Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U prostorijama osječkog Centra Ericsson Nikola Tesla održan je 2. međunarodni Forum ICT - društvo „Roboti dolaze: Utjecaj robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene“ u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije i francuskog Laboratorija za inženjeriju sistema u Versaillesu.

Tema ovogodišnjeg Foruma je utjecaj robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene, a temeljna ideja njegova održavanja u Osijeku jest jačanje ICT sektora u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Na Forumu sudjeluju predstavnici regionalnih i lokalnih institucija te hrvatskih sveučilišta, kao i domaće tvrtke poput Ericsson Nikola Tesla, Gideon Brothers, Binaria i ATOS s ciljem fokusiranja na četvrtu industrijsku revoluciju te promoviranja IT sektora u funkciji razvoja Hrvatske i digitalne ekonomije.

Obzirom da je jedan od ciljeva ovog foruma jačanje IT sektora u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, na forumu su govorili dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota i predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin. Piližota je naglasio brz rast i razvoj IT sektora u Osijeku te je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se na prošlogodišnjem forumu najavio dolazak tvrtke Ericsson Nikola Tesla u Osijek, a već ove godine se forum održava upravo u njihovim prostorima, što je rezultat sjajne suradnje privatnog, javnog i znanstvenog sektora.

Vulin je također izrazio zadovoljstvo što se ovaj međunarodni forum održava upravo u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji koje želimo pozicionirati na karti ICT sektora kada je riječ o robotima i novim tehnologijama. OBŽ na taj način želi pokazati da je po tome među vodećima u Hrvatskoj jer ima sve preduvjete; kvalitetne ljude, snažno Sveučilište koje može osigurati dovoljan broj kadrova za ovu struku i svake godine sve više tvrtki koje djeluju u ovom području, a to je najvažnije.

Forum je organiziran kroz tri temeljna panela na kojima se, u kontekstu četvrte industrijske revolucije, govori o iskustvima tvrtki u robotici te odnosu i prilagodbi Hrvatske promjenama koje se događaju. Te promjene se, prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma ,,Budućnost poslova 2018.”, očekuju već u sljedećih pet godina, tijekom kojih će robotizacija i automatizacija na globalnoj razini stvoriti 58 milijuna radnih mjesta više nego što će ih “uništiti”. Istodobno, neki će poslovi nestati, u potpunosti se robotizirati ili fundamentalno izmijeniti, dok će povećanje produktivnosti dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, uglavnom na poslovima koji zahtijevaju “ljudske vještine” – najviše na području inovacija i razvoja, ali i prodaje, marketinga, odnosa s klijentima, elektroničke trgovine, društvenih medija i sl.

Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr


Najava: 2. Forum ICT-društvo [2019.]: #RobotiDolaze


 Stranica prilagođena ispisu

Odgajivačnica Malih Mi...
Klavirski studio FORTI...
Stroga i zahtjevna gos...
Prodajem mužjaka Japan...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:95

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Crveni most