Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Uskoro kreće uređenje Kulturnog centra Osijek - središnje mjesto kulture

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65649
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.08.2019. 14:11 
Naslov:  Uskoro kreće uređenje Kulturnog centra Osijek - središnje mjesto kulture
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dvije godine nakon preuzimanja vlasništva i 17 godina nakon prvog ugovora o izgradnji Kulturnog centra u sklopu Eurodoma, Osijek bi uskoro mogao dobiti središnje mjesto kulture. Danas je potpisan ugovor o dovršetku dvorane između Grada i tvrtke Vodovod - Montaža d.o.o.

Prije dvije godine Grad Osijek je potpisom ugovora postao vlasnikom 4500 četvornih metara prostora, dijela kompleksa Eurodom koje je izgrađeno na gradskom zemljištu i u koji bi se trebala useliti ustanova Kulturni centar Osijek. Na čelu te ustanove prije mjesec dana imenovan je Ivan Kristijan Majić koji je na današnjoj konferenciji za novinstvo izrazio želju da prostor postane sjedište svih kulturnih smjernica grada. To je potvrdila i zamjenica gradonačelnika Osijeka, Žana Gamoš, rekavši kao je ideja da osim koncertno-konferencijske dvorane u tom prostoru nađu i kulturne udruge te ugostiteljski sadržaji. Kulturni centar Eurodom nalazi se u Trpimirovoj ulici, nedaleko od raskrižja s Vukovarskom, i dio je kompleksa Eurodoma. To je izdvojena građevina od tornjeva povezana prostorom podzemne garaže.Objekt izvana izgleda kao dovršen prostor, no unutra su goli zidovi. Uz ogromnu donju etažu, izgrađena je i galerija, a uz izložbene prostore i prostore za rad kulturno-umjetničkih društava tu bi se trebala naći i koncertno-konferencijska dvorana s oko 400 mjesta. Plan je bio da se uređenje prostora realizira projektima iz EU fondova.Grad je krajem 2018. predložio, a Gradsko vijeće prihvatilo, osnivanje ustanove Kulturni centar. Ta će javna ustanova obavljati djelatnosti organizacije programa vlastite produkcije, kazališnih, glazbenih, likovnih i drugih kulturno-umjetničkih programa te imati i svoju nakladničku, i audiovizualnu djelatnost.

Slijed događaja do današnjeg potpisivanja ugovora s tvrtkom Vodovod Montaža d.o.o. koja će s partnerima dovršiti prostor Kulturnog centra novinarima je opisala zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

"Grad Osijek je 2017 godine s nositeljem investitorskih poslova Eurodausom potpisao sporazum o suradnji, odnosno sporazum o suradnji imovinsko pravnih odnosa i međusobnih prava i obveza vezano uz zajednička ulaganja na uređenju i dovršetku zgrade kulturnog centra Eurodom. Grad Osijek je nakon toga brzo ušao u posjed i uknjižio se kao vlasnik. Napravljena je projektantska procjena, koja je u tom trenutku bila 7 milijuna kuna, a u međuvremenu, kroz dva, tri, četiri mjeseca na tržištu su se dogodile turbulencije. Mi smo u proračunu predvidjeli 7 milijuna kuna, a najpovoljnija ponuda bila je 20 milijuna kuna. Poništili smo natječaj, raspisali novi i evo nas ovdje gdje smo potpisali okvirni sporazum u trajanju od 4 godine za izvođenje radova na uređenju naše zgrade Kulturnog centra Osijek. Vrijednost ugovora je oko 19 milijuna kuna, a s izvođačem je odgovoreno kako ćemo unutar tog razdoblja potpisivati jednogodišnje ili višegodišnje ugovore. Sve se svodi na to da ćemo centar uređivati fazu po fazu. Do konca ove godine ćemo urediti atraktivno prizemlje, galerijski prostor i dio prostora na etažama kako bi iduće godine ustanova Kulturni centar Osijek ušla u svoj prostor i počela ga koristiti.

Svoj udio u poslu objasnio je i direktor Vodovod Osijeka, Ivan Jukić.
"Vodovod - Montaža je tržišna tvrtka koja je unutar Vodovoda i koja je 2013. godine izdvojena iz sustava Vodovoda. Tvrtka radi dosta opremanja i izgradnje u visokoj gradnji, hotelima te vanjske vodovode. Ta će naša tvrtka, s poslovnim partnerima, u suradnji s gradom, odrediti tempo izgradnje i krajnji rok dovršetka. On bi trebao biti za četiri godine, no može biti i puno kraći ukoliko investitor bude imao sredstava."





Tekst i foto: Željko Kovačević/Radio Osijek

Pročitajte i..
Kulturni centar u Eurodomu bit će dovršen ove godine?
Grad Osijek nakon 15 godina čekanja postao vlasnik Kulturnog centra

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 02.08.2019. 22:24 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ne vidim razlog da gotovo svaka zgrada u vlasništvu grada ima direktora, pomoćnika direktora, tajnicu, itd. Znam da se tako uhljebljuju kadrovi, ali to je također, sa stanovišta građana, bespotrebno zidanje troškova održavanja.
Uz niže troškove održavanja grad i građani bi mogli imati puno više javnih sadržaja nego ih imaju danas.
Naravno, samo maštam.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: