Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijek dobio prvu pametnu plažu u Hrvatskoj

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65675
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.07.2019. 14:01 
Naslov:  Osijek dobio prvu pametnu plažu u Hrvatskoj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Grad Osijek po mnogo čemu se može proglasiti prvim u Hrvatskoj, a od danas se i službeno može pohvaliti prvom pametnom plažom.

Naime, iako su novi sadržaji u funkciji već dva tjedna, danas je upriličeno svečano otvorenje novouređenog osječkog kupališta – Kopike.

Kako smo već pisali, Kopika je u novom ruhu obogaćena s pet pametnih klupa, tri kabine za presvlačenje, deset pametnih tuševa, dvadeset novih LED rasvjetnih tijela sa stupovima, dva seta za sjedenje i jednim pametnim solarnim stablom.

Na solarnom stablu ima šest uobičajenih i isto toliko USB utičnica, a crpit će solarnu energiju pomoću fotonaponskih panela kapaciteta 810 vati. Pod krošnjom ovog drveta ima i 12 sjedećih mjesta. Na solarnim klupama i setovima za sjedenje moguće je bežično puniti dva mobilna uređaja te na 4 USB priključka.

Ono što je najvažnije jest to što su pametne klupe, tuševi, kabine za presvlačenje, setovi za sjedenje, ali i stablo proizvod hrvatskog znanja što ovo ulaganje čini još vrjednijim.

Osijek je tako postao prvi grad u regiji, a vjerojatno i u Hrvatskoj, koji ima pametnu plažu. Projekt je vrijednosti nešto preko milijun kuna od čega je sufinanciran iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture i Ministarstva turizma u iznosu od 392.000 kuna. Ostatak potrebnih financijskih sredstava, više od 660.000 kuna, osigurao je Grad Osijek.



U svakom trenutku svi oni koji dođu na kupanje mogu puniti svoje mobilne uređaje i laptope. Naravno ako krenu u vožnju e-biciklom ili e-romobilom mogu malo prisjesti, odmoriti se te napuniti svoja vozila“, rekla je na otvorenju zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i pozvala sve Osječane i goste da iskoriste mogućnosti koje im osuvremenjena Kopika pruža, a to je da bezbrižno uživajući na suncu, Dravi i našim bazenima, mogu biti spojeni s cijelim svijetom.

Gamoš je dodala i kako se razmišlja o dugoročnijem uređenju cjelokupnog prostora Copacabane koji je u vlasništvu grada, odnosno pod upravljanjem gradske tvrtke Sportski objekti.

Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka pozvao je sugrađane da pripaze na svoju imovinu i sačuvaju je od vandala, a nova će infrastruktura biti i pod stalnim videonadzorom.







Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr


Pročitajte i..
Izniknulo čudno drvo...na Kopiki!
Započinje temeljita obnova zgrade Srednjike i modernizacija plaže na Kopiki

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 26.07.2019. 0:03 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Koliko se sjećam u nekom ranijem članku spominjala se svota od milijun i pol kuna, a sada se govori o milijun kuna.
Ova investicija je primjer kako baciti milijun i pol (ili milijun) kuna poreznih obveznika. Evo zašto.
Tuševi.
Skinuto je deset starih tuševa koji nisu bili reprezentativni, ali su bili funkcionalni. Umjesto njih stavljeno je deset tzv. solarnih tuševa. Takozvanih jer ja sam naivno pomislio da će oni grijati vodu pomoću sunca, no ustvari to su obični tuševi koji pomoću sunčanih panela pune baterije koje omogućavaju svjetlo ispod tuša. Besmislica. No ispalo je da je to najmanji problem, jer tuševi su očajne kvalitete, prvi su se pokvarili već nakon dva dana, a do danas ih više od pola ne radi kako treba (stalno teče voda iz njih). Odvod je projektiran (ili izveden) isto tako nestručno i katastrofalno. Nakon tri dana se začepio i sad ima ogromna bara na pješačkoj stazi.
Solarne klupe, solarni stolovi i solarno stablo.
Čisti egzibicionizam. Ako se već htjelo omogućiti punjenje mobitela i sličnog mogli su se priključiti na postojeću elektro mrežu koja prolazi u neposrednoj blizini rečenih klupa i stolova.
Ovaj projekt su radili očito ljudi koji nikad ne posjećuju kupalište na Dravi, jer da su nekad bili tamo vidjeli bi da je na 200 metara od ukupno 300, dakle dvije trećine kupališta, Drava odnijela sav pijesak sa kupališta i ostavila kamenje i mulj. Ono zbog čega je to postalo kupalište je upravo taj pijesak kojeg sada uglavnom nema. Neću ulaziti u razloge zašto ga nema. Samo ću reći da bi nasipanje 3 - 4 tisuće kubika pijeska koštalo najviše 300 - 400 tisuća kuna a pijesak bi izdržao 4-5 godina i bez hidrotehničkih zahvata (uz određene hidrotehničke zahvate moglo bi se osigurati da se pijesak sam "nasipa", ali bi i to koštalo, i uz to bi trebalo nekoliko godina da se plaža sama napuni pijeskom).
Da zaključim, možda je bilo dobre volje u ovom projektu, ali pameti je svakako nedostajalo.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: