Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ferragosto JAM #13 [2020.] [ODGOĐENO]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.10.2019. 13:26 
Naslov:  Ferragosto JAM #13 [2020.] [ODGOĐENO]
Od 05.08.2020. 16:00 do 09.08.2020. 15:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

[8.7.2020.] Unatoč iznimnim naporima i velikoj želji da Ferragosto JAM održimo ovog ljeta od 5. do 9. kolovoza na Orahovačkom jezeru u izmijenjenom i prilagođenom obliku, nakon detaljnog razmatranja, s dubokim žaljenjem i teška srca priopćujemo da smo zbog naglo pogoršane situacije s koronavirusom i suviše zahtjevnih preporučenih mjera funkcioniranja primorani odgoditi festival za 2021. godinu.

Prije svega nekoliko tjedana, kad smo presretni donijeli odluku o održavanju festivala u originalnom terminu, epidemiološka slika bila je izuzetno obećavajuća i s minimalnim brojem zaraženih, no aktualni nagli porast slučajeva i nova žarišta stavila su nas u poprilično neugodnu poziciju, s ponovnim osjećajem neizvjesnosti kako će se stvari odvijati do početka kolovoza. Imajući na umu odgovornost i brigu za zdravlje i sigurnost posjetitelja, izvođača i svih uključenih u festival, rizik od širenja zaraze i od sada vrlo izgledne ponovne zabrane većih okupljanja pred sam festival, a o kojoj se ovih dana već i spekulira, prevelik je, frustrirajuć i potencijalno bi nas doveo u još katastrofalnije i pogođenije stanje od ovog u kojem smo već i sada.

Uz sve to, posljedice korona krize već su vidljive u uvjetima rada koji su osobito otežani i čine organizaciju još opsežnijom. Preporučene mjere koje su nam dane na provođenje izuzetno su zahtjevne te bi imale nezamisliv i posjetiteljima teško podnošljiv utjecaj na festivalsko iskustvo. Usprkos najboljoj namjeri da posjetiteljima pružimo opušteno uživanje u festivalu uz pridržavanje uputa po najvišim higijenskim i epidemiološkim standardima, nažalost nismo u mogućnosti organizirati adekvantnu provedbu. Također, zbog kompleksnih i strogo zadanih okvira stajanja/kretanja i ostalih nužnih pravila ponašanja Ferragosto ne bi predstavljao ni približnu razinu zabave po kojoj je poznat.

Odgođeno izdanje Ferragosto JAM 13 festivala potvrđuje da će sva dosad najavljena imena nastupiti 2021. godine, uz nova imena koja će biti otkrivena pravovremeno. Na popisu se trenutno nalaze:
Psihomodo Pop, Let 3, Pips, Chips & Videoclips, Repetitor, Atheist Rap, Overflow, Mortal Kombat, She Loves Pablo, Svemirko, Jonathan, Buč Kesidi, ABOP, Lovely Quinces, Mašinko, Crvi, pocket palma, Ajs Nigrutin, Mark Mrakovčić, Como Bluff, Je Veux, DJ Kneža,...

Jeboton Feštival takeover: Porto Morto, JeboTon Ansambl, Peglica i Komandos, nemanja, Pseća plaža, Sfumato, Trophy Jump, Mellowteen

Drito takeover: z++, Krankšvester (B strane), Kuku$, Grše, Buntai, Trepaj il' krepaj
ZEZ takeover: Seven That Spells, Chui, Truth ≠ Tribe, Živa Voda: EKV, Playground Hustle, DJ Labud, Babilonska, ELEVEN, Kornet & N/OBE (VOLTA) b2b set

Ulaznice

Već kupljene festivalske ulaznice bit će važeće za 2021. godinu.

Oni koji žele ostvariti povrat novca na ulaznice, mogu to učiniti najkasnije do 5. kolovoza 2020. Povrat se ostvaruje slanjem zahtjeva preko web forme koja se nalazi na sljedećoj adresi: www.entrio.hr/refund

Odluka o odgodi festivala nije bila nimalo laka i zahvaljujemo svima na razumijevanju i senzibilitetu u ovim najtežim trenucima za glazbenu industriju. Do ponovnog susreta na Orahovačkom jezeru, apeliramo na podršku domaćih i regionalnih izvođača, posebice onih čija su glazbena izdanja na našoj etiketi Dostava Zvuka, te skrećemo pažnju na direktnu pomoć održavanja naše glazbene scene živom.


[17.6.2020.] Slijedom pregovora sa Stožerom civilne zaštite i Gradom Orahovica, a uz sve povoljniju situaciju i značajne pomake vraćanja u normalu, Ferragosto JAM dobio je zeleno svjetlo za održavanje ovog ljeta i službeno potvrđuje da će se odviti na Orahovačkom jezeru u svom originalnom terminu, od 5. do 9. kolovoza 2020.! S obzirom na i dalje aktualne mjere opreza i propisana pravila, funkcionirat će u drugačijem obliku – u pogonu će biti samo jedna, veća glavna pozornica na novoj lokaciji pored jezera. Broj ulaznica stoga će biti izuzetno ograničen.

Najavljena gostovanja tri prijateljska festivala (Jeboton, Drito i ZEZ) odgođena su za iduću godinu, no pojedini izvođači iz tih koncepata nastupit će ovog ljeta na glavnoj pozornici. Već najavljena imena koja su bila predviđena za glavni stage ostaju na lineupu, a pridružuju im se i neka nova.

Listu potvrđenih čine:
- Psihomodo Pop
- Pips, Chips & Videoclips
- Let 3
- Krankšvester
- Repetitor
- Lovely Quinces
- Jonathan
- She Loves Pablo
- Overflow
- Atheist Rap
- Mašinko
- Mortal Kombat
- Ajs Nigrutin
- Svemirko
- nemanja
- ABOP
- Buč Kesidi
- Z++
- Pocket Palma
- Mark Mrakovčić
- Crvi
- Como Bluff
- Babilonska
- Dance Hard w. DJ Kneža

Program će se odvijati svakim danom od 18:00 sati kada kreću svirke bendova, nakon čega slijede DJ nastupi do ranih jutarnjih sati. Sukladno mjerama, posjetitelji unutar festivalskog prostora trebat će se pridržavati pravila koja u tom trenu budu na snazi, a o čemu će biti obaviješteni.

Ulaznice:

Sukladno izmjenama u programu, postoje tri opcije za ulaznice:
1) Već kupljene festivalske ulaznice važeće su za ovo izdanje. Preostali kontingent u prodaji je putem Entrio sustava po cijeni od 150kn. Ulaznica omogućuje besplatno kampiranje na mjestima označenim kao festivalski kamp te autobusni prijevoz s kolodvora do samog jezera i nazad.

2) Onima koji su već ranije kupili ulaznice, a zbog najavljenih izmjena ili iz bilo kojeg drugog razloga ne planiraju prisustvovati festivalu, ulaznica će vrijediti za iduću godinu, pod uvjetom da ne bude iskorištena za ovogodišnje izdanje festivala.

3) Za one koji ipak žele povrat novca na već kupljene ulaznice, mogu to ostvariti kontaktiranjem mailom na adresu [email protected] najkasnije do 30. lipnja.

Ferragosto JAM organizira Dostava Zvuka.

[Foto: Samir Cerić Kovačević]



[7.5.2020.] Nastavno na dosadašnje najave dva gostujuća festivala na Ferragosto JAMU, konceptu se pridružuje i zagrebački ZEZ Festival koji pod krilaticom "Slušaj drugačije" daje prostora glazbi eksperimentalnijeg usmjerenja. ZEZ takeover na jedan dan prevode bendovi Seven That Spells, Chui, Truth ≠ Tribe, projekt Živa Voda koji će za ovu prigodu interpretirati EKV, duo Playground Hustle te plejada elektronskih aktera: DJ Labud, Babilonska, ELEVEN i članovi VOLTA kolektiva – Kornet & N/OBE. Usprkos potencijalnoj nemogućnosti održavanja festivala u terminu od 5. do 9. kolovoza, lineup će ostati isti, a organizacija Ferragosta oglasila se po pitanju možebitne odgode i prebacivanja festivala u drugi termin.

Psihodelični, pomaknuti, vanserijski Seven That Spells na domaćoj sceni uživaju mitski status i izazivaju opravdano divljenje ne samo zbog sviračkih sposobnosti već i uspješne internacionalne karijere. Odsvirali su više od 500 koncerata i mnoštvo turneja po svijetu, nastupali u klubovima duž cijele Europe i na prestižnim festivalima Duna Jam, Roadburn i mnogim drugima. Predvođeni samouvjerenim i talentiranim Nikom Potočnjakom, u svirkama isprepliću noise, krautrock, post rock, psihodeliju i metal. U svojoj misterioznoj biografiji navode da dolaze iz 23. stoljeća gdje je rock mrtav te da kao putnici kroz vrijeme i dimenzije svojim povratkom nastoje spriječiti tragičan ishod dosadne povijesti.

Posljednjim albumom „Iz kapetanovog dnevnika“ instrumentalna četvorka Chui ruši vlastite rekorde u približavanju jazza široj publici čemu u prilog ide i fantastična posjećenost na dosad najvećem klupskom koncertu početkom godine u Zagrebu. Album je posveta znanstvenoj fantastici s referencama na Star Trek, Star Wars i stripove Moebiusa, ujedno i avantura istraživanja jazza i njegovog koegzistiranja s funkom, space rockom, world musicom, punkom i elektronikom. Stvoreni hibrid kritika je prozvala retrofuturizmom, pa i laskavim žanrom za sebe – chuizmom. Glava benda je svestrani klavijaturist i skladatelj Toni Starešinić, a uz bok mu stoje izuzetni glazbenici - saksofonist Vojkan Jocić, basist Konrad Lovrenčić (Kries, Elemental) i bubnjar Ivan Levačić (Kries, ABOP, ELEVEN).

Živa Voda je projekt glazbenika zagrebačke post jazz scene čije temelje čine vokalistica Maja Rivić, saksofonist Mak Murtić i gitarist Luka Čapeta, između ostalog svo troje poznati i po djelovanju unutar Mimika Orkestra. Uz pridružene razne goste s lokalne i internacionalne scene, na neobičan način interpretiraju opuse poznatih svjetskih i domaćih izvođača kao što su Darko Rundek, Josipa Lisac, Massive Attack, Prince, Björk i mnogi drugi, a na Ferragostu će izvoditi repertoar kultne grupe EKV. Unutar zadanih parametara, Živa Voda improvizira, spontano istražuje i rasteže pojmove glazbenih žanrova i mogućnosti instrumenata, bilo da se radi o egzotičnim grooveovima bubnjeva i udaraljki, progresivnim gitarskim i puhačkim linijama ili pak snažnim i kameleonskim vokalima. Živa Voda je sjajna prilika za doživjeti nešto poznato na potpuno drugačiji način!

Mak i Luka iz Žive Vode uz perkusionista Nenada Kovačića i tubista Juricu Rukljića okupljeni su i unutar benda Truth ≠ Tribe, relativno nove pojave na alternativnoj sceni čiji prvijenac „Distances“ zavodljivo kombinira glazbu zapadne Afrike i Balkana sa psihodeličnim rockom i jazzom. Slojeviti i zaigrani, s ambicijom da glazbi podare i širi kontekst, za debi album kažu da je inspiriran konceptom tzv. balkanske rute i migracijom kroz prostor i vrijeme.

Playground Hustle su producentica Ivona Eterović (tonota) i vokalistica/tekstopisac Marija Magdalena Slović (Megi). Ovaj zagrebački duo spaja mračnu elektroniku i eksperimentalni rap korespondirajući s modernim zapadnjačkim klupskim electro/rap trendovima. Iza sebe imaju tri studijska albuma te nekoliko zapaljivih singlova i video spotova poput „Tl;dr”, „Pikule”, „Nije me briga” i „Mladež Bez Boga“, sve s posljednjeg albuma „IGLE“ izdanog krajem 2019.

Elektronski dio ZEZ takeovera upotpunit će ELEVEN, samostalni glazbeni projekt ABOP-ovog bubnjara Ivana Levačića koji vozi od electronice, IDM-a, electra i techna, zatim DJ Labud poznat i po djelovanju unutar skupine mladih entuzijasta Ekstrakt, a majstori eksperimentacije i predvodnici zagrebačke hibridne klupske scene Kornet i N/OBE iz VOLTA kolektiva pripremaju B2B set pun intenzivne i futurističke selekcije. Elektroniku zaigrane produkcije iz hibridne rodbine bassa, breaksa i cluba predstavit će Babilonska, ujedno i organizatorica ZEZ Festivala.

ZEZ (Zavod za eksperimentalni zvuk) predstavlja koncertne cikluse eksperimentalne glazbe koji se od 2013. održavaju u klubu KSET, utočištu drugačijih i eksperimentalnih glazbenih formi koje iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, noise rocka, popa, metala ili elektronike. Iz mutacije ovih ciklusa nastao je i ZEZ Festival koji bi svoje treće izdanje trebao doživjeti ove godine. Premijerno gostovanje ZEZ-a na Ferragostu u vidu jednodnevnog preuzimanja jedne od pozornica predstavlja još jače otvaranje Ferragosta prema domaćoj nezavisnoj sceni.

Vezano uz neizvjesnu situaciju što se tiče generalno održavanja koncerata i festivala, organizacija Ferragosto JAMA se izjašnjava:
Pratimo situaciju svakodnevno i svjesni smo svih mogućih scenarija. Želimo ostati pozitivni i nadati se najboljem jer je do kolovoza još dosta vremena i promjene s popuštanjem mjera i epidemiološkom slikom događaju se relativno brzo, ali i nepredvidivo, stoga gledamo na stanje potpuno svjesni mogućnosti drugačijih ishoda. S tim na umu, razmotrili smo i imamo opciju da festival prebacimo na rujan ove godine ili na ljeto 2021. Ukoliko dođe do bilo kakvog pomicanja termina, naglašavamo da će lineup ostati isti i baš zbog toga smo i izlazili s novim imenima jer nastup svih dosad najavljenih izvođača na Ferragostu ostaje potvrđen za 13. izdanje u svakom slučaju. Kupljene ulaznice također će vrijediti i ako se prebacimo na novi termin, no ukoliko će u tom slučaju nekome potrebno, moći će ostvariti povrat novca o čemu ćemo obavijestiti putem društvenih mreža.

Ferragosto JAM 13 trenutni lineup:
Pips, Chips & Videoclips, Repetitor, Atheist Rap, Overflow, Mortal Kombat, Svemirko, Jonathan, ABOP, Buč Kesidi, Je Veux, Lovely Quinces, Mašinko, Crvi, pocket palma, Ajs Nigrutin,...

Jeboton Feštival takeover: Porto Morto, JeboTon Ansambl, Peglica i Komandos, nemanja, Pseća plaža, Sfumato, Trophy Jump, Mellowteen

Drito takeover: z++, Krankšvester (B strane), Kuku$, Grše, Buntai, Trepaj il' krepaj

ZEZ takeover: Seven That Spells, Chui, Truth ≠ Tribe, Živa Voda: EKV, Playground Hustle, DJ Labud, Babilonska, ELEVEN, Kornet & N/OBE (VOLTA) b2b set

Ferragosto JAM se održava na Orahovačkom jezeru. Festivalske ulaznice mogu se kupiti online putem Entrio sustava po pretprodajnoj cijeni od 150 kuna za sve dane festivala.

U konačnici će lineup brojiti oko 70 izvođača. Ferragosto JAM organizira Dostava Zvuka.






[16.4.2020.] Popularni trap i hip hop klupski festival Drito iz Tvornice na jedan dan gostovat će na 13. izdanju Ferragosto JAMA. Za ovu prigodu, Drito postavu na jednoj od pozornica činit će: Z++, Krankšvester, Kuku$, 30zona, Grše, Buntai te DJ kolektiv Trepaj il' krepaj.

Iz Osijeka stiže z++, multitalentirani član Retfatlanta kolektiva i nesumnjivo jedna od trenutno najsvježijih zvijezda underground popa/trapa čiji je vrući prvijenac "18++" doslovno preko noći zaludio 'z generaciju' cijele regije. Njegov zvuk uvelike je definirao DIY pristup - sam je zaslužan za tekstove, vokalnu izvedbu, produkciju, aranžmane, miks, master, pa i video animaciju. Izleti u rnb, funk, groove i psihodeliju dodatak su ovom originalnom albumu, konceptualno zamišljenom kao jedna vožnja puna savršeno uklizanih prijelaza. Uspješnica "Kabriolet" samo na Youtubeu bilježi više od dva milijuna pogleda, a megahit "Crno + zlatno", u kojem je prepjevao refren iz pjesme Seke Aleksić i dao mu sasvim drugi vibe, konačno je nedavno dobio videospot.

Ferragosto „residenti“, eksplicitni rap dvojac Krankšvester spremaju specijalni nastup u sklopu Drito gostovanja gdje će izvoditi B strane albuma i pjesme koje se inače rijetko mogu čuti uživo. Uz posebnu napomenu da neće biti singlova, najava ovakvog nastupa spada u ostvarenje snova okorjelih fanova Švestera koji žude za raritetnijom setlistom. Ovi hip hop provokatori zadnjih nekoliko godina potpuno su eksplodirali na sceni. Nakon hit singla "Gaber" iz 2017. redali su uspjehe gdje god su se pojavili. Kruna njihove karijere svakako je najveći samostalni nastup u zagrebačkom Domu sportova.

Kuku$ je zagrebački trap kolektiv u sastavu Hilj$son Mandela, Goca R.I.P. i iso miki koji gangsta stil svjetskih trap zvijezdi preslikavaju na ovo podneblje. Važnu ulogu u proboju do šireg kruga ljudi na regionalnoj sceni odigrala je suradnja s Bassivity Digital grupom iz Srbije čiji kanal na YouTubeu broji više od pola milijuna pretplatnika. Pjesma "Real Slavs" u kratkom je vremenu postala internacionalni hit, a "Oće K***c" s više od 14 milijuna pogleda najslušanija pjesma na YouTubeu u povijesti hrvatskog hip hopa.

Drito takeoveru na Ferragostu pridružuju se predstavnici tvrdog hip hopa - dvojac 30zona, čija se nedavno objavljena pjesma “Pos’o” već našla u iznimno popularnoj srpskoj krimi seriji "Južni vetar", i briljatni Grše koji udara socijalnom tematikom i oslikava surovu stvarnost kroz ozbiljan i humorističan pristup. Intenzivan utjecaj modernije američke Dirty South trap scene pomiješane s domaćim i osobnim stilovima donose Buntai, trojac koji čine ¥ung Bude, Boki i producent DeepSix. Publiku ispred ove pozornice svakako će rasplesati i Trepaj il' krepaj, zagrebački DJ kolektiv neozbiljnog imena, ali s ozbiljnom zadatkom širenja kulture i zajedništva među mladima.

Drito je drugi potvrđeni gostujući festival na ovogodišnjem Ferragostu, uz već najavljen JeboTon Feštival koji dovodi bendove iz JeboTon kolektiva i nekolicinu bliskih suradnika. Treći prijateljski festival tek će biti otkriven, a svaki od tri festivala imat će svoj dan na jednoj od pozornica. Ovaj koncept suradnje Ferragosta s drugim glazbenim festivalima pokazuje da oni koegzistiraju kao saveznici, a ne konkurencija, čime se uloga popularizacije izvođača alternativne i nezavisne scene stavlja na prvo mjesto. Pothvat udruživanja sada je više nego potreban, ne samo kod izvođača već i značajnih aktera koji tu scenu promiču i čine živom.

Ferragosto JAM 13 održat će se na Orahovačkom jezeru od 5. do 9. kolovoza 2020. Festivalske ulaznice mogu se kupiti po pretprodajnoj cijeni od 150 kuna za sve dane festivala dostupne su online putem Entrio sustava.

Trenutni lineup: Pips, Chips & Videoclips, Repetitor, Atheist Rap, Overflow, Mortal Kombat, Svemirko, Jonathan, ABOP, Buč Kesidi, Je Veux, Lovely Quinces, Mašinko, Crvi, pocket palma, Ajs Nigrutin, Porto Morto, JeboTon Ansambl, Peglica i Komandos, nemanja, Pseća plaža, Sfumato, Trophy Jump, Mellowteen, z++, Krankšvester (B strane), Kuku$, Grše, Buntai, Trepaj il' krepaj.

U konačnici će lineup brojiti oko 70 izvođača. Ferragosto JAM organizira Dostava Zvuka.






[1.4.2020.] S optimizmom da će do početka kolovoza epidemiološka situacija u Hrvatskoj biti povoljnija te da će se festival moći održati po planu, Ferragosto JAM izlazi s novitetom ovogodišnjeg izdanja – JeboTon Feštival stiže u goste na Orahovačko jezero! Bendovi iz JeboTon kolektiva preuzet će na jedan dan jednu od pozornica festivala, a nastupit će Porto Morto, JeboTon Ansambl, Sfumato, Peglica i Komandos, Trophy Jump, Mellowteen te bliski suradnici kolektiva nemanja i Pseća plaža. Ferragosto kao jedan od najznačajnijih domaćih festivala kad je u pitanju promicanje nezavisne glazbene scene u narednim će tjednima najaviti još dva prijateljska festivala koji će također imati svoj takeover ove pozornice.

Zagrebački Porto Morto jedno je od najvećih iznenađenja protekle godine. Iako skloniji definiciji da su „post-žanrovski“ bend i da glazbenu ideju stavljaju ispred stilskih odrednica, u njihovom zvuku primjećuje se inteligentno baratanje elementima art rocka, progresivnog popa i indie elektronike obojene čvrstom brass sekcijom. Prepoznatljivost su stekli i po naglašenom vizualnom izrazu koji je u detalje razrađen u videospotovima. Fantastično prihvaćen album "Portofon" (2019.) nakon jednosložnih pohvala većine glazbenih kritičara priskrbio im je tri nominacije za Porin. Album je odnedavno dostupan i u vinilnom formatu, a na svojim kanalima objavili su i novi Live Session.

JeboTon Ansambl je vesela i neopterećena ekipa poznata po akustičnim uličnim svirkama, ponajviše u Zagrebu. Broj članova ansambla varira te se ponekad popne i do 20 ljudi kojima je zajednička misija širiti pozitivu i dobru vibru. Pjevajući u višeglasju i svirajući razne instrumente (trombon, violina, djembe, cajon i druge perkusije, gitare, bas, ponekad harmonika i klarinet) najčešće izvode pjesme bendova JeboTon kolektiva (Antidepresiv, Spremište, Lobotomija, Hren i drugi) u potpuno novim aranžmanima te uz česte improvizacije. Na Ferragostu su prošle godine svirali na Izštekanom Stageu gdje su izazvali pravi delirij u publici, a ove godine vraćaju se pokoriti i veću pozornicu.

nemanja je instrumentalni psych funk projekt Luke Šipetića, pulskog autora i glazbenika bendova NLV i Para Lele. Impresivan debi album "Tarot Funk" (2019.), kojeg je prozvao „party albumom za introverte“, sluša se po čitavoj regiji, a proširio se i na radijske postaje u SAD-u, Kanadi, Turskoj, Cipru, Japanu, Brazilu, Meksiku, Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji, Italiji, Australiji i Španjolskoj. Stil nemanje izgrađen je na ostavštini Thai funka, Afro-funka, anatolijskog rocka 70-ih i kambodžanskog psych rocka 60-ih, no čak više je inspiriran filmovima i knjigama. Nenadani hype doveo je do formiranja kompletnog benda te je uslijedila rasprodana zagrebačka promocija u KSET-u, a potom i koncerti van Zagreba te u Sloveniji i Srbiji. Plesna i mistična glazba nemanje zarazila je Bandcamp zajednicu, a nedavno izdan vinil putovao je i u Sidney, Oslo, Johannesburg, Honolulu, pa i u ruke slavnog čileanskog redatelja Alejandra Jodorowskog! Nemanja je trenutno jedan od najuzbudljivijih bendova na alternativnoj sceni koji se ne bi smio propustiti čuti i vidjeti uživo.

Na pozornicu JeboTon Feštivala na Ferragostu popet će se i ostali izvođači JeboTona, kolektiva koji posljednjih 10 godina okuplja razne bendove, projekte, persone i slobodne umjetnike. Nastupit će začudni rock vanzemaljci Peglica i Komandos, neodoljivi groove schizo funk trio Sfumato i punk rockeri Trophy Jump zvuka vesele kalifornijske skate punk škole. Noviji bend iz kolektiva, indie rockeri Mellowteen, predstavit će svoju introspektivnu, pjevnu liriku podebljanu napucanim gitarskim solažama. Pridruženi gosti su i Pseća plaža, indie pop bend pitkih psihodeličnih melodija, sanjive osobno angažirane poezije te udarajućih tropskih ritmova.

Ferragosto JAM 13 održat će se na Orahovačkom jezeru od 5. do 9. kolovoza 2020. Festivalske ulaznice mogu se kupiti po pretprodajnoj cijeni od 135 kuna za sve dane festivala. Po toj cijeni bit će do 13. travnja. Dostupne su online putem Entrio sustava.

Trenutni lineup: Pips, Chips & Videoclips, Repetitor, Atheist Rap, Overflow, Mortal Kombat, Svemirko, Jonathan, ABOP, Buč Kesidi, Je Veux, Lovely Quinces, Mašinko, Crvi, pocket palma, Ajs Nigrutin, Porto Morto, JeboTon Ansambl, Peglica i Komandos, nemanja, Pseća plaža, Sfumato, Trophy Jump, Mellowteen. U konačnici će lineup brojiti oko 70 izvođača. Ferragosto JAM organizira Dostava Zvuka.


















[26.2.2020.] Uz konačno otkriven prvi dio novog vizualnog identiteta predstojećeg izdanja, glazbeni festival Ferragosto JAM dobiva i svježa pojačanja u lineupu. Svoje nastupe su potvrdili splitska rockerica Lovely Quinces s bendom, zagrebački punk rockeri Mašinko i synthwave duo pocket palma, dok iz Beograda stižu opaki alter rockeri Crvi i provokativni reper Ajs Nigrutin. Raširen na više pozicija oko Orahovačkog jezera, Ferragosto gradi program samo s domaćim i regionalnim imenima, zbog čega je kao platforma za promicanje scene dosegao već prepoznatljivost i zavidnu reputaciju. Izuzetna lokacija u prirodi i povoljna cijena festivalske ulaznice od 135 kuna mamac su za publiku iz cijele Hrvatske, uz sve više posjetitelja i iz susjednih zemalja.

Ferragostu već dobro poznata kantautorica Lovely Quinces po prvi put umjesto u akustičnoj varijanti dolazi s ubojitim pratećim bendom. Bit će to tek treći potvrđeni nastup tog tipa koji se pokazao dobitnim nakon fantastične svirke prošlog ljeta ispred Skunk Anansie na Šalati, a koji će se prije Ferragosta dogoditi i u klupskoj varijanti. Dunjina supergrupa u sastavu ima iskusne glazbenike iz domaćih underground krugova – na basu je Anja Tkalec iz Punčki, na prvoj gitari Mark Mrakovčić, inače producent svih Dunjinih radova unazad četiri godine, dok je na drugoj gitari Dimitrije Đokić, a na bubnjevima Leonard Klaić, obojica iz benda She Loves Pablo. Osim što izvode stariji Lovely Quinces repertoar, već sada rade zajednički i na novim pjesmama. Tek jedna pojava na pozornici u ovoj kombinaciji bila je dovoljna za kišu pozitivnih komentara publike i kritike, oduševljene Dunjinom metamorfozom i skretanjem prema žešćem zvuku zbog čega ju se već može prozvati autentičnom rock božicom domaće scene.

S nedavno proslavljenih 10 godina staža na leđima, na Orahovačko jezero stižu uvijek zaigrani i svirački uigrani punk rockeri Mašinko. Njihovi hitovi nezaobilazni su na svim punk feštama, a uz nedavno rasprodan zagrebački koncert drže čvrstu poziciju jednog od najvoljenijih domaćih bendova. Nepopustljivi u življenju po punk pravilima, isporučuju neodoljive rifove i lako pamtljive, himnične refrene pod utjecajem kalifornijske punk škole. Na posljednjim izdanjima lirički zreliji, aktualniji i socijalno angažiraniji u borbi protiv loših političkih poteza i posljedica na društvo pokazuju nesumnjivo odraz vlastitog odrastanja i razvoja.

Beogradski alternativni rock bend Crvi za sebe kažu da su zapravo „grupa ljudi koja se svirački razumije i nadopunjuje“. Dvije godine od debi izdanja vratili su se s novim albumom "Šta si to uradio?" kojeg karakterizira otvorenost još većem eksperimentiranju, a čvrsta rock forma začinjena je disonantnim noise i art-rock elementima. Kompleksnije i nekonvencionalnije glazbene forme sadrže iskustva iz osobnih života, okoline i društva, a u svojim pjesmama progovaraju o snazi, nemoći, pripadanju i otuđenju na samom rubu između poznate i nepoznate stvarnosti. Bend čine Damjan Babić (vokal, gitara), Andrej Mladenović (bubnjevi, perkusije), Dimitrije Đurić (bas gitara, vokal) i Dragan Knežević (gitara). Nastupi uživo pršte hardcore energijom i distorzijom, publiku bacaju u trans i rijetko koga ostavljaju ravnodušnim.

Zagrebački synthwave duo pocket palma čine Anja Papa i Luka Vidović. Prethodno su djelovali kao dark pop dvojac Side Project, no nakon mnogo godina stvaranja na engleskom, okreću se pisanju na materinjem jeziku te sanjivim i lepršavim, nostalgičnim synth melodijama koje slušatelje vraćaju u osamdesete. Njihova inspiracija za tekstove ipak dolazi iz njima bliže prošlosti pa u pjesmama provlače motive prženih CD-a, preklopnih mobitela i SMS poruka, školskih plesova i road tripova, kao i tipične motive retrowave pokreta – zalaske sunca, neonska svjetla i palme. Iza njih je debitantski album „pocket palma“ kojim sve više skreću pozornost, a glazbeni kritičari proglašavaju ga najugodnijim iznenađenjem 2019. godine.

Na jezero se vraća i upečatljivi beogradski reper Ajs Nigrutin. Kreator provokativnih tekstova prožetih humorom i internim šalama od početka karijere 1996. unutar sastava Bad Copy koristi jezik ulice uz sirove beatove. S ovim trojcem izdao je tri albuma, dok jedan potpisuje kao član kolektiva 43zla. Solo karijeru započinje albumom „Nigrutinski rečeno“ (2002.) te ju nastavlja izdanjem „Štrokavi pazuh“ (2005.) s koje niže hitove poput „Bekam“, „Spejs Nigrutin“, „Indo Grasa“ i mnoge druge. Uslijedili su albumi „Kajmak i Katran“ (2008.), „Fujznem Džigili“ (2009.) u suradnji s Bvanom te „Apunktura govneta“ iz 2015. Ikona underground hip hopa na ovim prostorima inspiraciju za tekstove pronalazi u tematici od trave, seksa i svakodnevnog života uz prepoznatljivo korištenje „šatre“.

Ferragosto JAM 13 održat će se na Orahovačkom jezeru od 5. do 9. kolovoza 2020. U ponudi su festivalske ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 135 kuna za sve dane festivala. Po toj cijeni mogu se nabaviti online putem Entrio sustava ili na njihovim prodajnim mjestima.

Trenutni lineup čine Pips, Chips & Videoclips, Repetitor, Atheist Rap, Overflow, Mortal Kombat, Svemirko, Jonathan, ABOP, Buč Kesidi, Je Veux, Lovely Quinces, Mašinko, Crvi, pocket palma i Ajs Nigrutin. U konačnici će lineup brojiti oko 70 izvođača. Novi vizualni identitet Ferragosta potpisuje Andrijana Vešović iz Beograda koja djeluje pod umjetničkim imenom Zombijana Bones. Ferragosto od svojih početaka podupire mlade dizajnere regije tako da svake godine nekom drugom daje priliku za izradu vizualnog identiteta.




[15.1.2020. Ljetni open air festival Ferragosto JAM otkriva novitete predstojećeg izdanja koje će se održati od 5. do 9. kolovoza 2020. na Orahovačkom jezeru. Bezvremenskim headlinerima Pips, Chips & Videoclips i Je Veux, novoj stage personi Željke Veverec, pridružuju se kolege iz susjedstva – novosadske punk rock legende Atheist Rap, beogradska metal punk mašina Mortal Kombat i sve poznatiji primamljivi electro rock dvojac Buč Kesidi iz Pančeva. Već trinaestu godinu zaredom Ferragosto se namjerno koncentrira samo na izvođače s ovih prostora te svesrdno podržava scenu. Novo izdanje okupit će oko 70 glazbenih imena regije, što je najviše u povijesti festivala, a dosad su već najavljeni Repetitor, Overflow, Jonathan, Svemirko i ABOP.

Na Ferragosto se vraćaju žilavi bogovi domaćeg rocka Pips, Chips & Videoclips. Respekt na sceni nisu održali samo bezvremenskim himnama i baladama u kojima je duboko utisnut Zagreb, već i konstantnom motiviranošću da svakim novim izdanjem istražuju i rastežu pojam rocka. Nakon niza nastupa diljem regije kojima su protekle godine slavili jubilarnih 30 godina postojanja, na Orahovačko jezero kročit će i punk rock veterani Atheist Rap iz Novog Sada. Čitavu karijeru uspješno su gradili po svom principu; uz njihove osviještene i sarkastične hitove odrastale su mnoge generacije te su s pravom vrednovani kao neizbježna punk lektira.

Provokativni metal punkeri Mortal Kombat, nazvani po kultnoj videoigri, fanove su stjecali sirovim i tvrdim zvukom uz direktne i satirične tekstove o modernom društvu. Posljednjem albumu "Decenija" (2019.) prethodila su tri studijska i jedan live album. Njihova obrada pjesme "Mala" benda Brkovi ne samo da im je priskrbila više od dva milijuna pregleda, već ih je uz spotovske pojave legendi Mikija (Six Pack), Dr. Popa (Atheist Rap), Shamse 69 (Brkovi) i mnogih drugih, sasvim zasluženo svrstala u sam vrh regionalne alternative.

Disko rock electro dvojcu Buč Kesidi s nevjerojatnom lakoćom polazi za rukom približiti se milenijalcima te zadnjih mjeseci izazivaju pravu euforiju u regiji. Ustaljene rock principe su zgužvali, pa potrgali da bi ih konačno u kombinaciji s electrom složili u potpuno novi hibrid savršeno komunicirajući s publikom koja živi izlaske i clubbing. Krajem prošle godine izdan album "Euforija" donosi singlove čiji spotovi dobacuju do skoro pola milijuna pregleda, pozitivne kritike pljušte sa svih strana, a za koncerte se bez iznimke traži karta više.

Poznata vokalistica grupe Mangroove, Željka Veverec, protekle godine predstavila je svoj novi projekt pod umjetničkim imenom Je Veux. Autorstvo na hrvatskom zamijenila je engleskim, a uz otkrivanje svoje drugačije strane koja naginje trip hopu, singlovi "Girlfriend" i "Beautiful" najava su debitantskog albuma čiji se izlazak očekuje ove godine.

Ferragosto JAM 13 održat će se na Orahovačkom jezeru od 5. do 9. kolovoza 2020. U ponudi su festivalske ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 135 kuna za sve dane festivala. Po toj cijeni mogu se nabaviti online putem Entrio sustava ili na njihovim prodajnim mjestima.

Trenutni lineup:
Pips, Chips & Videoclips
Repetitor
Atheist Rap
Overflow
Mortal Kombat
Svemirko
Jonathan
ABOP
Buč Kesidi
Je Veux

Ferragosto JAM organizira Dostava Zvuka.





Pročitajte i..
[FOTO] Iskrena euforija izvođača za povijesno izdanje festivala Ferragosto JAM
[FOTO] Najluđim dance tulumom otvoren 12. Ferragosto JAM


Zadnja promjena: Redakcija 031; 05.08.2020. 11:40; ukupno mijenjano 8 put/a.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.04.2020. 12:26 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


[26.11.2019.] Bez ijednog objavljenog izvođača, nedavno rasprodan kontigent Early Bird ulaznica označio je fantastičan start nadolazećeg izdanja festivala Ferragosto JAM najavljenog za iduće ljeto, od 5. do 9. kolovoza. Uz novu cijenu ulaznica, konačno je otkriven i prvi val imena. Svoj dolazak na Orahovačko jezero potvrdili su Overflow, Repetitor, Jonathan, Svemirko i ABOP. Nakon prošlogodišnjeg rekorda po broju izvođača, novo izdanje puca na čak oko 70 imena čime će Ferragosto zadržati titulu najvećeg festivala u zemlji koji pozornost daje promociji isključivo domaćih izvođača te podupire razvoj raznolike glazbene scene regije.

Na Ferragosto stižu veliki povratnici, koprivničko-varaždinski punk rockeri Overflow. Šest godina od diskografske stanke, nedavno su objavili trilogiju snažnih i zrelih singlova/videospotova „From My Lips“, „Dim“ i „Words“. Već s drugim albumom davne 1993. otisnuli su se na prvu ozbiljniju europsku turneju, a u godinama koje su uslijedile toliko su svirali van Hrvatske i snimali za međunarodne diskografske kuće da su ostvarili konkretan tržišni uspjeh, a kritika ih je s pravom prozvala ambasadorima naše kulture. Overflow je prvi hrvatski bend čije je spotove emitirao MTV International; pozornicu su dijelili s mnogim stranim veličinama kao što su Pixies i Beatsteaks, a turneje svirali s New Bombs Turks, Nomeansno i drugima. Iduće godine proslavit će 30 godina karijere, a uz izlazak novog albuma pred njima je izuzetno aktivna 2020.

Beogradska garage rock mašina Repetitor jedan je od najuzbudljivijih live bendova u Europi. Na uvijek žestokim nastupima eksplozivne trojke nerijetko se u zanosu pomiču ograde, pa se i sam frontmen Boris Vlastelica u euforičnim, iskrenim momentima rado baca u publiku. Uz čvrstu podršku basistice Ana-Marije Cupin i bubnjarke Milene Milutinović hipnotiziraju svojom prodornom, sirovom energijom, a reakcije publike toliko su snažne da se njihovi nastupi zaista smatraju katarzičnima. Aktivni već gotovo 15 godina, dosad su izdali tri albuma, svirali po čitavoj Europi, Rusiji i Kini. Od posebnijih momenata u karijeri svakako se ističe i da su ih svjetske zvijezde Arcade Fire pozvale da s njima sviraju dio turneje, a u najbizarnije lokacije na kojima su nastupali pripada Okružni zatvor u Beogradu gdje su svirali za osuđenike zatvorenog odjeljenja.

Riječki bend Jonathan zvuči i izgleda svjetski još od pojave instant hita „Maggie“ iz 2013. Alternativno i punk pozadinsko glazbeno iskustvo članova te kolektivna otvorenost novim stvarima doprinijeli su stvaranju svježeg zvuka za tadašnje poimanje domaćeg indie rocka. Melankolični i poletni, lepršavi i sarkastični, pogodili su u nišu, pa im se ubrzo zaredao niz rasprodanih koncerata, sjajne kritike za prvijenac i posljednji, dupli album te nominacija za Porin. Nakon što su svirali ispred Editorsa u Zagrebu, bili su pozvani da im se pridruže kao predgrupa na dijelu europske turneje. Osim što im je glazba korištena u najuspješnijoj domaćoj seriji „Novine“ i u plesnim predstavama, iza njih je izuzetno uspješna godina okrunjena američkom turnejom u gradovima New Yorku, Atlanti, Memphisu, Chicagu i drugima te nastupom na najvećoj svjetskoj showcase konferenciji i festivalu SXSW-u u Austinu.

Svemirko je projekt samozatajnog đakovačkog glazbenika Marka Vukovića, a za nastupe uživo dolazi u formi punog benda. Njegov neopterećen pristup, često iz potpune improvizacije i fascinacije synth popom i generalno glazbom 80-ih, rezultira sofisticiranim ljubavnim pjesmama uronjenih u lo-fi estetiku. Debitantski album „Vanilija“ istaknuo se ne samo po retro izričaju i ambijentalnom zvuku gitare, već i striktnoj odluci o pjevanju na materinjem jeziku što je za alternativan, indie bend dočekano iznenađujućim odobravanjem. Proteklih par godina stalno na cesti, Svemirko su svirali u apsolutno svakom kutku regije, gradeći tako već zavidnu brojku fanova. Plesna, pitka glazba, s tekstovima usmjerenim na osobne preokupacije i životne situacije, toliko je zarazna da hype za Svemirkom ne jenjava ni godinu i pol od posljednjeg izdanja, drugog albuma „Tunguzija“.

Intrigantnu grupu ABOP čine vrhunski i dokazani glazbenici – bubnjari Ivan Levačić (ELEVEN, Kries, Chui) i Ivan Vodopijec (Elemental), basist Erol Zejnilović (Elemental, Kries), Ivan Božanić (Pips, Chips & Videoclips) na digitalnim sintisajzerima i Bogumil Kulaga na analognim i digitalnim sintisajzerima. Snažno oslanjanje na mantrično odsvirane repeticije bubnjeva, uz sampleove i melodijske linije inspirirane acid houseom i technom, čine njihovu viziju live electronice jedinstvenom na domaćoj sceni. Iščekivani prvi LP album "△" (aka Delta) izlazi već ovog tjedna, a prije nastupa na Ferragostu u Zagrebu sredinom siječnja pripremaju ekstatičan audiovizualni spektakl.

Ferragosto JAM 13 održat će se na Orahovačkom jezeru od 5. do 9. kolovoza 2020. U ponudi su festivalske ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 100 kuna za sve dane festivala. Po toj cijeni mogu se nabaviti online putem Entrio sustava ili na njihovim prodajnim mjestima do 12. siječnja ili do isteka kontigenta.

[Foto: Samir Cerić Kovačević]


[Foto: Filip Bušić]



[15.10.2019.] Uz kadrove s ljetos održanog najraskošnijeg izdanja Ferragosto JAMA, otkriveni su novi datumi festivala za 2020. godinu. Ferragosto JAM 13 odvit će se na Orahovačkom jezeru od 5. do 9. kolovoza 2020., a u prodaju su krenule i early bird ulaznice.

Na 12. izdanju Ferragosto JAMA nastupilo je više od 50 izvođača na čak šest pozornica što je povijesni rekord festivala. Josipa Lisac, Goran Bare i Majke, Urban&4, Vojko V, Edo Maajka, Partibrejkers, Nered i Stoka, Krankšvester, Letu štuke i Brkovi samo su neka od imena koja su prodefilirala glavnom pozornicom. Popodnevne akustične svirke renomiranih i mladih kantautora, sportske aktivnosti uz odbojku na pijesku i po prvi put održane borbe kečera, kupanje i druženje uz jezero te nikad jači program elektronske pozornice do ranih jutarnjih sati opravdali su Ferragosto JAM 12 kao unikatnu festivalsku zajednicu koja živi 0-24.




Ferragosto JAM 13 održat će se na Orahovačkom jezeru u terminu od 5. do 9. kolovoza 2020. Prve najpovoljnije early bird festivalske ulaznice po cijeni od 75 kuna u prodaji su putem Entrio sustava do 24. studenog ili do isteka kontigenta: bit.ly/ferragostojam13

[Foto: Samir Cerić Kovačević]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: