Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U OBŽ-u 2516 potvrđenih slučajeva gripe; vrhunac ipak iza nas?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.02.2019. 13:04 
Naslov:  U OBŽ-u 2516 potvrđenih slučajeva gripe; vrhunac ipak iza nas?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je zaključno s 3. veljače službeno registrirano ukupno 39.914 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (11.250) stiglo u petom tjednu 2019. godine (prvi tjedan u veljači).

Najveći broj prijava u petom tjednu je pristigao iz Grada Zagreba, Zagrebačke i Osječko-baranjske županije (877 prijava). Broj prijava je za oko 2400 prijava veći nego u istom razdoblju prošle godine te je ujedno i najveći broj prijava u posljednjih šest sezona.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.



Ova sezona gripe značajno je intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući i veći broj hospitaliziranih zbog gripe, te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija. Do sada je dojavljeno 60 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017/2018 bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih.

Najveći broj dojava (22) je s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Raspon dobi umrlih kreće se od 7 do 96 godina, s ukupno 36 osoba u dobi od 65 godina i starijih, koje u podlozi imaju jednu ili više kroničnih bolesti.

U Osječko-baranjskoj županiji ove je sezone registrirano 2516 potvrđenih slučajeva gripe po čemu smo na visokom četvrtom mjestu iza Zagreba, Zagrebačke i Brodsko-posavske županije. Ipak, na našem području nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj kao posljedica gripe.

Sve navedeno upućuje na to da je sezona gripe dosegnula svoj vrhunac koji uobičajeno traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.





Tekst: Osijek031.com
Foto: HZJZ


Pročitajte i..
Od gripe ove sezone umrlo 55 ljudi, dvostruko više nego lani
848 oboljelih od gripe u OBŽ-u samo u posljednjih tjedan dana

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: