Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Izgradnja novog KBC-a trajat će najmanje deset godina?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.11.2018. 12:57 
Naslov:  Izgradnja novog KBC-a trajat će najmanje deset godina?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zavod za oftalmologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek do kraja godine trebao bi dobiti status Klinike za oftalmologiju, piše Glas Slavonije.

Kako je potvrdio ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić, svi uvjeti su zadovoljeni jer ovaj odjel ima više znanstvenog kadra nego što im je potrebno za uzdizanje na status klinike, a riječ je o jednom profesoru i četiri docenta.

Ovog tjedna fizički je spojen klinički Odjel za torakalnu kirurgiju s Odjelom za plastičnu kirurgiju u novi Zavod za torakalnu i plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju. Novom sistematizacijom liječenje tumora dojke bit će na jednom mjestu, odnosno nakon zahvata zbog tumora dojke, odmah će se moći obaviti i rekonstrukcija dojke te na istom mjestu pružiti i psihološka pomoć. Novina je i to što su liječnici KBC-a do sada grudi rekonstruirali implantatima, a sada će to moći raditi i vlastitim tkivom pacijentica.

Što se ostalih planova tiče, Zavod za dermatologiju i venerologiju će se uz pomoć Osječko-baranjske županije iseliti iz sadašnje zgrade na Hadrijanovoj, za koju je interes već pokazalo Sveučilište s namjerom širenja osnovnih sastavnica. Novi objekt će se gradili na mjestu sadašnjih baraka psihijatrije koje će se vrlo brzo srušiti.

Projekt za Objedinjeni hitni bolnički prijem je gotov i za nekoliko dana raspisat će se natječaj za izvođače radova koji će započeti iduće godine. Ukupna vrijednost radova iznosi 81 milijun kuna, a nepovratnih 68 milijuna kuna stiže iz EU fondova, za što su već stavljeni potpisi na ugovore – istaknuo je ravnatelj Zubčić. Time će nakon više od četvrt stoljeća u krugu osječkog KBC-a niknuti potpuno nova zgrada.

KBC Osijek dodatno će se ponoviti i s opremom. Tako u prosincu na Klinički zavod za nuklearnu medicinu dolazi SPECT/CT uređaj vrijedan 4,8 milijuna kuna. U prosincu stiže i nova angiosala za katezerizaciju srca na Zavod za kardiologiju vrijedna 4,2 milijuna kuna. U siječnju na Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju dolazi nova DSA angiosala vrijedna pet milijuna kuna u kojoj će se krenuti s neurointervencijama.

Inače, u posljednje je vrijeme bilo dosta govora o gradnji nove bolnice na posve novoj lokaciji, pa je tako na svečanosti povodom 20. obljetnice Medicinskog fakulteta u Osijeku župan Anušić najavio kako su Vlada RH, KBC Osijek i OBŽ započeli projekt izgradnje novog KBC-a u Osijeku. Iz fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva je osigurano 35 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju KBC-a koja bi trebala završiti do kraja 2025. godine. Ipak, ravnatelj Zubčić dosta je oprezniji u prognozama te navodi, poučen iskustvom bolnice u Puli i KBC-a Rijeka, kako je to iznimno skup strateški projekt čija realizacija se može očekivati tek za desetak godina.





Tekst: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 26.11.2018. 17:53 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Recimo da će nova bolnica imati 80000 kvadrata korisne površine (što je 25% više nego što ima sadašnja). Uz cijenu od oko 1000 EUR po metru kvadratnom za objekat bez medicinske opreme to bi iznosilo oko 80 mil. EUR ili 600 mil. kn. Cijena bi možda mogla biti i niža jer se stanovi s PDVom i uključenom cijenom zemljišta prodaju po nešto većoj cijeni od navedene. Za usporedbu sportska dvorana Gradski vrt je koštala oko 250 mil kn.
Jasno je naravno da bi tu gradnju "naši" pokušali iskoristiti da napuhaju cijenu , ali to je drugi par opanaka.
Kad bi se nekako ta nova bolnica mogla nazvati "nogometna klinička bolnica" vjerujem da bi se brže iznašli novci, a ovako mrka kapa, osim ako ne bi EU dala nešto u gotovom, u što sumnjam .

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: