Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ministrica Divjak: Hrvatska spremna za frontalno uvođenje "Škole za život" od ove jeseni!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65425
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.04.2019. 13:45 
Naslov:  Ministrica Divjak: Hrvatska spremna za frontalno uvođenje "Škole za život" od ove jeseni!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Osnovnoj školi Mladost održan je sastanak ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak s ravnateljima osnovnih škola Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije na temu frontalnog uvođenja kurikularne reforme u svih 1311 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj od ove jeseni.

Obraćajući se medijima, ministrica Divjak je utvrdila kako je Hrvatska spremna za frontalno uvođenje „Škole za život“. Ministarstvo je zadovoljno provedbom eksperimentalnog programa u odabranim školama diljem Hrvatske, provedene su edukacije za sve učitelje, a kurikulum je dorađen uzimajući u obzir teme koje su sami učitelji sugerirali.



K tomu, Ministarstvo je ove godine na vrijeme preko Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu nabavilo sve potrebne udžbenike i ostalu opremu, a čak 276 udžbenika trenutačno se nalazi u procesu recenzije.

Što se današnjeg sastanka s ravnateljima škola tiče, ministrica je rekla kako je cilj da dobiju sve potrebne informacije vezano uz provedbu novog kurikuluma te izraze svoje komentare i eventualne prigovore kako bi sve škole što spremnije dočekale uvođenje „Škole za život“. Edukacija ravnatelja također je veoma važna jer su oni spona između ministarstva i učitelja o kojima će u konačnici ovisiti i uspjeh planirane reforme obrazovanja.

Govoreći o novom prijedlogu sustava praznika u osnovnim i srednjim školasma, ministrica je istaknula kako će škole imati mogućnost ostati na sadašnjem modelu ljetnih i zimskih praznika, odnosno odlučiti se za neki od novih modela koji učenicima omogućuje više kraćih praznika tijekom školske godine, po uzoru na pojedine europske zemlje poput Finske, Njemačke i susjedne nam Slovenije.

Na također goruće pitanje ukidanja škola koje pohađa manje od 150 učenika, Divjak je naglasila kako neće biti gašenja škola, ali je iz ministarstva u javno savjetovanje upućen prijedlog racionalizacije postojeće mreže škola obzirom na negativne demografske trendove u Hrvatskoj te na činjenicu da u nekim školama ima više administrativnog osoblja nego što ima učenika. Ministarstvo će uvažiti sugestije s terena i pokušati izbjeći ukidanje škola u manjim mjestima, ali će voditi računa i o racionalnom korištenju proračunskih sredstava, zaključila je Divjak.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš istaknula je kako Grad Osijek od samog početka pruža potporu naporima ministarstva u provedbi eksperimentalne škole za život u koju su se uključile i dvije osječke škole: Mladost i Grigor Vitez, a povratne informacije uključenih u projekt redom su pozitivne.



Grad se u projekt uključio sa 100.000 kn za osiguranje potrebne opreme, ali i kroz program energetske obnove škole Grigor Vitez vrijedne 5,5 milijuna kuna. Osnovna škola Mladost također će biti energetski kompletno obnovljena, u tijeku je izrada projektne dokumentacije, projekt će koštati više od 11 milijuna kuna, a njegov se dovršetak očekuje do kraja 2020. Godine, završila je Gamoš.





Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: