Eko trg na osječkoj tržnici u
četvrtak, 17. listopada 2019.
Nek' bude crveno, kao paprika
Boje su važne kada je o hrani riječ. One nose različite poruke – od one vezane za moćne bioaktivne sastojke hrane do skrivenih značenja, vjerovanja ili narodnih običaja. Tako crvena boja hrane u Kini nosi poruku dobre sreće i napretka, za Indijce ona znači čistoću, u Europi ju vezuju uz ljubav i dobar apetit. Nutricionisti će vam reći da se iza nje nalazi značajna količina beta-karotena, što je pouzdan znak da je takva hrana dobar čuvar zdravlja.
A mi ćemo vam na Eko trgu reći: ako je u loncu crveno, nek' bude od paprike, fine baranjske. Predstavit ćemo jednog vrlo uspješnog proizvođača začinske paprike, OPG Šumiga iz Branjinog Vrha i njihove proizvode pripremljene na tradicijski način iz zaštićene stare sorte paprike Baranjka.
Crvena začinska paprika u nas je postala popularna zahvaljujući našim susjedima Mađarima koji su uz Španjolce najpoznatiji svjetski proizvođači i potrošači začinske paprike. Mnoga su jela gotovo nezamisliva bez ovoga začina koji možemo razlikovati u četiri, a po nekima u 8 različitih okusa – od tzv. slatkog, blago ljutog, ljutog do izrazito ljutog, a sukladno okusima, razlikuju se i boje – od svijetlo crveno-narančaste do smeđe-crvene. Osim što jelima daje boju i okus, crvena paprika je i ljekoviti začin za koji ukratko možemo reći da djeluje protuupalno i antibakterijski, podiže energiju, snižava krvni tlak, korisna je za probavu, štiti vid, usporava starenje kože i ubrzava zacjeljivanje rana, pomaže kod nesanice, korisna kod anemije i srčanih problema.
Ovoga četvrtka zacrvenjet ćemo u našem loncu granadir marš