Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ministrica Divjak: Hrvatska spremna za frontalno uvođenje "Škole za život" od ove jeseni!


Od školske godine 2019. / 2020. u Hrvatskoj više neće postojati jedinstveni školski kalendar!

Tako bi trebalo biti ako pitate Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je upravo otvorilo javnu raspravu u vezi Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2019./2020.

Nadolazeća školska godina, u kojoj učenike očekuje frontalna primjena “Škole za život”, započinje 9. rujna 2019. a završava 17. lipnja 2020. godine, osim za maturante kojima škola završava 22. svibnja. Nastava se organizira i izvodi najmanje u 175 nastavnih dana, a za učenike završnih razreda srednje škole najmanje u 160 nastavnih dana. Ako škola ne ostvari propisani nastavni plan i program, nastavna godina može se produljiti i nakon 17. lipnja, odnosno 22. svibnja za maturante.

Međutim, za razliku od prethodnih godina, osnovne i srednje škole od nove školske godine moći će učenicima, uz već tradicionalne praznike, ponuditi i jesenski odmor, a mogu se odlučiti i da zimske praznike podijele na dva dijela.

Nastava se ustrojava u dva polugodišta. Prvo polugodište trajat će od 9. rujna do 20. prosinca 2019. Odluče li se škole za jesenski odmor, on bi započeo 28. listopada, a učenici bi s nastavom nastavili 4. studenog.

Početak drugog polugodišta ovisi o tome jesu li škole izabrale zimski odmor u dva dijela, no u svakom slučaju, on počinje prvog radnog dana nakon isteka zimskog odmora. Odluče li škole zimski odmor podijeliti u dva dijela, tada bi prvi dio zimskog odmora započeo 23. prosinca i trajao do 7. siječnja 2020. Drugi dio zimskog odmora započeo bi 24. veljače, a učenici bi se u škole vratili 2. ožujka. Odluče li se za takvu opciju, učenicima proljetni odmor počinje 9. travnja, a na nastavu se vraćaju 14. travnja.

Škole koje neće mijenjati ništa zimski će odmor imati od 23. prosinca do 13. siječnja 2020., kada će se učenici vratiti na nastavu.

Škole samostalno odlučuju hoće li uvesti jesenski odmor ili žele zimske praznike koristiti dva puta, a svoju konačnu odluku morat će dostaviti u pisanom obliku upravnom odjelu županije koji je dužan do 14. lipnja obavijestiti Ministarstvo obrazovanja o načinu realizacije odmora učenika za sve školske ustanove na području pojedine županije.

Upravni odjeli i škole dužni su do 1. srpnja na svojim mrežnim stranicama objaviti svoju odluku i način realizacije odmora u školskoj godini 2019./2020. za učenike svih školskih ustanova na području županije.

Iz Ministarstva obrazovanja priopćili su kako se uvođenjem ovih promjena učenicima želi omogućiti više kraćih odmora tijekom školske godine.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
Empirijski dio stručni...
- Plavi francuski buld...
PRIPREME ZA PRIJEMNI I...
Ag.Dva-srca za PAULU 5...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:125

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kopački rit