni pravo jer je za najviši stupanj odgovornosti dodijeljena samo polovica kazne. Zato neću stati, jer ne želim stati i ne mogu stati. Žalit ću se na ovakvu presudu i pitati ponovo te pravne stručnjake: što je počinitelj u ovom konkretnom slučaju morao napraviti da dobije najstrožu zakonom propisanu kaznu?






Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija/DB/Foto-arhiv031


Pročitajte i..
Mladić koji je pregazio glumca Aleksandra Bogdanovića dobio sedam i pol godina zatvora
Vozač koji je usmrtio glumca Aleksandra Bogdanovića priznao krivnju na suđenju
Podignuta optužnica protiv mladića koji je na pješačkom pregazio glumca Aleksandra Bogdanovića
Sena Krupić, supruga Aleksandra Bogdanovića: "Aleksandar, moja ljubav je te večeri bio žrtva vašeg odgoja i napuhanih dječjih ega"
Mladić (22) koji je usmrtio Aleksandra Bogdanovića završio u istražnom zatvoru
Preminuo glumac osječkog HNK Aleksandar Bogdanović
Osječki glumac Aleksandar Bogdanović teško nastradao u prometnoj nesreći

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 10.05.2020. 12:27 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Supruga više ne može vratiti. Nastavkom postupka ta, za nju mučna situacija samo će se dalje produžavati, i sigurno utjecati na njeno zdravlje i posredno na zdravlje njenog djeteta. Nema idealne pravde, a niti bi kazna trebala biti osveta. Moje je mišljenje da bi gospođi bilo najrazumnije da prihvati presudu kakva jest, ali znam da joj se teško othrvati emocijama.
U stvari, lako je meni lupetati, nisam na njenom mjestu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: