Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



2. Forum ICT-društvo [2019.]: #RobotiDolaze

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65790
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.03.2019. 8:11 
Naslov:  2. Forum ICT-društvo [2019.]: #RobotiDolaze
10.05.2019. 9:15
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

[10.5.2019.] Roboti dolaze – Održan forum o utjecaju robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene


[9.5.2019.] U petak, 10. svibnja 2019., Osijek će biti domaćin drugog međunarodnog Foruma ICT društvo na temu "Roboti dolaze: Utjecaj robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene“. Forum se odvija u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije u suradnji s francuskim institutom Laboratoire d’Ingenierie des Systemes de Versailleu. 2. Forum ICT društvo održat će se u osječkom Razvojno-istraživačkom centru Ericssona Nikole Tesle, a ta je tvrtka, uza veleposlanstva Slovenije i Francuske u Hrvatskoj te osječki Fakultet elektrotehnike i računarstva – partner ovog projekta.

Forum okuplja stručnjake iz svijeta robotike, IT industrije i politike kako bi ponudili odgovore na pitanja vezana uz razvoj hrvatskog gospodarstva, obrazovnog i ICT sektora u Industriji 4.0.

Četvrta industrijska revolucija nije nešto daleko i strano. Tu činjenicu potkrepljuju i sveprisutne vijesti o novim postignućima na područjima robotike, umjetne inteligencije (AI), povezanih uređaja (IoT), autonomne autoindustrije (vozila bez vozača), 3D printanja i sl., a Hrvatska bi mogla uvelike profitirati kad bi se na vrijeme prilagodila promjenama.

Ipak, domaća ulaganja u Industriju 4.0 nisu ni približna državama poput Austrije, Italije ili Njemačke, a borimo se i s padom industrijske proizvodnje, slabom informatičkom pismenošću i zanemarivanjem reforme obrazovanja. Svijetla točka su domaći startupi koji su svojim tehnološkim inovacijama dobili priznanja izvan Hrvatske, ali takve tvrtke ne mogu same nositi industrijski razvoj jer je Hrvatska IT industrija trenutno na samo četrdesetak posto prosjeka Europske unije po prihodima.
Robotizacija će transformirati način poslovanja te će pridonijeti dramatičnom rastu učinkovitosti i konkurentnosti; doprinijet će bržem tehnološkom razvoju novih generacija te izbrisati granice između digitalnog i biološkog, a te izazove moramo osvijestiti prije nego što ih počnemo rješavati.

Uz stručnjake iz javnog i privatnog sektora, dijelit će se iskustva i uvidi o mogućnostima ICT industrije u razvoju Hrvatske, ulaganju u IT industriju 21. stoljeća te jačanju ICT-a preko reforme obrazovanje i poreznih poticaja i olakšica.
Forum je organiziran kroz tri temeljna panela. Prvi panel se odnosi na Četvrtu industrijsku revoluciju, odnosno na brisanje granica između fizičke, digitalne i biološke sfere, drugi govori o iskustvima hrvatskih i stranih tvrtki u niši robotike, a treći o prilagođavanju obrazovnog sektora promjenama u Hrvatskoj.

Tema zadnjeg panela, ističu organizatori, možda je i najvažnija za zaključak ovog Foruma, a nudi odgovore na pitanje kako se Hrvatska treba postaviti prema robotizaciji i koje su potrebne prilagodbe domaćeg zakonodavnog i policy okvira.
Registracija sudionika počinje ujutro od 8.45, a cjeloviti program provjerite na ictsocietyforum.com/program/.






[20.03.2019.] #RobotiDolaze tema je 2. Foruma ICT-društvo koji se 10. svibnja 2019., održava u razvojno-istraživačkom centru Ericssona Nikole Tesle u Osijeku.

Umjetna inteligencija i roboti do 2030. preuzet će čak 30% (800 milijuna) poslova na globalnoj razini, predviđa McKinsey Global Institute u iznimno citiranoj studiji. Hrvatska i zemlje regije nisu izuzetak: svaki četvrti poslodavac u našem okruženju planira do 2022. godine uvesti humanoidne robote, a gotovo polovica njih ulagat će u automatizaciju poslovanja.

Radnici diljem svijeta već su u panici - iako niz istraživača i znanstvenika tvrdi upravo suprotno: da će se zbog smanjenja troškova i rasta potrošnje otvoriti više radnih mjesta za ljude nego će se izgubiti napretkom automatizacije i robotizacije. No, i jedni i drugi priznaju slabosti svojih predviđanja, upozoravajući da zbog iznimne disruptivnosti novih tehnologija mi zapravo ne možemo znati kako će izgledati ni bliža, a kamoli dalja budućnost.

Svoja predviđanja na tu temu ponudit će niz inozemnih i domaćih stručnjaka na 2. Forumu ICTdruštvo, koji se i ove godine održava u Osijeku, a bavi se utjecajem robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene – pod sloganom #RobotiDolaze. Dijalog o društvu budućnosti između znanstveno-akademske zajednice, države i poduzetnika započet je lani 1. Forumom, koji je iznjedrio zaključke i preporuke, proslijeđene mjerodavnim institucijama. Promjene obuhvaćene sintagmom 4. industrijske revolucije za države i vlade znači da što prije trebaju prilagoditi radno
zakonodavstvo utjecaju novih tehnologija i unaprijediti obrazovni sustav, dok se radnici trebaju pobrinuti za cjeloživotno obrazovanje i razvoj karijera. Bez obzira koliko će poslova nestati, izvjesno je da će ove promjene donijeti pregršt novih poslova, ali bez jasne strategije i plana - Hrvatska će biti u opasnosti od još većeg zaostajanja za razvijenim državama.

Ovogodišnji Forum organizira Institut za europske i globalizacijske studije u suradnji s francuskim institutom Laboratoire d’Ingénierie des Systèmes de Versailles (LISV), tvrtkama Opt:in agency i Panda komunikacije, uz partnerstvo veleposlanstava Francuske i Slovenije, Ericssona Nikole Tesle i FERIT-a te podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

2. Forum ICT-društvo (#RobotiDolaze) organiziran je kroz tri panela:
- Četvrta industrijska revolucija: brisanje granica između fizičke, digitalne i biološke sfere
- Iskustva hrvatskih i stranih tvrtki u niši robotike
- Prilagođavanje promjenama u Hrvatskoj: obrazovanje, poslovi i karijere

Forum ICT-društvo povod je i službenog posjeta Osijeku g. Pascala Thévenota, gradonačelnika Vélizy-Villacoublay i potpredsjednika za gospodarski razvoj Aglomeracije Versailles Grand Parc, i njegovih suradnika. Vélizy-Villacoublay predgrađe je Pariza u kojemu su smještena sjedišta niza velikih tehnoloških i drugih tvrtki te je jedan od gradova na kojima počiva pariški tehnološki plato Paris-Saclay.

Nakon otvorenja Foruma, paralelno će se održati susret predstavnika gradova Vélizy-Villacoublay i Osijeka, Osječko-baranjske županije, Francuskog veleposlanstva i drugih sudionika, s ciljem otvaranja komunikacije o mogućim područjima suradnje ova dva grada, prvenstveno na području tehnoloških inovacija.

Francusko izaslanstvo u Osijeku će se zadržati tijekom petka i subote, a osim službenog dijela susreta, domaćin Grad Osijek pripremio je svojim gostima prigodni kulturni i turističkogastronomski sadržaj.

Program, paneliste i ostale detalje možete saznati na službenoj stranici ictsocietyforum.com.





Pročitajte i..
Forum ICT-društvo: IT tehnologije moraju biti razvojni pokretač Slavonije!
Zaključci i preporuke 1. Foruma ICT-društvo; 120 sudionika ponudilo rješenja za stvaranje povoljne poduzetničke klime

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: