Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Jedan od sve raširenijih trendova u razvijenim zemljama Europe i svijeta je sustav dijeljenog prijevoza, tzv. car sharing ili bike sharing.

Iako u Hrvatskoj ovaj koncept još nije raširen, to će se uskoro promijeniti, a nositelj pozitivnih promjena bit će upravo osječka gradska uprava koja će među prvima u Hrvatskoj u sklopu gradskog prijevoza, uz autobuse i tramvaje, ponuditi i korištenje javnih električnih automobila i bicikala.

Riječ je o projektu „I Share“ financiranog iz EU fondova u sklopu kojega će Osječanima, korisnicima javnog prijevoza, na raspolaganju biti električni automobili te bicikli kao usluga gradskog prijevoza.

U prvoj fazi projekta gradska će uprava nabaviti osam električnih automobila. Korisnici će putem aplikacije, odnosno smartice, rezervirati automobil i voziti se unutar gradskog područja, a kada obave što su imali za obaviti, automobil će vratiti na jednu od četiri stanice, odnosno stajališta automobila.

Cijena najma još nije utvrđena, ali pretpostavlja se da će iznositi 11 kn za pola sata, što je ekvivalentno cijeni jednokratne autobusne ili tramvajske karte u prvoj gradskoj zoni. Korisnik će automobil moći imati na raspolaganju najviše dva sata. U Gradu planiraju da ova faza projekta bude provedena do kraja ove godine.

U drugoj fazi projekta Grad će nabaviti javne bicikle. Do sada je za javne bicikle napravljena studija izvedivosti i analiza troškova i koristi te se čeka raspisivanje natječaja preko ITU mehanizma što bi također moglo biti do kraja ove godine. U Gradu planiraju nabaviti ukupno 175 bicikala, mehaničkih i električnih, s 25 stajališta raspoređenih po cijelom gradu. Javni bicikli se, za razliku od automobila, neće naplaćivati ukoliko imate smarticu za autobus ili tramvaj.

Sve te dijeljene usluge bit će objedinjene pod GPP-om koji će upravljati cijelim sustavom te biti zadužen za održavanje automobila i bicikala.

Na ovaj način očekuje se da će građani Osijeka zamijeniti dosadašnje oblike javnog prijevoza novima, a sve s ciljem smanjenja zagađenja te unapređenja usluge javnog gradskog prometa.

Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
08-28-2018 10:02:04 pm :: akoide
Kad arčiš tuđe pare onda možeš raditi gluposti do besvijesti. Zato je nedavno loše iskustvo s biciklima za javnu uporabu brzo zaboravljeno, pa se sad kreće u još skuplju glupost sa automobilima. Nema ovdje te kulture javnog ili društvenog dobra , a i ono malo što je nekad bilo, u suvremenoj Hrvatskoj sistematski je uništavano. Pa kod nas se i dandanas čak od vodećih ljudi u državi društveno vlasništvo označava kao nešto prljavo, mračno, komunističko, nešto čega se treba kloniti. Još će puno vode Dravom proteći dok kod nas bude mogao funkcionirati taj "I Share". Predviđam slom tog sustava za manje od 6 mjeseci, i to optimistički.

NA JEDNOM MJESTU PONUD...
Na prodaju prelepa ...
Sve očuvano, jakne, ma...
Odgaivačnica FCI "PALO...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:103

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kroz jesen

Propustili ste? Pogledajte!