Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 15. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Plesni centar &q...
Kino Urania [10....
CineStar Osijek ...
Plesni klub Kick...
sri 16. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Klub knjižare No...
Kino Urania [10....
CineStar Osijek ...
Plesni klub Kick...
čet 17. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Velika vijećnica...
Ekonomski fakult...
Kino Urania [17....
Plesni klub Kick...
pet 18. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Rođendaonica i i...
Beli Manastir: H...
Kino Urania [17....
Plesni klub Kick...
sub 19. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Bistrinci: Slani...
12. hrvatski Dan...
Kino Urania [17....
10. Sajam vjenča...
ned 20. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Dječje kazalište...
Centar osobne mo...
Kino Urania [17....
10. Sajam vjenča...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Udruga Pobjede je u proteklom periodu božićnih i novogodišnjih blagdana zaprimila velik broj zamolbi svojih sugrađanki i sugrađana da pokušaju apelirati na institucije vezano za pirotehniku čije korištenje stvara nelagodu kako ljudima tako i životinjama (kod kojih smrtni slučajevi u vidu zatajenja srca ili istrčavanja na prometnu cestu od straha nisu rijetki), pokrenuli su potpisivanje peticije na Trgu Ante Starčevića (ispred Name) u periodu od 8. do 12. siječnja 2019. od 10-12 i 15-17 sati.

Peticija je za potpunu zabranu uporabe pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine (osim u slučaju organizirane i najavljenje uporabe- dan grada i sl.)

Ovaj projekt pokrenut je od strane Prijatelji Životnja, krovne udruge koja okuplja sve udruge za zaštitu životinja na području RH. Svaka udruga organizira potpisivanje peticije na području na kojem djeluje a sve prikupljene potpise Prijatelji Životinja predat će nadležnim institucijama.

Zahtjevi peticije glase:
Ovom peticijom apelira se na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima potpuno zabrani upotrebu pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine, uključujući razdoblje od 27. prosinca do 1. Siječnja (osim u slučaju organizirane i najavljene uporabe- dan grada i sl).

Ako MUP ne donese takvu zabranu, tada je nužno da istim zakonom čim prije dopusti gradovima i općinama mogućnost da proglase takvu zabranu na svojemu području. Na taj način načelnici općina i gradonačelnici mogli bi već krajem ove godine zaštititi životinje, djecu i odrasle od posljedica uporabe petardi.

Molimo Vas da podržite ovaj projekt na način da objavite naš dopis i pozovete ljude na potpisivanje peticije. Tužna je također slika grada nakon novogodišnjeg vatrometa s mrtvim pticama posvuda (naša je volonterka napravila par fotografija koje šaljemo u prilogu). Nažalost, trend korištenja vatrometa za svadbe, proslave i kojekakvih otvorenja kod nas raste, a to se ne bi smjelo dopustiti. Na Galapagosu, recimo, su od ove godine vatromet i petarde zabranjene jer uznemiruju životinje, a kome je ljepota vatrometa nezamjenjiva, postoje alternative zvane "tihi vatromet" (u Italiji ga već koriste).


Peticija se može potpisati i online na sljedećem linku: prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=3419 Stranica prilagođena ispisu