Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Udžbenici i ove godine besplatni, ali za sve ostalo – "snađi se, druže"!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65734
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.08.2019. 13:18 
Naslov:  Udžbenici i ove godine besplatni, ali za sve ostalo – "snađi se, druže"!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U protekle četiri godine roditelji osječkih osnovnoškolaca nisu morali brinuti o nabavci udžbenika jer je tu obvezu na sebe preuzela gradska uprava.

I za novu školsku godinu u gradskom proračunu bila su predviđena sredstva u iznosu od 3,5 milijuna kuna za kupovinu udžbenika za osnovnoškolce, no u međuvremenu je „uletjela“ Vlada s odlukom da će svi osnovnoškolci u Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. dobiti besplatne udžbenike.

Što se udžbenika tiče, nadležno Ministarstvo je propisalo da svaka škola samostalno odlučuje o njihovim dobavljačima. Škole su obavile postupak javne nabave i naručile potrebne udžbenike, tako da roditelji ne moraju brinuti za tu stavku. Udžbenici će učenike dočekati u školskim klupama prvog dana nove š.g.

Obzirom da od nove š.g. s provedbom kreće novi kurikulum „Škola za život“ za 1. i 5. razred osnovne te 1. razred srednje škole, kao i udžbenici za fiziku, biologiju i kemiju za 7. razred, za te razrede udžbenici su potpuno novi, iz kataloga 2019.

S druge strane, udžbenici za 2., 3., 4., 6. i 8. razred te za sve ostale predmete u 7. razredu nisu se mijenjali te potječu još iz kataloga iz 2014. Kako bi se troškovi ipak donekle smanjili, dobar dio tih knjiga su stari udžbenici koji su se već prethodno koristili, a samo će oni oštećeni biti zamijenjeni novima. Distribucija školskih udžbenika iz knjižara u škole započet će krajem kolovoza.

Škole su imale obvezu na svojim web stranicama objaviti popis udžbenika koje će učenici dobiti te popis drugih materijala koje roditelji sami financiraju. A toga će biti k'o u priči.

Naime, udžbenici su samo jedna, iako jako bitna, stavka u troškovniku za svakog osnovnoškolca. Uz njih idu i nove radne bilježnice iz hrvatskog, matematike, stranog jezika te prirode i društva, kao i ostali školski pribor (kutije za tehničku kulturu, likovne mape, pernice, atlas za geografiju, školske torbe…) koje će roditelji morati sami nabaviti.

Neke jedinice lokalne samouprave odlučile su financirati kupovinu radnih bilježnica te tako roditeljima dodatno olakšati financijski udar. Nažalost, Grad Osijek nije među njima. Onih planiranih 3,5 milijuna kuna za kupovinu udžbenika na koncu je ipak završilo u prosvjeti, ali je taj novac prenamijenjen za opremanje nove školske dvorane u Tenji, nove osnovne škole u Briješću te dječjeg vrtića u Višnjevcu.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: