s Ukida se stručno osposobljavanje, uvode se nove potpore za samozapošljavanje
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Iduće godine ukinut će se stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a naglasak u davanju potpora za zapošljavanje stavlja se na mjeru pripravništva, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nakon što je Upravno vijeće HZZ-a usvojilo nove uvjete ostvarivanja potpora za zapošljavanje.

Pri provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini naglasak će biti na provedbi potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva / pripravništva, koja će mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu.

Iz HZZ-a su izvijestili da je do ukidanja stručnog osposobljavanja za rad i osposobljavanja za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva (takozvani SOR 30+) došlo zbog promjena na tržištu rada te ističu da će zapošljavanjem uz pripravništvo mladi imati ekonomsku i socijalnu sigurnost.

Tako će umjesto novčane pomoći koju su primali u SOR-u, u pripravništvu primati plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju te imati materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora.

Također, odlukom o uvjetima i načinima korištenja sredstava za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini propisano je da se kod potpora za zapošljavanje ukida gornji limit sufinanciranja.

Najveće izmjene odnose se na promjenu intenziteta potpore u mjeri potpore za zapošljavanje tako što će se sufinancirati 50% ili 75% plaće bez gornjeg ograničenja, prema aktima o plaći koju poslodavac isplaćuje.

Kod potpore za samozapošljavanje u 2020. godini uvode se tri vrste potpore s obzirom na područje u kojem osoba ima prebivalište i u kojem otvara poslovni subjekt.
Potpore za očuvanje radnih mjesta i mjera stalni sezonac nastavljaju se provoditi bez izmjena.Tekst: Osijek031.com
Foto: Ana Tadić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
Mužjaci krem, oranž i ...
"Predavanje engleskog ...
ŠARPLANINCI, kvalitetn...
Diplomirani hungarolog...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:108

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zastava