Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Udruga PLANTaža predstavila projekt uređenja zaboravljenih i napuštenih objekata u Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.06.2019. 12:15 
Naslov:  Udruga PLANTaža predstavila projekt uređenja zaboravljenih i napuštenih objekata u Osijeku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Udruga PLANTaža osnovana je 2014. godine od strane nekoliko entuzijasta s ciljem promicanja ekologije kroz znanje i vještine da bi se živjelo u skladu s prirodom.

Udruga je iz proračuna Grada za 2019. godinu dobila 15.000 kuna za projekt „Urbane intervencije“, a o kakvom je projektu riječ ispričala je tajnica udruge, Darija Gabrić, za portal Čist račun.

Projekt „Urbane intervencije“ ima za cilj urediti i popularizirati zaboravljene i napuštene objekte u Osijeku. Jedan takav objekt nalazi se na Europskoj aveniji kod Drven parka. Riječ je o jedinom takvom tramvajskom stajalištu koje je tijekom vremena postalo zanemareno i zaboravljeno.

Upravo zbog toga u Udruzi su odlučili u prazna prozorska okna postaviti umjetnički print, čime bi tramvajsko stajalište dobilo novu funkciju kao vanjska „ulična“ galerija.



Na taj bi način predstavili ne samo rad mlade osječke umjetnice već i pridonijeli vidljivosti zaboravljene lokacije kroz umjetnički pristup. Obnova i postavljanje printa provodit će se uz stručni nadzor Konzervatorskog odjela u Osijeku čime će Osječani dobiti jedinstveno tramvajsko stajalište u Hrvatskoj.

Gabrić kaže kako će se sredstva koja su ostvarena namjenski utrošiti prema odobrenom troškovniku i to u najvećem iznosu za postavljanje i tiskanje printa kao i na izradu zrcala i pleksiglasa. Zbog nedovoljnog financiranja projekta od strane Grada, Udruga je bila primorana odustati od ostalih aktivnosti koje uključuju predstavljanje drugog umjetnika i postavljanje drugog umjetničkog printa kao i organiziranje javne tribine na temu Urbane intervencije. Iz tih su se razloga odlučili na postavljanje umjetničkog otiska urbane lokalne umjetnice, dok će s drugim aktivnostima malo pričekati.

Drugi važan projekt udruge je projekt „MOSS“ za koji su od Grada dobili 9.900 kuna. Mobilna solarna stanica ili skraćeno MOSS novi je projekt koji za cilj ima educirati najmlađe (u ovom slučaju učenike osnovnih škola) o prednostima korištenja obnovljivih izvora energije s naglaskom na fotonaponsku solarnu energiju. Zbog samog inovativnog pristupa u udruzi se jako vesele projektu, ali i zbog činjenice da se svijest mijenja od malena te da smo svoje najmlađe dužni informirati o obnovljivim izvorima energije i očuvanju okoliša.

Od ostalih aktivnosti koje udruga PLANTaža provodi u ovoj godini, Gabrić je izdvojila organizaciju Međunarodnog dana jazz-a u suradnji s udrugama PS Shine, Slama, KultAkt i ReArt. Uz projekte „Urbane intervencije“ i „MOSS“, ove godine planiraju organizirati tematski buvljak te obilježiti Svjetski dan hrane te brojne radionice i nastupe na ljetnim festivalima u okolici i na moru. Uz sve to, u fazi su iščekivanja rezultata INTERREG HU-HR natječaja, ali i apliciranje na nove. Želja im je ojačati međunarodne suradnje, ali i one nacionalne u vidu razvijanja novih ideja i to najviše s partnerima iz Mađarske i Srbije.

Na pitanje suradnje s Gradom, Gabrić je rekla da je ona korektna, no uvijek može biti još kvalitetnija i konkretnija. Konkretno, u PLANTaži bi bili još zadovoljniji kada bi čelnici Grada pokazali malo veću volju za poticanje i kreiranje novih sadržaja u suradnji s organizacijama civilnog društva i pojedincima na polju logističkog doprinosa i spremnosti na dijalog.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Google maps

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: