Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječani "okupirali" Zavod za stanovanje zbog opomena za dugovanja za otkup stanova

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.01.2019. 14:44 
Naslov:  Osječani "okupirali" Zavod za stanovanje zbog opomena za dugovanja za otkup stanova
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

I dok se još nije stišalo nezadovoljstvo brojnih Osječana novim uplatnicama Unikoma s uglavnom višim cijenama, jedan dio naših sugrađana dobio je još jednu „čestitku“, ovoga puta od Zavoda za stanovanje.

Našoj redakciji javilo se nekoliko čitatelja nezadovoljnih opomenama pred tužbu koje su dobili iz Zavoda. Jedna čitateljica detaljno je opisala „cirkus“, kako ga je sama nazvala – gužvu u Zavodu, nervozu građana koji tvrde da Zavodu nisu ništa dužni tj. da su njihove rate uredno podmirene, dugotrajno stajanje u redu, jedan jedini referent koji daje informacije za koje mjesece ste dužni, nakon čega morate priložiti dokaz o plaćanju podmirenih rata itd.

Uistinu je sramotno da Zavod šalje neosnovane opomene pred tužbu građanima, prijeti se rokom plaćanja istih, koje su, čini se i običnom laiku poput mene, manjkave. Nemaju podatak tj. specificirano za koji se vremenski period odnosi navedeni dug, a bome niti pečat Zavoda. U potpisu memoranduma Zavoda stoji: U ime i za račun Grada Osijeka, Zavod za stanovanje d.o.o., Direktor Bojan Bodražić, mag. oec., bez vlastoručnog potpisa istog. Ako se Zavodu već dogodio ovakav propust, zbog (kako sam naknadno načula) problema s informatičkim sustavom, podaci koji nedostaju mogli su se prikupiti na drugačiji, malo ljepši i humaniji način. A bilo bi lijepo i kulturno građanima Osijeka uputiti barem nekakav oblik javne isprike radi nastale situacije“, tvrdi nezadovoljna čitateljica koja je više od dva sata provela stojeći u redu.

Javna isprika je i stigla i to od pravnika u Zavodu za stanovanje Marija Bugarića koji se u ime Zavoda ispričao onim kupcima nekadašnjih društvenih stanova, odnosno stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, a koji su sve svoje obveze pravovremeno izvršili, ali to nije bilo evidentirano u poslovnim bankama ili u Zavodu.

Naime, Bugarić je pojasnio kako se radi o obročnoj otplati kredita za nekadašnje društvene stanove prema Zakonu o stanovima nad kojima postoji stanarsko pravo iz 1992. godine. Kupci su, podsjetimo, stanove kupili uz obročnu otplatu koja je trajala od 25 do 30 godina. Kako ta obročna otplata mnogima uskoro istječe, kupci su pozvani da usklade podatke o otplati kredita kako bi dobili potvrdu da je stan u cijelosti isplaćen, odnosno brisovna očitovanja kojima vlasnici mogu skinuti založna prava nad svojim nekretninama. Obzirom na velik broj takvih stanova (oko 10.000), došlo je do gužvi u Zavodu.

Bugarić podsjeća kako su do 2005. godine evidencije o otkupu stanova vodile poslovne banke, a nakon toga Zavod za stanovanje u Osijeku. Uslijed toga moguće je da postoje neke uplate koje nisu proknjižene u sustavu, a jedan dio suvlasnika ima dugovanja koja je potrebno podmiriti. Bugarić je dodao i kako u slučaju malih dugovanja nikakve prodaje nekretnina neće biti, što je također uznemirilo jedan broj sugrađana.

Gužve na šalterima osječkoga Zavoda za stanovanje u međuvremenu su se raščistile, tako da su iz Zavoda pozvali sve građane koji su dobili opomene da se jave i podmire svoju obvezu kako ne bi došlo do problema prilikom brisanja založnog prava. Potrebno je da sa sobom ponesu sve potvrde o plaćenim računima koje imaju, ali i da se naoružaju strpljenjem.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Darko Grundler, Dalibor Bauernfrajnd/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: