Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Na jesen započinje projekt javnih električnih bicikala i automobila u Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.08.2019. 15:49 
Naslov:  Na jesen započinje projekt javnih električnih bicikala i automobila u Osijeku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prije točno godinu dana pisali smo o novom projektu financiranom iz EU fondova, a to je uvođenje javnih električnih automobila i bicikala u sklopu osječkog gradskog prijevoza.

Podsjetimo, riječ je o projektu „I Share“, tzv. car sharingu ili bike sharingu, sustavu dijeljenog prijevoza i sve brže rastućem trendu u brojnim zemljama svijeta kojemu se priključuje i Osijek, među prvima u Hrvatskoj.

U sklopu projekta Osječanima, korisnicima javnog prijevoza, na raspolaganju će biti električni automobili te bicikli kao usluga gradskog prijevoza. U prvoj fazi projekta gradska će uprava nabaviti osam električnih automobila. Korisnici će putem aplikacije, odnosno smartice, rezervirati automobil i voziti se unutar gradskog područja, a potom će automobil vratiti na jednu od četiri stanice, odnosno stajališta automobila. Cijena najma će iznositi 11 kn za pola sata, što je jednako cijeni jednokratne autobusne ili tramvajske karte u prvoj gradskoj zoni. Korisnik će automobil moći imati na raspolaganju najviše dva sata.

U drugoj fazi projekta Grad će nabaviti javne bicikle. Plan je nabaviti ukupno 175 bicikala, 125 mehaničkih i 50 električnih, s 25 stajališta raspoređenih po cijelom gradu. Na samoposlužnim stajalištima moći će se iznajmiti bicikl po cijeni od 11 kuna, kojim će se korisnik moći voziti sat vremena, a nakon toga ga vratiti na najbliže stajalište. Javni bicikli se, za razliku od automobila, neće naplaćivati ukoliko imate smarticu.

Svim dijeljenjim uslugama i cijelim sustavom upravljat će osječki GPP koji će ujedno biti zadužen za održavanje stajališta, automobila i bicikala, praćenje stanja na stajalištima putem videonadzora te za informatičku podršku kroz poseban software.

U Gradu očekuju kako će radovi započeti početkom listopada, a bit će gotovi na proljeće iduće godine. Ukupna vrijednost projekta je 9 milijuna kuna, od čega 85% dolazi iz europskih fondova, a preostalih 15% je udio lokalne komponente, odnosno Grada.





Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
pirko
Offline
Ukupno postova: 115
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.08.2019. 18:29 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zar nismo već imali jedan takav projekt s biciklima koji je propao?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.08.2019. 22:25 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kao što veli "pirko" već smo imali propali projekt sa biciklima koji je koštao par stotina tisuća kuna. Sad se sprema još jedan propali projekt, ali ovaj put će se baciti tričavih 9 milijuna kuna. Da im EU ponudi cijeli svijet ovi bi straćili cijeli svijet u propale projekte.
Da ispričam jednu prispodobu na ovu temu. Jedan moj znanac, priprosti seljak, imao sina . Priča tako taj moj znanac: Dođe mi neki dan sin i kaže, tata daj mi sto kuna otišao bih sa društvom u grad. Ja velim na sto kuna. Kad eto ti njega sutradan ujutro mrtav pijan. I zamisli slijedeći dan opet ti on mene pita za sto kuna. Ja velim na, a on upet drugo jutro mrtav pijan. I tako i naredni dan on opet pita sto kuna, a ja velim na, da vidim dokle ćeš.
E baš si mu dobro odbrusio, velim mu ja.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: