Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Jačanje gospodarske suradnje Izraela i Osijeka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.09.2019. 18:15 
Naslov:  Jačanje gospodarske suradnje Izraela i Osijeka
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U organizaciji Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj u studenom ove godine Izrael će posjetiti 17 hrvatskih mljekara kako bi izravno saznali kako se odvija proizvodnja kojom se bave, a po kojoj je ova država najuspješnija u svijetu. Izaslanstvo će posjetiti i najznačajnije turističke i povijesne znamenitosti, a posjet bi trebao postati model za daljnje jačanje gospodarske i druge suradnje dvaju prijateljskih država.

Objavio je to veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ilan Mor prilikom današnjeg (24. rujna 2019. godine) nastupnog posjeta u Osječko-baranjskoj županiji gdje ga je primio zamjenik župana Goran Ivanović. Kako je rečeno, vrijednost vanjsko-trgovinske razmjene Izraela s tvrtkama sa sjedištem u Osječko-baranjskoj županiji prošle godine iznosila je 4,4 milijuna kuna, od čega se 99 posto odnosi na uvoz u najveću slavonsku županiju. Razmjena na razini država iznosila je 396 milijuna kuna, a Hrvatska je ostvarila pozitivan saldo od 28 milijuna kuna.

- Vrijednost robne razmjene je zaista mala, no ipak može biti dobar početak i temelj za bolju i dugoročnu suradnju. Potrebno je dobro predstaviti čime raspolažu obje države, osobito u poljoprivredi jer je zaista impresivno što čini Izrael kao država u kojoj je pustinja 66 posto teritorija. U tom svjetlu se postavlja pitanje zašto mi ne postižemo bolje rezultate, a raspolažemo s iznimno vrijednim prirodnim resursima. Upravo stoga u zadnje dvije godine otvaramo županiju, želimo je povezivati s uspješnim gospodarstvima, iskoristiti potencijal Sveučilišta - rekao je zamjenik župana Goran Ivanović te pozvao veleposlanika Izraela da ponovno posjeti Osječko-baranjsku županiju, i to od 2. do 4. listopada kada se održavaju Dani hrvatskog turizma, ali i drugom prigodom kada bi i obišao više područja Županije.

Veleposlanik Mor - koji je danas prvi put u Osijeku, no ranije je posjetio Vukovar - ističe da je Izrael zainteresiran za jačanje gospodarske suradnje kojom bi obje strane ostvarivale benefit. Osobit interes postoji na području poljoprivrede, jer Hrvatska ima velike potencijale u poljoprivrednom zemljištu i vodi. Suradnju vidi i u više industrijskih grana, te znanosti pa uskoro planira posjetiti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Veleposlanik Države Izrael naglašava da se povećanje suradnje dvaju prijateljskih zemalja treba pokušati prije svega kroz posjete izaslanstava iz Hrvatske njegovoj zemlji. Predlaže tako izravne susrete gospodarstvenika na kojima bi hrvatski predstavnici upoznali partnere iz Izraela o stvarnim kapacitetima i potencijalima Hrvatske. Naime, kako kaže veleposlanik Mor, u Izraelu se Hrvatska doživljava gotovo isključivo kao turistička destinacija, a manje je poznato da raspolaže s kvalitetnim poljoprivrednim površinama i vodnim resursima.



Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.09.2019. 20:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Izrael da vide kako se proizvodi mljieko? Prije 30 godina Izraelci su mogli doći u nas da vide kao se proizvodi mljieko. Da nije ovih na vlasti što se razumiju samo u službene ručkove i politička prepucavanja mi bi i danas proizvodili dovoljno mlijeka.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: