Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Do sutra možete potpisati peticiju za potpunu zabranu petardi

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.01.2019. 10:47 
Naslov:  Do sutra možete potpisati peticiju za potpunu zabranu petardi
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ako ste prolazili glavnim osječkim trgom, Trgom Ante Starčevića, sigurno ste vidjeli štand Udruge Pobjede koja je organizirala potpisivanje peticije kako bi se u potpunosti zabranila uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine.

Riječ je o projektu koji je prije nekoliko godina pokrenula udruga Prijatelji životinja koja okuplja sve udruge za zaštitu životinja na području Hrvatske. Svaka udruga organizira potpisivanje peticije na području na kojem djeluje, a sve prikupljene potpise Prijatelji Životinja predat će nadležnim institucijama.

Ovom peticijom želi se apelirati na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima potpuno zabrani upotrebu pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine, uključujući razdoblje od 27. prosinca do 1. siječnja (osim u slučaju organizirane i najavljene uporabe – povodom dana grada i sl.).

Ako MUP ne donese takvu zabranu, tada je nužno da istim zakonom čim prije dopusti gradovima i općinama mogućnost da proglase takvu zabranu na svojemu području. Na taj način načelnici općina i gradonačelnici mogli bi već krajem ove godine zaštititi životinje, djecu i odrasle od posljedica uporabe petardi.

Iz Udruge navode kako veterinari redovito upozoravaju da ljubimci i divlje životinje, osim što mogu biti fizički ozlijeđeni, doživljavaju psihički šok zbog buke koju proizvode petarde. Buka pucanja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povrijeđene. Osim opasnosti od izravnog ozljeđivanja petardom, velika razina buke može oštetiti i njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskog te izazvati psihički šok ili srčani udar.

Također podsjećaju kako je u Italiji još 2011. u više od 850 gradova i općina zabranjeno u silvestarskoj noći pucati petardama, a grad Collecchio u Parmi od 2016. godine dopušta samo tihe vatromete kako bi se spriječile traume pasa. Poljaci su, zbog dobrobiti životinja, dočekali 2018. slaveći bez bučnih vatrometa i koristeći umjesto toga svjetlo lasera, konfete i tihe vatromete. Irska i Čile također zabranjuju korištenje pirotehnike, a na Galapagosu su od ove godine vatromet i petarde zabranjene jer uznemiruju životinje. Suvremena tehnika omogućava nam da nađemo neškodljiva, a jednako atraktivna rješenja, tako da je vrijeme da i hrvatski gradovi i općine dobiju zakonsku mogućnost za mirnu proslavu blagdana, bez ozljeda i smrtnih slučajeva.

Peticija se može potpisati do 12. siječnja od 10 do 12 te od 15 do 17 sati, a može se potpisati i online ovdje.

Treba napomenuti kako dosadašnje peticije, koje su se tradicionalno potpisivale u siječnju prethodnih godina, nisu polučile rezultate, no to ne znači da treba odustati i predati se. Možda je baš ova godina godina promjena nabolje, barem kada je o petardama riječ (kod nekih drugih tema već odavno nema nade za nas...)





Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek


Najava: Udruga Pobjede: Potpisivanje peticije za potpunu zabranu uporabe pirotehničkih sredstava

Pročitajte i..
Peticija za potpunu zabranu petardi

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.01.2019. 22:59 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pa mi, samo u Hrvatskoj, pokoljemo i pojedemo svake godine bar milijun krava, svinja, kokoški i drugih životinja, a ovamo briga da pse i mačke ne uznemiravamo petardama. Uz to pokoljemo i znatan broj životinja da bi nahranili i te pse i mačke.
Koja zbrka.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: