Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tijekom ove godine objavit će se natječaj za ugradnju dizala u zgrade u kojima žive stari i nemoćni

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65660
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.01.2019. 14:26 
Naslov:  Tijekom ove godine objavit će se natječaj za ugradnju dizala u zgrade u kojima žive stari i nemoćni
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac najavila je kako će tijekom ove godine, nakon što se obrade svi podaci, biti raspisan natječaj za pilot program ugradnje dizala u zgrade u kojima žive stari i nemoćni.

Podsjetimo, inicijativu su pokrenuli predstavnici udruge umirovljenika HT-a i HP-a, a projekt se zove „Dostupnost do stana“. U prosincu su predstavnici udruge poslali obrazac za iskazivanje interesa za ugradnju dizala na adrese svih predstavnika stanara u višekatnim zgradama koje trenutno nemaju liftove kako bi se procjenila zainteresiranost.

Hrvatska gospodarska komora već je prikupila više od 800 zahtjeva, a Ministarstvo je prikupilo preko 100 upitnika jer je na sastancima s predstavnicima umirovljenika dogovoreno da se prvo napravi cjelovita analiza koliko je potrebno liftova, u kojim zgradama, te na koji način pristupiti pripremi samoga natječaja. Nakon provedene analize, pristupit će se pilotiranju natječaja.

Naravno da ćemo izaći ususret starima i nemoćnima. U današnje vrijeme živjeti u višestambenim zgradama bez liftova je vrlo otegotna okolnost za naše stare i nemoćne, pa ćemo na tome inzistirati i pripremati sve u dogovoru s njima“, izjavila je ministrica Žalac.

Najavu ministrice Žalac da će se u ovoj godini raspisati natječaj za pilot program sufinanciranja ugradnje dizala iz EU fondova, pozdravila je i europarlamentarka Biljana Borzan, jedna od inicijatorica projekta „Dostupnost do stana“.

- Pozdravljam najavu ministrice Žalac. Od 2016. s ministarstvom smo prošli put od „ne može se“, ka „možda“, prema „treba izmijeniti operativni program“, do jučerašnje najave natječaja. Ipak, sav trud i lobiranje, što moj, što udruga umirovljenika i drugih dionika, će se pokazati opravdanim samo ako sredstva budu primjerena potrebi i interesu građana. U Hrvatskoj ima 16.000 zgrada bez lifta, tako da eventualan simbolički natječaj od par stotina subvencioniranih dizala neće biti dovoljan“ - rekla je Borzan.

Podsjetimo, ugradnja dizala u sve osječke višestambene zgrade koje ih sada nemaju stajala bi približno 300 milijuna kuna. Prema najavama iz Europske unije, sredstvima EU fondova moguće je financiranje toga projekta u iznosu do 85%. To znači kako bi osječki vlasnici stanova u takvim zgradama trebali namaknuti preostalih 15%, odnosno 45 milijuna, no obzirom da da je u interesu Grada dizanje kvalitete života svojih sugrađana, Grad bi mogao sudjelovati u sufinanciranju toga projekta u iznosu od 5%, što je približno 15 milijuna kuna, izjavio je nedavno Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika.

„Pozitivni učinci bili bi i kroz zapošljavanje u procesu ugradnje, održavanja, servisiranja, a znatno bi se povećala i vrijednost stana. Dakle, radi se o višestruko korisnom projektu kako u socijalnom, tako u gospodarskom, ali i komunalnom aspektu“, zaključio je Piližota.





Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: