Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Gradsko vijeće prihvatilo nominaciju Osijeka za 5G grad

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65663
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.10.2019. 9:42 
Naslov:  Gradsko vijeće prihvatilo nominaciju Osijeka za 5G grad
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nekako u sjeni tema poput bastione trase i raskida ugovora o izgradnji produžetka Kanižlićeve ulice koje su dominirale 22. sjednicom Gradskog vijeća Osijeka, ostale su neke druge teme koje su izglasane i prihvaćene bez mnogo rasprave i disonantnih tonova. Jedna od tih tema jest i nominacija Grada Osijeka za prvi 5G grad u Hrvatskoj.

Naime, kako smo već pisali, Europska komisija donijela je akcijski plan za 5G za Europu u kojemu je propisano da svaka država članica Europske unije mora do kraja 2020. godine imati minimalno jedan "5G grad", odnosno grad u kojemu je omogućeno pružanje komercijalnih 5G usluga.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pripremila je popis gradova potencijalnih kandidata, među kojima je i Osijek. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje je zaduženo za prijavu grad(ov)a prema Europskoj komisiji, dopisom je pozvalo Grad Osijek da iskaže svoj interes za proglašenjem Osijeka vodećim 5G gradom u Hrvatskoj, navodeći strateško opredjeljenje Osijeka za razvoj industrija 21. stoljeća te njegov status kao ICT središta Hrvatske.

Na sjednici Gradskog vijeća vijećnicima se obratio Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a, koji je govorio o prednostima 5G sustava koji će osigurati rast digitalne ekonomije te, posljedično, rast gospodarstva i ubrzanje digitalne transformacije Hrvatske, razvoj digitalne infrastrukture itd.

Nominacija je prihvaćena jednoglasno od strane vijećnika uz obrazloženje kako je ulaganje u novu komunikacijsku infrastrukturu budućnosti korisno jer će omogućiti stvaranje novih poslovnih prilika, odnosno poticajnog poslovnog okruženja za dodatne investicije i razvoj.

Sljedeći korak je uputiti Vladi RH službenu odluku o prihvaćanju, a Vlada će u konačnici odlučiti o tome koji će grad postati prvi 5G grad u Hrvatskoj.







Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


Pročitajte i..
Osijek postaje prvi hrvatski 5G grad?


Zadnja promjena: Redakcija 031; 21.11.2019. 8:28; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 15.10.2019. 22:08 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zar telekomunikacije tog tipa nisu u domeni telekom operatera (HT,VIP,TELE2)? Država (HAKOM) podijeli /proda frekvencije operaterima i odredi im uvjete.
Ostalo je briga teleoperatera.
Uz to ako je brzina 1Gbit/s (navodno je brzina ipak niža u praksi) koje su to primjene i koji su to mobilni korisnici kojima treba takva brzina. Vjerujem da su zasad rijetki. Moguće je da će se mobilne komunikacije tog tipa koristiti kao pseudofiksne.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: