Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Izmjene Zakona o trgovini - Hrvatska će ograničiti rad nedjeljom

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.01.2020. 10:04 
Naslov:  Izmjene Zakona o trgovini - Hrvatska će ograničiti rad nedjeljom
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Od jučer (2. siječnja) na snagu su stupile nove mjere aktivnog zapošljavanja.

Govoreći o mjerama aktivnog zapošljavanja, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kao novost je istaknuo ukidanje stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), povećanje potpora za zapošljavanje te uvođenje nekoliko novih vrsta potpora za usavršavanje i obrazovanje.

Ovisno o indeksu razvijenosti podizat će se potpore za samozapošljavanje, a više potpore ići će slabo razvijenim područjima. Te potpore sada iznose oko 75.000 kuna za one iz 7. i 8. razreda indeksa razvijenosti, do 100.000 kuna za one od 1. do 4. razreda. Potpore koje su pokazale učinkovitost, poput stalnog sezonca, zadržane su bez promjena.

Uvodi se mjera pripravništva kao kompenzacijska mjera za ukidanje SOR-a, koja ostavlja mogućnost realnom sektoru da se do 50% bruto plaće sufinancira od strane HZZ-a. Omogućeno je da i oni koji imaju do 6 mjeseci radnog staža, ali nemaju odrađen puni pripravnički staž, mogu konzumirati mjeru pripravništva za određene dijelove javnog sektora, primjerice sektor obrazovanja, zdravstva i kulture.

Što se tiče mjera aktivne politike zapošljavanja, u 11 mjeseci prošle godine bilo je oko 29.000 novouključenih osoba, za što je utrošeno oko milijardu i 52 milijuna kuna.

U provedbi novih mjera ministar je istaknuo dva problema: kroničan nedostatak osoba koje su voljne raditi te nedostatak određenih vještina. Procjene su kako će ove godine biti potrebno oko 78.000 novih radnika, a cilj Vlade je zaposliti prije svega ljude iz Hrvatske, no kada ne mogu naći radnu snagu, ide se na uvoz radne snage.

S tim u svezi ove se godine donosi novi Zakon o strancima kojim se napušta sustav kvota za zapošljavanje stranaca. Uvodi se tzv. slovenski model koji poslodavcu u potrazi za radnom snagom omogućuje da od Zavoda dobije potvrdu da takvih radnika nema na tržištu u Hrvatskoj te s tom potvrdom automatski dobiva dozvolu za uvoz radnika. Zakon o strancima je zamišljen tako da se prvo aktivira domaća radna snaga, a ako je nema na tržištu, može doći onoliko stranih radnika koliko je potrebno ekonomiji.

Na pitanje o radu nedjeljom, ministar je pojasnio kako se radi o izmjenama Zakona o trgovini prema kojemu bi se određen broj nedjelja u godini, 8 do 12 nedjelja, ostavio kao neradne nedjelje, po uzoru na austrijski model. „Definitivno je da je potrebno uključiti sve zainteresirane strane. Mogli smo čuti reakcije poslodavaca, očekujem da će o ovoj temi biti dodatnih rasprava, od toga kako, koliko i što mijenjati, ali i kakva će biti kompenzacija prema radnicima ako se radi ili ne radi nedjeljom“, izjavio je ministar Aladrović.







Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: