Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nema povratka u škole do jeseni?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.04.2020. 10:25 
Naslov:  Nema povratka u škole do jeseni?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo već pisali, u sklopu popuštanja mjera borbe protiv pandemije koronavirusa, osnovne škole od 11. svibnja trebale bi ponovno organizirati nastavu za učenike od 1. do 4. razreda.

Međutim, kako piše Jutarnji list, do jučer nisu još objavljene upute u vezi s brojnim pitanjima oko mjera zaštite i organizacije koja muče sve, od roditelja, učenika, učitelja i ravnatelja pa do šire javnosti.

Podsjetimo, posljednjih su se dana počele otvarati škole u Europi, primjerice u Danskoj, Norveškoj i Njemačkoj, no u Njemačkoj se već dogodila situacija da se ubrzo nakon otvaranja morala zatvoriti jedna škola jer je član obitelji jednog od učenika bio pozitivan na koronavirus.

Sve su oči uprte u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), odnosno epidemiologe, koji bi te upute trebali donijeti. Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak rekao je jučer da se preporuke rade te da imaju gotovu draft verziju, ali to još uvijek nisu iskomunicirali s resornim ministarstvom te Kriznim stožerom.

U školama zasad strpljivo čekaju daljnje upute, ali neki ravnatelji otvoreno kažu kako je 11. svibnja prerano za povratak, a to potvrđuju i rezultatima anketa koje su proveli među roditeljima. Tako je u gradu Zagrebu, gdje je razorni potres izvan uporabe stavio deset osnovnih škola, a veći je broj pretrpio određena oštećenja, u anketi provedenoj među školama iz odgovora vidljivo da se od 11. svibnja na nastavu vraća samo 20 posto učenika nižih razreda.

Pitanja je mnogo: kako u veličinom nedostatnim učionicama organizirati potreban razmak među djecom, kako ih spriječiti da ne dolaze u bliski kontakt, kako osigurati dovoljno higijensko-sanitarnih sredstava, kako jedan učitelj istovremeno može organizirati i učioničku i nastavu na daljinu, školama nedostaje pomoćno-tehničkog osoblja; velik broj učenika su putnici za koje će trebati organizirati dodatne autobuse za dolazak u školu itd.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su poručili da još uvijek očekuju upute epidemiologa o mjerama zaštite u osnovnim školama od 11. svibnja. Podsjećaju kako je povratak u škole predviđen za treću fazu popuštanja protuepidemijskih mjera te da je ministrica Divjak ovih dana izjavila kako će ona biti prva koja će zatražiti odgodu povratka u škole 11. svibnja ako se do tada ne osiguraju uvjeti, i to ili na 18. svibnja ili za neki drugi dan.

I dok se čeka rješenje ovog važnog pitanja, roditelji čini se ne žure sa slanjem djece u učionice.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 28.04.2020. 15:32 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Koliko sam upućen, u proteklih 10 godina jedino Zagreb nema veći pad broja učenika, dok svi ostali imaju a negdje, poput Slavonije, je prava demografska katastrofa. Sad se pak tvrdi da nema dovoljno učionica, preopterećeni učitelji i slično. Tu nešto ne "štima".

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: