Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nije sve tako crno: Pozitivni trendovi u Osječko-baranjskoj županiji u 2019.

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65433
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.06.2019. 8:43 
Naslov:  Nije sve tako crno: Pozitivni trendovi u Osječko-baranjskoj županiji u 2019.
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iako se u javnosti smatra kako je Osječko-baranjska županija, županija iz koje se statistički iseljava najviše stanovnika i kako smo na samom začelju demografske statistike, dostupni podaci Državnog zavoda za statistiku s početka 2019. godine govore o ipak nešto drugačijoj slici Slavonije i Baranje.

Prema dostupnim podacima, stopa pada broja stanovnika izraženija je na području Like, u Dalmatinskoj Zagori, Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj i ostalim slavonskim županijama, a Osječko-baranjska županija se nalazi na jedanaestom mjestu.

Također, oko 1800 ljudi doselilo se u Osječko-baranjsku županiju koja, u odnosu na ostale slavonske županije, prednjači po broju useljenih stanovnika. Iz drugih krajeva Lijepe naše uselilo se 1165 stanovnika, a iz inozemstva njih 598, najviše iz Njemačke, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Ove školske godine u osnovne škole u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji krenulo je 2565 prvašića što je 135 učenika prvih razreda više nego lani.

Uz maksimalno angažiranje na povlačenju bespovratnih i kreditnih sredstava EU i nacionalnih fondova, Osječko-baranjska županija je razvila mnoge vlastite mjere koje utječu na demografska kretanja, uključujući 335,6 milijuna kuna za projekte, 8,6 milijuna kuna potpora za poticanje gospodarstva, subvencioniranje kamate na stambene kredite, velika izdvajanja za obrazovanje i socijalnu zaštitu, niz potpora za poduzetnike itd.

Osječko-baranjska županija ujedno prednjači po broju projekata i iznosu sredstava za energetsku obnovu zgrada javne namjene te je započela niz kapitalnih infrastrukturnih projekata poput izgradnje I. gimnazije, izgradnje Regionalnog distribucijskog centra, Centra za gospodarenje otpadom te Gospodarskog centra, a osigurana su i europska sredstva za projektnu dokumentaciju novog KBC-a Osijek. Ukupne investicije na području županije iznose gotovo tri milijarde kuna.

Tijekom posljednje dvije godine pokrenuti su investicijski procesi u Slavoniji i Baranju čemu u prilog govori i smanjenje stope nezaposlenosti te veća potražnja za radnicima nego prošle godine u isto vrijeme. Naime, u travnju ove godine na Zavodu za zapošljavanje bilježi se 1289 novoprijavljenih nezaposlenih osoba, a u isto vrijeme broj traženih radnika iznosi 1657.

Prema podacima Hrvatske obrtničke komore, u posljednjih godinu dana najviše novootvorenih obrta u Hrvatskoj bilježi Osječko-baranjska županija. U travnju prošle godine bilo ih je 3.896, a danas ih je aktivno 4.226, točnije 330 više.

Dakle, demografska i gospodarska kretanja na području Županije su možda daleko od idealnih, no ipak nisu ni onako crna kako ih mediji često predstavljaju.

Više informacija možete pronaći dolje u tekstu.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Elena Sunček/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: