Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Društvene mreže koje prate zbivanja u Osijeku posljednjih su dana doslovno eksplodirale uslijed ljutitih reakcija građana na nove, uglavnom više cijene odvoza otpada koje je osječki Unikom počeo primjenjivati krajem prošle godine.

Većina prigovora odnosi se na uplatnice s novim cijenama koje su kod mnogih građana više i do 50% te na kašnjenje u dostavi novih uplatnica uslijed čega će u siječnju građani morati platiti dva računa, za studeni i prosinac.

Tim povodom obratili smo se Vjeranu Marijaševiću, voditelju komunikacija u Unikomu, sa zamolbom za pojašnjenje cijele situacije.

Što se kašnjenja u dostavi tiče, Marijašević priznaje kako je zbog uvođenja novog načina obračuna, ali i tehničkih problema koji nisu ovisili samo o Unikomu nego i o tvrtkama s kojima surađuju, došlo do kašnjenja u isporuci računa. Osim isprike korisnicima zbog ove situacije, Marijašević naglašava kako se korisnicima neće naplaćivati zatezne kamate za račun za studeni koji je imao rok plaćanja 31. 12. 2018.

Što se tiče cijena, Marijašević navodi kako je, uvođenjem novog načina obračuna koji je stupio na snagu 01.11.2018. u skladu s Odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada Grada Osijeka, implementiran mjesecima ranije najavljen sustav realne naplate usluge. Odluka je temeljena na obavezi prilagodbe sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Posljedično je i zakonska obaveza razdvajanje otpada što korisnicima Unikoma između ostalog omogućuje da sami kreiraju svoj račun jer se dodatno naplaćuje samo usluga odvoza miješanog komunalnog otpada prema jasno definiranoj formuli.

Marijašević podsjeća da Unikom i dalje ima jednu od nižih cijena u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj, a usluga koju pruža svojim korisnicima ostaje na vrlo visokoj razini što potvrđuje i činjenica kako su, osim otvaranja reciklažnog dvorišta prije desetak godina i najave otvaranja novih u ovoj godini, povećali broj volumena otpada koji odvoze.

Na zamolbu da nam na konkretnom primjeru opiše novi način odvoza otpada i zaračunavanje istoga, u dopisu stoji: „Prije obveze uvođenja sustava odvojenog prikupljanja otpada unutar kućanstava, uzmimo za primjer prosječno kućanstvo, na raspolaganju je imalo četiri odvoza zadužene posude mjesečno, tj. 4 x 120 litara = 480 litara. Danas je na raspolaganju plava posuda od 120 litara za papir i plastična vrećica (ako korisnik živi u kući) ili žuta posuda od 120 odnosno 240 litara za plastiku u slučaju života u zgradi. Na raspolaganju su i 120 litarske vreće za vrtni otpad (travu, lišće i sl.) koji također odvozimo svaki tjedan, jutro nakon odvoza miješanog komunalnog otpada.

Od ovog mjeseca smo za sve naše korisnike priredili i vrećice za kuhinjski biorazgradivi otpad koje će zamijeniti smeđe posude od 80 litara koje ćemo odvoziti također svaki tjedan. To je ukupno 120 x 2 + 120 + 240 + 120 + 4 x 80 = 920 litara za odvojeno prikupljen miješani komunalni otpad, papir, plastiku, vrtni otpad i biorazgradivi otpad. Nadalje, staklo i metal odvozi se bez naknade po pozivu na besplatni info telefon 0800 200 025. Sve ostalo što nismo izrijekom spomenuli, a nije miješani komunalni otpad može se potpuno besplatno i bez ograničenja odvesti na reciklažna dvorišta
“.

Novi način obračuna usluge odvoza otpada možete pročitati dolje u prilogu.Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
01-04-2019 10:22:12 pm :: pirko
Što ste mislili, da će komunalne usluge plaćati koji su otišli u inozemstvo?
01-05-2019 10:15:28 am :: morgan
WOW! i opet WOW!!!
ja sam mislio da činimo dobro dijelo razdvajajući papir i plastiku od ostalog otpada a sad ispada da nam se to isto naplaćuje. znači, vraćamo vam vaše plave i žute kontejnere a vi onda opet preračunajte cijenu svojih usluga.tko će nama platiti taj dio posla koji odradimo razdvajanjem otpada? očito nitko, nego ćemo još i mi platiti vama....
drugo, pretpostavljam da za odveženi papir i plastiku dobijete i neke novce...i to vam nije dovoljno?
volio bih vidjeti vašu računicu na konkretnom primjeru jedne višekatne zgrade u kojjoj postoje dvije plave kante i jedna veća žuta...pretpostavljam da u tom dijelu priče svaki stanar vam plaća kao da on sam ima po jednu takvu kantu a ne rasporedjuje se po broju stanara....i to je vama ok? SMEĆE ste gospodo...
01-05-2019 11:56:19 am :: simo031
pirko je napisao/la: ›
Što ste mislili, da će komunalne usluge plaćati koji su otišli u inozemstvo?

Zato su uveli paušal. Smile
01-06-2019 09:09:29 pm :: akoide
Ljudi, nemate nimalo razumijevanja za Unikom. Oni imaju sve više zaposlenih , a građana je sve manje. Pa neće valjda sami sebi smanjivati plaće Wink. Zato su podigli cijene. Oni su svjesni demografske budućnosti grada , pa da se osiguraju, uveli su i paušal. Vrlo razuman potez. Nisu odmah sada uveli naplatu po težini. To su ostavili za slijedeći put kada će to iskoristiti za novo podizanje cijena. Vrlo lukavo , priznajem .
Dragi moji sugrađani, sve to oni rade uz punu suglasnost i podršku postojeće vlasti. Svaka izabrana vlast u svijetu uvijek za opće dobro uradi SAMO MINIMUM KOJI MORA da bi se zadržali tu gdje jesu. Zato, moji dragi sugrađani, morate biti svjesni da ste jedino vi oni koji mogu učiniti da taj minimum bude što veći. To ćete moći tako da se aktivno uključite u izbor vlasti na slijedećim izborima. Ako nema kandidata za koje mislite da su dovoljno dobri, organizirajte se i stvorite vaše kandidate. Ako mislite da ni to ne pomaže, imate ulicu i prosvjede.
Ako se vi nećete boriti za opće dobro, tko će, ako nećete sada, kada ćete ?Naši majmuni beba ma...
Psi obuceni za trazenj...
Na prodaju vrhunsko, m...
Ostalo ih je 4. 2 mužj...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:152

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Pješački most

Propustili ste? Pogledajte!