Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad pojašnjava zašto nije dobio EU sredstva za odvodnju oborinskih voda u Industrijskoj zoni Nemetin

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65663
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.06.2019. 13:20 
Naslov:  Grad pojašnjava zašto nije dobio EU sredstva za odvodnju oborinskih voda u Industrijskoj zoni Nemeti
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iz velikih kalibara pucaju iz najjače oporbene stranke u gradu, HDZ-a, na gradsku upravu.

Kako smo već pisali, prije nekoliko dana napali su Grad zbog zastoja u rješavanju izgradnje produžetka Kanižlićeve ulice, a uslijedio je novi napad, ovoga puta zbog uređenja odvodnje oborinskih voda u Industrijskoj zoni Nemetin.

Naime, na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji osječki hadezeovci prozvali su vladajuću većinu zbog izglasanog rebalansa proračuna za uređenje odvodnje oborinskih voda kreditnim zaduženjem od deset milijuna kuna. A desetak dana ranije u Ministarstvu gospodarstva dodijeljeno je 270 milijuna kuna nepovratnih sredstava Europske unije za sufinanciranje troškova u gospodarskim zonama. Među 46 jedinica lokalne uprave koje su dobile EU sufinanciranje nije bio Grad Osijek, navodno zbog loše popunjene natječajne dokumentacije.

Kao odgovor na te prozivke u gradskoj upravi održana je tiskovna konferencija na kojoj su se nazočnima obratili zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije Kornelija Mlinarević i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Tomislav Krolo.

Krolo je, govoreći o popunjenosti Industrijske zone Nemetin, istaknuo kako zona trenutno ima dva stanara, tvrtke Inspekto i Messer Croatia Plin koje uspješno posluju. Od 25 parcela ponuđenih na javnom natječaju potencijalnim investitorima, potpisano je 18 ugovora uglavnom s domaćim investitorima, ali i tri s tvrtkama u stranom vlasništvu: uz Messer Plin, ugovori su potpisani s jednom tvrtkom u američkom te jednom tvrtkom u mađarskom vlasništvu. Što se ostalih ulagača tiče, ugovori su potpisani unutar zadnjih godinu dana, svi su aktivni i bit će realizirani onim tempom i dinamikom kako to investitorima bude odgovaralo.

Kornelija Mlinarević je opisala kronologiju događanja oko odbijenice Grada na europskom natječaju za izgradnju odvodnje u Zoni, pojasnivši kako je dokumentacija bila propisno ispunjena, ali Europska komisija je imala zamjerke na nekoliko indikatora, uključujući indikator planiranog zapošljavanja kojega je teško predvidjeti. Mlinarević je dodala i kako je jedna od opcija bila sačekati novi natječaj za ulaganja u gospodarske zone, no u Gradu su odlučili ne čekati već podići kredit. Istaknula je Osijek kao primjer dobre prakse kada je riječ o privlačenju EU fondova što je potkrijepila statističkim podacima. Grad je do sada privukao 55 milijuna eura vrijednih projekata, a uključujući i gradske tvrtke više od 85 milijuna eura.

Zamjenik gradonačelnika Piližota pojasnio je kako se Grad zadužio za 10 milijuna kuna uz vrlo povoljnu fiksnu kamatnu stopu od 1,3%. Tako niska kamatna stopa moguća je zahvaljujući stabilnosti gradskih financija: u posljednjih pet godina sanirani su svi gubici, a Grad na računu ima 23 milijuna kuna. Piližota je dodao i kako je u Industrijsku zonu Nemetin do sada uloženo 33 milijuna kuna, od čega je 14 milijuna investirao Grad.



Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.06.2019. 20:57 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Mutna je voda oko pristupne ceste za novi stadion. Pogledajte što je prije samo 2 mjeseca izjavio direktor NK Osijeka:
"...Za otprilike tjedan dana, točnije, 24. travnja, otvorit će se natječaj za izgradnju pristupne ceste 1, koja se odnosi na produžetak Kanižlićeve ulice prema gradilištu. U nastavku te prometnice bit će izgrađen manji kružni tok, na koji se nastavlja cesta 2, koja će voditi prema parkiralištu budućeg stadiona, odnosno kampa. Ono što je važno naglasiti jest kako je NK Osijek investitor obiju prometnica - otkriva direktor osječkog prvoligaša
...Igor Galić, ..."
Pa tko će na kraju platiti tu cestu, grad ili NK Osijek? Kakvo pitanje, pa grad, i ne samo to nego bi mogao u sklopu te cijene platiti i sve dosadašnje radove na stadionu. Zato se nećkaju gradski vijećnici, mogli bi svršiti u pržun, ako stvar pukne.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: